Még él a remény

Az U18-as leányválogatott egyetlen ponttal ugyan, de legyőzte a portugálokat, így a szlovéniai Eb utolsó napján még kivívhatja a bennmaradást; ahhoz győzni kell a záró mérkőzésen.

Lakner Gábor Minden eddiginél nagyobb tétje volt a mérkőzésnek, hiszen míg a vesztes máris elbúcsúzott az A divíziótól, addig a győztes kapott még egy esélyt a bennmaradás kivívására.

Az első negyed kiegyenlített játékot hozott, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. Az utolsó két percben már csak egy portugál kosarat láthattunk, így három ponttal az ellenfél vezetett.

A második szakaszban aztán összeállt a magyar védekezés, és bár a támadógépezet időnként csikorgott, sikerült 11-0-s rohamot bemutatni (17. perc: 25-17). Az első portugál kosárra kereken hét percet kellett várni, a nagyszünetben így hat ponttal vezetett válogatottunk.

u18team

A válogatott megragadta az utolsó esélyt  •  Fotó: fibaeurope.com

A harmadik negyedben aztán újra megállt a csapat. Pontatlan befejezések és eladott labdák jellemezték a játékát, a portugálok pedig fordítottak (24. perc: 31-38). Mint az Eb-n oly sokszor, ismét Dubei rántotta ki a gödörből a válogatottat, hét pontjának köszönhetően sikerült felzárkózni. Böröndy is pontosan célzott, így az utolsó negyednek mindössze egypontos hátrányból vágtunk neki.

A portugálok azonban ismét elléptek, és a negyed közepén már nyolc ponttal vezettek (34. perc: 44-52). Mészárosné Kovács Andrea négy személyi hibával is visszaküldte a pályára Aho Ninát, a csapat pedig utolsó szalmaszálként a triplakísérletekbe kapaszkodott. Dubei és Weninger is elsüllyesztett két-két hárompontost, Kuttor duplájával pedig átvettük a vezetést (38. perc: 58-57). A hátralévő időben egyik csapat sem tudott kosarat szerezni, a portugálok öt másodperccel a vége előtt elhibázták a meccslabdát. Amikor Kiss Virág megszerezte a lepattanót, kifújhattuk a levegőt: eldőlt a mérkőzés.

A magyar válogatott nagyot küzdött, és egypontos győzelmével kivívta annak lehetőségét, hogy az Eb zárónapján meghosszabbítsa tagságát az A divízióban.

U18-AS LEÁNY A DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, CELJE (SZLOVÉNIA)
Mérkőzés a 13-16. helyért
Magyarország–Portugália 58-57 (14-17, 15-6, 15-22, 14-12)
Magyarország: Aho 2, Böröndy 7/3, Dubei 23/12, Kuttor 14, Kiss V. 2. Cs.: Weninger 7/6, Tóth T. 1, Studer 2, Török. Edző: Mészárosné Kovács Andrea

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS