Megszakadt a sorozat

Érem nélkül zárták a magyarok bourges-i junior vívó-világbajnokság egyéni versenyeinek utolsó napját. A párbajtőröző Nagy Kinga a hatodik helyen végzett a tőröző Mészáros Tamás a tizenhat között fejezte be.

Pusztai Viola Nagy Kinga igazi vb-specialista. 2014-ben és 2015-ben is ezüstérmet nyert a kadetek között, s bizony a diósgyőri párbajtőrözőnek elsőéves juniorként is karnyújtásnyira volt az érem a bourges-i világbajnokságon.

Nem csoda, hogy a negyeddöntős asszója után a páston guggolva fogta a fejét. Pedig az odáig vezető úton kétszer is ökölbe szorított kézzel csaphatott a levegőbe, mert egy találattal, illetve aranytussal győzte le az ellenfelét. A nyolcaddöntőben pedig 15-11-re múlta felül a svájci Noemi Möschlint.

Nagy Kinga az éremszerzés küszöbén botlott meg Forrás: FIS

Nagy Kinga az éremszerzés küszöbén botlott meg  •  Forrás: FIS

A dél-koreai Dzseon Hi-ju ellen már 12-9-re is vezetett. Kinga, zsinórban a harmadik vb-jén az éremszerzés küszöbén állt, ám ekkor a kelet-ázsiai tájfun végigsöpört rajta, megingatta az egyensúlyát, így pedig a rossz oldalra esett: a 15-12-es veresége a hatodik helyet jelentette.

A többi magyar lány biztosan kiegyezett volna ezzel a helyezéssel, hiszen a kadetvébé-bronzérmes Petri Renáta a 64, Borsody Emma és Gnám Tamara a 128 között búcsúzott. Azért ne feledjük, mindannyian elsőéves kadetek…

A tőröző Dósa Dániel ellenben utolsó éves juniorként lépett pástra Bourges-ban. A korosztálytól való búcsú nem ért szép véget: ahogy az Eb-n, a vb-n is a 64 között ért véget a szezon a Világ Kupa-győzelemmel rajtoló vívónak.

Így a folytatásban Frühauf Benjáminnal egyetemben, aki egy körrel korábban tette le a tört, már csak szurkolhattak a 32 közé jutó Balogh Boldizsárnak és Mészáros Tamásnak. Nos, előbbi 15-8-ra kikapott a japán Sikine Takahirótól, utóbbi azonban aranytussal legyőzte 11-10-re a kínai Yongxi Huangot. Bár a nyolcaddöntőben vezetett is az asszó közben a horvát Petar Filesszel szemben, végül ellenfele örülhetett 15-11-es diadalnak.

A juniorok egyéni küzdelmeit tehát két bronzéremmel zárták a magyarok, két párbajtőröző,  Bányai Zsombor és Siklósi Gergely révé. A harmadik hellyel egyikük sem volt elégedett. Bányai reggel még elfogadta volna a bronzérmet, de napközben, a szoros asszók ellenére jó formában érezte magát. Az elődöntőben azonban fejben nem volt jelen, kapkodott, s tán még most is azon gondolkodik, mit kellett volna másképpen csinálni…

Siklósi elmondta, a későbbi győztes orosz Brujev stílusa nem fekszik neki, és most sem találta az ellenszerét. Bár felhőtlenül nem tud örülni a bronznak, azért jó eredménynek tartja, hogy az Eb után a vb-n is dobogóra állhatott. Eitner Kinga válogatott keretedző arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szakadt meg a három éve tartó remek széria, miszerint a férfi párbajtőrözők közül egyéniben mindig valaki felért a dobogóra. Bízik benne, hogy ez csapatban sem lesz másképpen.

A csütörtök esti döntők után az olasz Alice Clerici és a japán Sikine Takahiro ünnepelhetett világbajnoki címet.

A bourges-i világbajnokság pénteken a női tőrözők és a férfi kardozók csapatversenyével folytatódik.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, BOURGES (FRANCIAORSZÁG)
Férfitőr egyéni 157 induló
Csoportkör: Mészáros Tamás 5 győzelem/1 vereség, Dósa Dániel 5/1, Balogh Boldizsár 5/1, Frühauf Benjámin 3/3 (valamennyien továbbjutottak)
A 64 közé jutásért: Dósa–Lloyd (brit) 15-5, Balogh–B. Kunz Malagamba (mexikói) 15-11, Mészáros–A. Kunz Malagamba (mexikói) 15-5, Frühauf–Szaito (japán) 3–15
A 32 közé jutásért: Balogh–Sweet (kanadai) 15-8, Mészáros–Marquez (brazil) 15-8, Dósa–Fitzgerald (ausztrál) 8-15
A 16 közé jutásért: Mészáros–Huang (kínai) 11-10, Balogh–Takahiro (japán) 9-15
Nyolcaddöntő: Mészáros–Files (horvát) 11-15
Világbajnok: Sikine Takahiro (Japán), 2. Andrej Matvejev (Oroszország), 3. Macujama Kioszuke (Japán) és Guillaume Bianchi (Olaszország), …12. Mészáros Tamás, …25. Balogh Boldizsár, …41. Dósa Dániel, …92. Frühauf Benjámin.
Női párbajtőr egyéni, 151 induló.
Csoportkör: Nagy Kinga 5 győzelem/1 vereség, Petri Renáta 4/2, Borsody Emma 3/3, Gnám Tamara 2/3 (valamennyien továbbjutottak)
A 64 közé jutásért: Petri–Wang (tajvani) 15-7, Borsody–Kakimova (üzbég) 14-15, Gnám–Louis Marie (francia)
A 32 közé jutásért: Nagy–Isola (olasz) 15-14, Petri–Hecht (izraeli) 11-15
A 16 közé jutásért: Nagy–Treudt-Gösser (német) 14-13
Nyolcaddöntő: Nagy–Möschlin (svájci) 11-15
Negyeddöntő: Nagy–Dzseon (dél-koreai) 12-15
Világbajnok: Alice Clerici (Olaszország), 2. Yixuan Xiang (Kína), 3. Jeon Hi-ju (Koreai Köztársaság) és Irina Ohotnyikova (Oroszország), …6. Nagy Kinga, …45. Petri Renáta, …89. Borsody Emma, …100. Gnám Tamara

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS