Megtizedelt sikerek

Jól szervezett, de amatőr módon lebonyolított görögországi tornán szerepeltek a serdülő-fiúkézilabdázók, akik a csoportban ugyan mindenkit legyőztek, a döntőben azonban – megfogyatkozva – kikaptak. Vágó Attila szerint sokat léptek előre, a tapasztalatokat a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon kamatoztatnák.

reb „Ha valaki szeptemberben, amikor átvettem a csapatot, azt mondja, hogy kilencből nyolc nemzetközi meccset megnyerünk, előre aláírom” – fejezte ki elégedettségét Vágó Attila, a fiú serdülő-kézilabdázók szövetségi edzője a jól sikerült vrilittoszi viadalt követően.

serdulo_gorogorszagA bizonyos kilencből „csak” hat meccset játszottak Görögországban, de az éppen elég terhelés jelentett. Az együttes ugyanis négy nap alatt lépett hatszor lépett pályára, kétszer is napi két, hatvan perces meccset játszott. A csoportban nem akadt gond, hiszen mindenkit magabiztosan győzött le a társulat. Ciprus könnyű ellenfél volt (37-12), de a legszorosabb találkozó, a Horvátország és az Izrael elleni is egyaránt hétgólos sikerrel zárult.

„Gyakorolhattuk azokat az elemeket, amelyeket korábban jórészt csak edzéseken próbáltunk ki – indítja az értékelést Vágó. – Több játékstílussal találkoztunk, s persze volt alkalmunk tesztelni, kire mennyire számíthatunk.”

Az elismerés annak ellenére megilleti a fiúkat, hogy a döntőben nem tudták teljessé tenni a sikert, 29-25-re kikaptak.

„Bálint Bencének a döntő előtt kifordult a bokája, így nem erőltettük a játékát, ahogyan a balszélső Holdosi Bencéét sem. Az utolsó mérkőzésen Vajda Hubának tört el az orra, őt kórházba kellett szállítani. A problémákat a rossz lebonyolításnak tudom be, ennyi nap alatt nem lehet ilyen sok mérkőzést játszani. Eredetileg mi is azt hittük, hogy rövidebbek lesznek a meccsek. Nem tartottam igazságosnak, hogy a csoportban tíz pontot szereztünk, a horvátok hetet, mégis újra pályára kellett lépni. A döntő erőltetését számos külföldi kolléga is kifogásolta, úgy gondolta, hogy nekünk kellett volna nyernünk.”

serdulok_gorogorszagMondja, hogy persze nincs ok a csalódottságra, hiszen hasznos tapasztalatot szereztek a srácok. Többeket megzavart például, hogy nagy közönség előtt kézilabdázott, nyilván a következő hasonló szituációban már rutinosabbak lesznek. „Nem is a horvátok, hanem az izgulás volt a legnagyobb ellenfél” – érzékeltette találóan a helyzetet a szövetségi edző.

Az All Star-csapatba került Tóth Péter jobbszélső, Papp Bence jobbátlövő, Győri Kristóf kapus, a legértékesebb játékos Kőhegyi Ákos lett. Vágó ráadásul dicsérte Bálint Bencét és Széles Ákost, akik korábban inkább kiegészítő emberek voltak, most pedig oroszlánrészt vállaltak a sikerekből.

A serdülőválogatott zsúfolt félév előtt áll, hiszen hamarosan ifjúsági klubcsapatok tornáján szerepel itthon, majd a szlovákokkal és a románokkal játszik meccseket. Októberben a jövő évi Európai Ifjúsági Olimpiai fesztivál helyszínén, Győrben vesz részt teszttornán, aztán Franciaországba utazik, és a decemberi Olimpiai Reménységek Versenyével zárja az évet.

FIÚ SERDÜLŐ NEMZETKÖZI VÁLOGATOTT TORNA, VRILITTOSZ (GÖRÖGORSZÁG)
Döntő: Magyarország–Horvátország 25-29 (14-14)
A magyar csapat korábbi eredményei:
Magyarország-Szerbia 37-20 (15-11)
Magyarország-Horvátország 32-25 (15-14)
Magyarország-Görögország 23-15 (12-9)
Magyarország–Izrael 33-26 (19-13)
Magyarország–Ciprus 37-12 (19-5)
A serdülő-fiúválogatott kerete
Kapusok: GYŐRI Kristóf (Balatonfüred), PÁLFAI Dominik (NEKA)
Jobbszélsők: TÓTH Péter (Békéscsaba), SZÉLES Ákos (FTC), KURUCZ Máté (Veszprém)
Jobbátlövők: PAPP Bence (NEKA), SZÁSZ Bálint (Balatonfüred)
Irányítók: KŐHEGYI Ákos (Veszprém), BÁLINT Bence (NEKA)
Beállók: VAJDA Huba (Balatonfüred), FÜLÖP Nándor (NEKA), BODNÁR Máté (Balmazújváros)
Balátlövők: PAPP Krisztián (Veszprém), TÓTH Patrik (NEKA), ROSTA Bálint (Győr)
Balszélsők: HOLDOSI Bence (PLER), KECSKÉS Bence (Békés)
Szövetségi edző: VÁGÓ Attila

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS