Lélekgyógyító bronz

Jót tett a lelkeknek a görögök elleni győzelem, az olaszok elleni helyosztón csak a világbajnoki harmadik hely lebegett a fiú U18-as vízilabda-válogatott tagjainak a szeme előtt.

Pusztai Viola Mosollyal az arcukon léptek ki a fiú U18-as vízilabda-válogatott tagjai a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2A termináljának várótermébe, ahol a szülők, testvérek, barátok tapssal, üdvrivalgással várták őket. Bronzéremmel tértek haza Podgoricából, a korosztályos világbajnokságról, mint mondják, elégedettek az eredménnyel, nem bánkódnak a horvátok ellen elvesztett elődöntő miatt.

– Nem játszottunk jól az elődöntőben, a horvátok pedig igen, aztán bizonyították: jelenleg ők a legjobbak az ifjúságiak között a világon – mondta a reptéren Horkai György szövetségi kapitány. – Igazán az mutatta meg az erejüket, hogy az ugyancsak erős házigazda montenegróiak ellen – akiknek ötezren szurkoltak a lelátón – elképesztő színvonalon játszottak.

Ott a bronz a nyakukban Fotó: Dobos Sándor/waterpolo.hu

Bronzérem a nyakakban  •  Fotó: Dobos Sándor/waterpolo.hu

A kapitány nem tagadja, miután a fiúk diadalmaskodtak az olaszok ellen, és látta az örömüket a meccs után, illetve a dobogón, bizony elérzékenyült.

– Büszke vagyok rájuk, és köszönöm azt a munkát, amit elvégeztek az elmúlt hónapokban, igazán keményen dolgoztak.

Az olaszok ellen érezhetően jobban akarták a sikert, ahogy Burián Gergely mondja: „csak a bronzérem lebegett a szemünk előtt, nagyon jól játszottunk, fegyelmezettek voltunk, küzdöttünk egymásért.”

A legfontosabb meccset azonban talán a görögök ellen játszották a nyolc között. A tavalyi U17-es Európa-bajnokság negyeddöntőjének „visszavágóján” ötméteresekkel nyertek a fiúk, éppúgy, mint 2015-ben a görögök.

– Persze, előjöttek az emlékek, össze is néztem Teleki Andrissal a kispadon, hogy már megint – idézi fel Burián. – Féltem is kicsit, de végül visszaadtuk nekik a tavalyi „kiesést”.

Fekete Gergő határozottan jelenti ki: eszükbe sem jutott, hogy kikaphatnak a görögöktől, mert, ahogy a mondás tartja, a kapufa mindig igazságos. A center egyébként azok közé tartozik, akiknek kifejezetten tetszik az „új vízilabda”, amely a kisebb pályának és a kevesebb támadóidőnek köszönhetően felgyorsult. Burián ellenben reméli, októberben örökre elfelejtik ezt az újítást.

No, de vissza még a görög meccsre, amelyen Bányai Márk két ötöst is megfogott, pedig nem szokása.

– Valóban kicsit nehezebben megy az ötméteresek hárítása, de videón elemeztük, hogy laposan lövik az ötösöket. Erre készültem, és sikerült kettőt megfognom. Égett bennünk a tűz, hogy visszavágjunk a görögöknek, nagyon jót tett a győzelem a lelkeknek.

Csapatmunka volt, hangsúlyozzák a fiúk. A házi gólkirály, Vadovics Viktor így jellemzi az együttest:

– Nagyon összeállt ez a kis baráti társaság. Remélem, a jövőben is tartjuk a kapcsolatot.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS