Mâcon szőnyegein

A franciaországi Mâconban rendezik meg a junior-világbajnokságot, amelyen tizenhét magyar birkózó indul. Mindhárom fogásnem szakvezetője érmet remél a fiataloktól.

Lakner Gábor Keddtől vasárnapig a franciaországi Mâconban rendezik meg a junior-világbajnokságot. Először a kötöttfogásúak mutatkoznak be Burgundiában, akik szép reményekkel várják a világbajnokságot. Minden okuk megvan rá, hiszen a kontinensviadalon a fiatal Lévai Zoltán aranyérmes lett.

Birkózás Lévai Zoltán

Lévai Zoltán Európa-bajnokként lép szőnyegre  •  Forrás: MBSZ

„A két legkisebb súlycsoportban nem indítunk versenyzőt, akik ott lettek volna érdekeltek, már kinőtték ezeket a kategóriákat. Így a kötöttfogású válogatott hattagú lesz, és remélem, hogy legalább az Európa-bajnoki eredményünket – egy érem és egy pontszerző helyezés – meg tudjuk ismételni. Szerintem a csapatban még annál is több van, a két érem és az egy pontszerző hely sem elérhetetlen, ha pedig az egyik medál arany lenne, maradéktalanul boldogan térnénk haza – mondja Lévai Zoltán, a kötöttfogás szakvezetője. – A felkészülés kifejezetten jól sikerült, a sérülések elkerültek, egyedül Papp Bertalan kisebb mandulagyulladása nem jött jól.”

Másodikként a nők lépnek szőnyegre, akik ezúttal mindössze négyen lesznek. Az Európa-bajnokságon ötödik helyezést elért trió mellett visszatér a csapatba Galambos Ramóna is, aki még az ulánbátori olimpiai kvalifikációs versenyen szenvedett könyöksérülést.

„Bosszúsak vagyunk, hiszen Ramóna a sérülés miatt nemcsak az olimpiáról maradt le, hanem a junior Európa-bajnokságról is, amelyen, a mezőnyt látva, egészen könnyedén győzhetett volna – kezdi Nagy Lajos, a női válogatott edzője. – Az edzéseken már remekül dolgozik, persze az kérdés, hogy a hosszú kihagyás hogyan hat rá. Kis fásultságot érzek rajta, de van olyan tapasztalt versenyző, hogy a rajtig teljesen felszívja magát. Akkor képes lesz elérni a várt, érmes helyezést. Bízom még egy-két pontszerző helyben, és az is szép lenne, ha Száraz Vivien éremmel búcsúzna a korosztálytól.”

Kapcsolódó írásunk Galambos Ramónáról INNEN érhető el.

A színhely, a Le Sport-rendezvénycsarnok

A színhely, a Le Sport-rendezvénycsarnok

A sort a szabadfogásúak zárják, akik az Európa-bajnokságon várakozáson felül teljesítettek. Az akkori bronzéremnek és a két pontszerző helyezésnek köszönhetően kitűnő a hangulat a válogatottban.

„A felkészülésünk tartalmas volt, Tatán hat szőnyegen együtt készültünk a lengyel juniorválogatottal, amellett svájci és német vendégeink is voltak. Két héten át közel negyvenen edzettünk egyszerre, ami mindenképpen nagy segítség – fogalmaz Tihanics Tibor szövetségi edző. – A sérülések elkerültek, a fiúk elszántak és egységesek. Az Európa-bajnokság előtt páran felvonták a szemöldöküket, mit beszélek én éremről, de én most is úgy látom, hogy lesz egy-két pontszerző helyezésünk és egy éremmérkőzésünk. Nüanszok döntenek, hogy kinek a javára dől el, de bízom az elvégzett munkában.”

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, MÂCON (FRANCIAORSZÁG)
A magyar indulók
Kedd-szerda: kötöttfogás
Kedd. 60 kg: Torba Erik (Dorogi NC). 74 kg: Lévai Zoltán (Dorogi NC). 96 kg: Érsek Róbert (Dorogi NC)
Szerda. 66 kg: Balatoni Bence (Monori SE). 84 kg: Papp Bertalan (Dorogi NC). 120 kg: Almási Ferenc (FTC)
Csütörtök-péntek: női birkózás
Csütörtök. 44 kg: Réczi Bianka (Tatabányai SC). 59 kg: Vilhelm Viktória (UTE)
Péntek. 55 kg: Galambos Ramóna (Szigetvári BSE). 72 kg: Száraz Vivien (J-ÁSZ SE)
Szombat-vasárnap: szabadfogás
Szombat. 60 kg: Egyed Balázs (Kanizsai BS). 74 kg: Lukács Botond (Csepeli BC). 96 kg: Wittmann Kristóf (Haladás VSE)
Vasárnap: 55 kg: Román Tamás (Kecskeméti TE). 66 kg: Vida Csaba (Csepeli BC). 84 kg: Tóth Bendegúz (ESMTK). 120 kg: Nagy Mihály (Sziget SC)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS