Magasat akarok és kész!

Magas gyermeket szeretnél? Válassz párt a Föld másik feléről! Ha a szülők azonos városban születtek, a gyerekeik átlagos magasságúak, vagy annál alacsonyabbak lesznek.

Dariusz Daniel, a Lengyel Tudományos Akadémia Antropológiai Intézetének kutatója arra a felfedezésre jutott, hogy ha a szülők azonos városban születtek, a gyerekeik átlagos magasságúak, vagy annál alacsonyabbak lesznek, míg ahol az apa és az anya egymástól távoli helyen látott napvilágot, az utódok átlag feletti magasságot fognak elérni.

A jelenség oka abban rejlik, hogy a távoli helyekről származó szülők eltérőbb géneket örökítenek át az utódaikba, mint azok, akik ugyanazon a helyen nőttek fel. Dr. Daniel arról számolt be, hogy minél nagyobb a genetikai eltérés a szülők között, annál nagyobb hatékonysággal fog működni a közös gyerekük szervezete, és ami energiát ennek a hatékony működésnek a révén megtakarít, azt mind a növekedésre fordítja.

baba

Dr. Daniel és csapata ötezernél is több lengyelországi fiú és lány magasságát figyelte meg, majd az adatokat összevetették a szülők magasságával és származási helyükkel. Azon nem lepődtek meg, hogy az eredmények azt mutatták, a szülők magassága és vagyoni helyzete kihat gyermekeik magasságára, hiszen a testalkat örökletes dolog, a gazdagság pedig egészségesebb és táplálóbb étkezéssel jár együtt. Az viszont már felkeltette érdeklődésüket, hogy összefüggést találtak a házastársak származási helyei között mért távolság és az utódok magassága között is, ráadásul ez az összefüggés jelentősebb volt a fiúgyermekek esetében.

Dr. Daniel ez utóbbi jelenséget azzal magyarázta, hogy a fiúk gyorsabb ütemben és hosszabb időn keresztül nőnek, mint a lányok, majd azt is kifejtette, hogy a származási helyek között távolságnak az utódok magasságára gyakorolt hatása főleg az elmúlt század előtti időkben számított. Ennek oka az, hogy a legtöbb nyugati gyerek jóval többet eszik, mint amennyire a növekedéséhez szükség lenne, míg korábban, amikor csak kevesen jutottak elegendő tápanyaghoz, előnyös volt, ha a szülők távol eső helyekről származtak, mert ezzel esélyt adtak gyermeküknek a nagyra növésre. A tanulmány az American Journal of Physical Anthropology című folyóiratban olvasható.

Forrás: www.napidoktor.hu – RSS