Liza 15

Egy korszak véget ért. Sokszor számoltunk be mi is a sikeréről, mert sokszor kellett, azzal, hogy azt a csupán (a még csak, a mindössze) tizennégy éves Pusztai Liza érte el. De ennek most vége. A BVSC-Zugló kardvívójának ma van a születésnapja: tizenöt lett.

Szekeres István Szinte már Pusztai Liza nevéhez tapadt, mint valami állandó, eposzi jelző, hogy tizennégy éves. Akadt, aki gyanakodott is, hogy már csak megszokásból írjuk le, mert túl hosszú idő óta tizennégy az a lány…

Az oklevél is tanúsítja Liza sosnowieci ötödik helyét

Az oklevél is tanúsítja Liza sosnowieci ötödik helyét

Pedig csupán jó fél éve csodálkozott el az életkorán a sportvilág. Egészen pontosan 2015. október 25-én, amikor a lengyelországi Sosnowiecben a BVSC-Zuglónak a korosztályhoz képest elképesztően fiatal versenyzője ötödik lett a junior női kardozók Világ Kupa-versenyén. Gondoljanak bele, olyan vetélytársak között, akik öt-hat évvel többet edzettek, versenyeztek nála, öt-hat évvel több tapasztalat birtokában léptek pástra ellene.

A mesterei próbaként küldték a „nénik” közé, és nyilván nem ok nélkül, hiszen úgy ítélték meg, hogy a képességei alkalmassá teszik a valamilyen helytállásra, mert abban biztosak voltak, hogy senki nem tud, csak úgy eljátszadozni a „gyerekkel”, mert az bizony lélekben visszahatott volna a fejlődésére. Bár ki tudja… A leány igazi küzdő típus. Az ötödik hely azonban több volt, mint amire számítani lehetett. Aztán egészen odáig fajult a dolog, hogy nem egészen két hete – bizony, még mindig tizennégy évesen – az U23-as Eb-re is elküldték, és a már nagyon sokkal idősebbek között is a tizenhat közé küzdötte magát.

A kettő között megnyerte a kadet- és a juniorbajnokságot.

A kadet Európa-bajnokságról két arannyal térhetett haza: az egyéni győzelme mellett a csapatot is diadalra vezette. A korosztály világbajnokságán bronzérmet nyert, de a juniormezőnyben is az előkelő kilencedik helyig jutott.

Minden bizonnyal vívónak született, olyan adottságokkal, amelyek a sportágban a legfontosabbak, és amelyek az edzések nyomán viszonylag könnyen és gyorsan lényegülnek át mozgósítható képességgé. Ami másoknak netán hosszú évekig eltart. Szerencsés helyre is került, a legendás BVSC-műhelybe, ahol Bódy István mesteredző irányítja a felkészülését, és a mester fia, Benjámin lényegében a személyi edzője. Hogy teljes legyen a kép, az édesanya a „minden edző álma”-típus, olyan példásan veszi ki a rá eső részt Liza felkészüléséből.

Most tehát lezárult egy korszak, Liza tizenöt lett.

De senki ne csodálkozzon, ha az újabb sikerek kapcsán azt olvassa, hogy a mindössze tizenöt éves Pusztai Liza…

Mert az eddigiek még tizenöt évestől is csodaszámba mentek volna.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS