Lesz, ami lesz

A négy közé jutás a cél, de reálisan látja a leány U19-es vízilabda-válogatott esélyeit a hollandiai Európa-bajnokságon Faragó Tamás szövetségi kapitány: a negyeddöntő elérése biztosnak tűnik, de a négy közé jutás már nagyon nehéz lesz.

Pusztai Viola Ahogy magyar vízilabda-válogatottnak korosztálytól, nemtől és csapatösszetételtől függetlenül mindig, az U19-es leányválogatottnak is a négy közé jutása a célja a hollandiai Európa-bajnokságon. Faragó Tamás szövetségi kapitány honlapunknak elmondta, ezt a kedvezőtlen sorsolás és az egyéb nehézségek ellenére is szeretnék elérni Hágában.

Csapatmunkával minden elérhető Fotó: Dobos Sándor/waterpolo.hu

Csapatmunkával minden elérhető  •  Fotó: Dobos Sándor/waterpolo.hu

A legnagyobb nehézséget tulajdonképpen az okozza, hogy mindössze négy 1997-es születésű játékos áll a válogatott rendelkezésére, a többiek mind fiatalabbak. Ebből adódóan az már az ötcsapatos görögországi tornán is világosan látszott, hogy az ellenfelek magasabbak, fizikálisan erősebbek és játéktudásban is akadtak különbségek.

– Természetesen az optimizmus jegyében telt a felkészülésünk – így Faragó, aki Godova Gáborral együtt irányítja a válogatottat. – De amikor elmentünk Hollandiába, felkészülési meccseket játszani a házigazdákkal, illetve a görög tornára, akkor tudatosult, amit egyébként is sejtettünk: az ellenfelek előbbre járnak. De ha képesek vagyunk csapatként működni, megoldani a védekezés, illetve minimálisra csökkenteni az elméleti és a ki nem kényszerített hibákat, akkor van esélyünk arra, hogy a négy közé jussunk. Ne felejtsük el: a másik oldalon is lányok játszanak.

Az U19-es leányválogaott Európa-bajnoki kerete
Kapusok: Lekrinszki Gina, Magyari Alda Mezőnyjátékosok: Ádám, Emília, Bicskei Réka, Farkas Tamara, Gerendás Matilda, Hertzka Orsolya, Huszti Dóra, Kuna Szonja, Mchunu Hlengiwe, Tóth Csenge Varga Viktória, Vályi Vanda

A magyar csapat az egyetlen ötfős csoportba került az oroszokkal, a franciákkal, az ukránokkal és a horvátokkal. Faragó szerint a csoportból biztosan továbbjutnak, és az erőviszonyok ismeretében a nyolcaddöntőt is sikerrel veszik – már ha nem végeznek csoportelsőként és jutnak közvetlenül a nyolc közé –, a gondok a negyeddöntőben kezdődnek.

A leány U19-es Európa-bajnokság csoportbeosztása
A csoport: Olaszország, Szlovákia, Nagy-Britannia, Bulgária
B csoport: Oroszország, Magyarország, Franciaország, Ukrajna, Horvátország
C csoport: Spanyolország, Hollandia, Szerbia, Románia
D csoport: Görögország, Németország, Izrael, Törökország

– Míg az olasz és a görög csapatnak olyan jó a sorsolása, hogy gyakorlatilag besétálnak a négy közé, addig a magyar, holland, orosz, spanyol négyes a negyeddöntőben találkozik egymással, és ugye csak két csapat juthat az elődöntőbe. Ezek egyike lehetünk mi is, de ugyanúgy játszhatunk az ötödik-nyolcadik hely valamelyikéért.

A magyar csapat Eb-programja
Szeptember 10, szombat: Magyarország–Horvátország 15.30
Szeptember 11, vasárnap: Magyarország–Oroszország 16.30
Szeptember 13, kedd: Magyarország–Franciaország 16.30
Szeptember 14, szerda: Magyarország–Ukrajna 18.00
Szeptember 15, csütörtök: nyolcaddöntő
Szeptember 16, péntek: negyeddöntő
Szeptember 17, szombat: elődöntő
Szeptember 18, vasárnap: döntő

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS