Lehmann Csongor egyre feljebb tör

Münchenben az Európa-bajnokságon negyedik helyezést ért el, az U—23-as világbajnokságon, Edmontonban pedig aranyérmes lett Lehmann Csongor triatlonista. Novemberben még Bermudán versenyzett, a Karácsony előtti heteket már a következő idényre készülvén Belmekenben magaslati edzőtáborban tölti a 22 éves versenyző. A Tiszaújvárosi Triatlon Clubban versenyző, világranglista 15. helyezett távollétében az edző-édesapával Lehmann Tiborral beszélgettünk a fia előtt álló kihívásokról, a soron következő feladatairól.  

Lehmann Csongor

– Meglehetősen nehéz időszak van mögöttünk, de nem panaszkodom, mert csapattársaival együtt Csongor hozta az eredményeket – mondja Lehmann Tibor. –  Legemlékezetesebb versenye a müncheni Európa bajnokság volt. A felnőttek mezőnyében a negyedik helyezés már önmagában véve is figyelemre méltó eredmény. Három francia után negyedik lett, egészen a célig szoros versenyben volt Bergere Leoval, Corre Piere-rel és Conix Doriannal. Remek hangulatú esemény volt. A Multisport Európa-bajnokság keretében zajlott triatlon Eb egy miniolimpia hangulatát sugározta, hasonló versenyen, hasonlóan nagy nézőközönség előtt, mint az igazi ötkarikás játékokon.

– A holtidény hogyan telik Csongor számára?

– Rövid pihenő után Bulgáriában, Belmekenben, magaslaton készül. Januárban már a terheléses vizsgálatokat végez, utána kezdi meg az edzéseket. Jövőre az első világkupa verseny Japánban, Yokohamában lesz május közepén. Még gondolkozunk rajta, hogy azon Csongor rajthoz álljon-e?  A szezon elején inkább Európa-kupa versenyen szeretne indulni, ami könnyebb terhelést jelent. A folytatásban, augusztusban jó esélye van a párizsi olimpiai triatlonos tesztversenyen való indulásra. A tapasztalatszerzés mellett ez azért is fontos számára, mert a francia futam ranglista pontszámban kiemelt esemény lesz.

– Milyen szempontok alapján hívják meg az előolimpia résztvevőit?

– Egy bizonyos párhuzam létezik az Olimpia és a világbajnokság között. A ranglista helyezések alapján kerülnek ki a versenyzők. Az adott ország szakszövetségének kell nevezni a résztvevőket. Nagyrészt ugyanabból a társaságból kerülnek ki az olimpián indulók is, akik a jövő évi tesztversenyen vesznek részt. Ugyanazon a pályán fogják megrendezni a versenyt, mint az ötkarikás játékokon. A Szajnában lesz az 1500 méter úszás, a sík jellegű, kanyargós pályán a 38 kilométeres kerékpározás és Párizs belvárosának ikonikus helyszíneit érinti a 10 kilométeres futás.

– Lehmann Csongor jövőre már 23 éves lesz, többé nem versenyezhet az U23-as korosztályban. Hogyan sikerül felvennie a lépést az elite kategóriában szereplőkkel?

– Idén már párhuzamosan versenyzett az elite mezőnyben, illetve a saját korosztályában. Ez nem is lehet másképpen, mert az Európa-kupa és világkupa versenyeken az elitekkel megy. Csak Európa- és világbajnokságot rendeznek külön. Az U-23-at azért találták ki, mert a junior korosztály után a 19-20 éves fiatalok esetében óriási szakadék van még az elite-ig. A 23 éven alattiak így egymással tudnak versenyezni. Ezt a fokozatos lépést be kell tartani.  Az életkor növekedésével az önálló teljesítményt mérni lehet, s ez alapján dönteni a felnőtt versenyekre történő nevezés idejéről.

– A ranglistapontokon és a versenyeken elért eredményeken kívül hogyan tudják összevetni Csongor, és riválisai adott pillanatbeli erőállapotát?

– Szerencsére van számos eszköz, amivel a sportolók önálló teljesítményét mérik. A kerékpárosoké a legfejlettebb erőmérő eszköz, wattméréssel történik. Az egész triatlonsportban elterjedt ez a készülék, amely megmutatja, mekkora a különbség az egyes versenyzők között. Csongor esetében átlagosan 300 Wattot mérünk, a közelmúltban 340 wattal világbajnokságot lehetett nyerni. Az úszást és a futást sokkal nehezebb „belőni”.

– Hogyan látja Csongor olimpiára történő kijutásának esélyeit?

– A férfiak közül négyen: a pécsi Bicsák Bence, Dévay Márk (TRION SC),  Faldum Gábor (Mogyi TSE), illetve Csongor vannak olyan pozícióban, hogy bármelyikük indulhatna a játékokon. A kvalifikáció érdekessége, hogy azok az országok, ahol legalább hárman szerepelnek az egyéni olimpiai ranglista első 30 helyezettje között azok három versenyzőt kvalifikálhatnak. Ezért fontos, hogy 2023-ban is előkelő helyen legyenek a legjobb magyarok a világranglistán, hiszen közülük jelenleg hárman is a legjobb harmincban vannak.  Amennyiben nagy baj nem lesz és váratlan dolog nem történik, akkor Csongor megállíthatatlan az olimpiáig. Tizenötödikként annyira előkelő helyen áll a világranglistán, hogy mindenképpen ő a legesélyesebb a 2024-es olimpiai indulásra.

(Kassai János)

Post Views: 1