Meg kell vívni a sikerért

A lányok szereplésével elégedett, a fiúktól nem számított többre, a váltóktól előkelőbb helyezést várt Kállai Ákos utánpótlás-kapitány az ifjúsági A korosztály Buenos Aires-i öttusa-világbajnokságán. Véleménye szerint a vívás stabilizálása lehet az előrelépés záloga.

Lakner Gábor Mindössze egyetlen pont választotta el a leánycsapatot az első helytől az ifjúsági A korosztály (U19) Buenos Aires-i öttusa-világbajnokságán. Az idei junior Eb-győztes Boros Alexandra, Simon Sarolta, Zs. Tóth Anna hármas 3055 pontot ért el együtt. Sokáig úgy tűnt, az első helyen zárnak, de végül a nagyon erős orosz csapat megelőzte őket. Az ezüstérem mellett jelentős eredmény, hogy Zs. Tóth Anna egyéniben a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A fiúk egyéni és csapatversenyében nem sikerült dobogóra állni, és a váltók is érem nélkül maradtak. Kállai Ákos  szövetségi utánpótlás-kapitány a leány és vegyes váltót is képesnek tartotta az éremszerzésre, és tulajdonképpen más miatt nincs is hiányérzete.

zs_toth_anna_mosz

Zs. Tóth Anna egyéniben és csapatban is érmet nyert  •  Fotó: mosz.hu

„Nagyon fiatal fiúcsapattal utaztunk Argentínába, ennek ellenére némelyiküknek a selejtezőben és a váltóban is sikerült jó képet mutatnia magáról. Fejben még le kell győzniük a félelmeket, és akkor a folytatás még jobban sikerülhet. Reálisan tőlük nem várhattam többet, meglepetés lett volna a jobb szereplés. A váltókban, sajnos, volt egy-egy gyengébb teljesítmény, ami miatt elmaradt a dobogós helyezés. Mindössze annyi hiányzott, hogy teljesen elégedett legyek, hiszen a lányok nagyon jól szerepeltek, hajszálon múlt az aranyérmük, az én szememben a dobogó második fokán pityergők a világbajnokság igazi győztesei.”

Kállai Ákos többször kiemelte, leginkább a víváson kell javítani, ami nem egyszerű feladat:

„Rengeteg energiát fektettünk a számba, időnként meg is mutatkozik az eredménye, de éles helyzetben nem mindig jön ki. Ennek egyrészt lelki okai vannak, másrészt vannak még területek, amelyeken lehet javítani. Közös versenyeket tervezünk a vívókkal, ami nekik érdekesség lesz, nekünk pedig verejtékes küzdelem. Amellett több nemzetközi versenyen kell részt vennünk, hogy még jobb partnerek ellen készüljünk. Nagyon nehéz, hiszen már így is zsúfolt a versenynaptár, és azt is látni kell, hogy a gyerekek iskola mellett többet már nem tudnak edzeni. Azért igyekszünk helyet találni a megméretéseknek, és remélem, sikerrel járunk.”

A vívás stabilizálása mellett a fizikai fejlődést tűzte ki célul a kapitány, aki úgy véli: jó úton járunk a korosztály felépítésében. A meglévő különbségek idővel eltűnnek, hiszen ahogy egyre több számban kell helytállni, már nem uralhatja a mezőnyt olyan sportoló, aki csak az egyikben képes kiemelkedő teljesítményre.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS