Magyar színekben versenyez tovább az orosz sakknagymester

Szanan Szjugirov orosz nemzetközi sakknagymester a jövőben Magyarországot képviseli a versenyeken – jelentette csütörtökön az orosz állami hírügynökség.

Szanan Szjugirov
Szanan Szjugirov

A 30 éves sportoló a világranglista 31. helyén áll 2705-ös Élő-ponttal, s ő a legmagasabban jegyzett sakkozó, aki sportállampolgárságot váltott – jegyezte meg a TASZSZ. 

Ennél jobb pozícióban csak egyszer volt: idén májusban 2712 ponttal a 28. helyet foglalta el. Korosztályos versenyzőként világ- és Európa-bajnoki címeket szerzett.

A nemzetközi szövetség (FIDE) honlapján Szjugirov az aktuális világranglistán oroszként van feltüntetve, viszont a játékosokat bemutató portréban a neve mellett már a Hungary bejegyzés szerepel.

Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke pénteken az MTI-nek megerősítette, hogy Szjugirov magyar színekben versenyezhet.

„A háború következményeként az orosz sakkszövetség kivált az európai szövetségből és az ázsiaihoz csatlakozott. Ezzel sok orosz sakkozó elveszítette a lehetőséget, hogy európai versenyeken induljon. Szjugirov egy hónapja nyújtotta be kérelmét a magyar szövetséghez, amit az elnökség jóváhagyott” – nyilatkozott az elnök. Hozzátette, a nemzetközi szövetség (FIDE) és az orosz szövetség közötti megállapodás értelmében augusztus 31-ig van könnyített eljárási lehetőség az orosz sakkozók országváltására. 

„Az, hogy Szjugirov a magyar válogatottban mikor és milyen feltételekkel szerepelhet, még nyitott kérdés” – hangsúlyozta.

A FIDE ugyanis az augusztus 31-i határidő után hoz döntést az átigazolt orosz sakkozók ügyében, ennek része lesz várhatóan az is, hogy milyen anyagi megegyezésre van szükség.

(MTI)

Post Views: 2

JochaPress