Megvan a budapesti rövidpályás úszó vb időpontja

A World Aquatics és a Magyar Úszó Szövetség véglegesítette a 2024-es rövidpályás úszó világbajnokság dátumait: december 10. és 15. között érkeznek a világ legjobbjai a Duna Arénába.

Történelmi esemény lesz a jövő decemberi rövidpályás világbajnokság – Budapest lesz az első a sportág történetében, amelyik a hat diszciplinát felvonultató vizes vb-t, a rövidpályás úszó vb-t és junior úszó világbajnokságot is rendezett.

A 2010 óta rendre az év végére időzített úszóshow december 10. és 15. között érkezik a Duna Arénába – a hatnapos viadal a World Aquatics második legfontosabb viadala a „nagy” vb után.

„Már most izgatottan várjuk, hogy elkezdődjék egy újabb világesemény Budapesten – mondta a bejelentés kapcsán Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke. – Bár jelenleg miénk az egyik legtapasztaltabb szervezőcsapat, ugyanolyan alapossággal fogjuk előkészíteni ezt az eseményt is, mint bármelyik korábbi világbajnokságot. Magasra állítottuk a mércét, de mindannyian azon vagyunk, hogy az úszók és a szurkolók újabb feledhetetlen élményekkel gazdagodjanak a csodálatos Duna Arénában, ahol a világ egyik leggyorsabb medencéje várja a világ leggyorsabbjait – ez garancia arra, hogy fantasztikus versenyben lesz részünk.”

„Budapest rendszeresen a legmagasabb színvonalon rendezte meg az úszóviadalokat, azaz tökéletes záróakkordja lesz ez a világbajnokság annak az esztendőnek, amely oly sok nagyszerű élményt ígér – közölte Huszain al-Muszallam, a World Aquatics elnöke. – Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy Budapestre és a magyar rendezőkre mindig számíthatunk, az úszás iránti szenvedélyünk ugyanaz, akárcsak a Duna Arénát megtöltő közönségé – nem véletlen, hogy úszóink, szövetségeink és a sportág rajongói oly nagy lelkesedéssel fogadták ezt a bejelentést.”

A világbajnok Kós Hubert ugyan idén Amerikában versenyez – mostanság rövid pályán, elég sokat –, jövőre, az olimpia után alighanem lesz rá alkalma, hogy hazatérjen és megméresse magát. „Pályafutásom egyik legcsodásabb emléke, amikor ezrek előtt úszhattam a Duna Arénában. Igaz, a 2022-es vébén meg nem tudtam igazán meglepni a szurkolóinkat, egy évvel később már változott a helyzet Fukuokában, amikor is valóra vált gyermekkori álmom, és világbajnok lettem. Épp ezért bízom abban, hogy jövő decemberben sokkal jobban megy majd nekem is a rövidpályás vb-n, amelyet kedvenc uszodámban, a Duna Arénában rendeznek. 2017-ben fiatal kissrácként, majd később csapattársként testközelből figyelhettem, mit jelent világklasszisainknak a közönség fergeteges biztatása. Azon a 2017-es vébén – amely nekem továbbra is minden idők legjobb úszóviadala – egy sor példaképem versenyzett, és én akkor eldöntöttem, hogy egy nap olyan akarok lenni, mint ők. Ezért akarom most megélni azt a semmihez sem fogható élményt, azokat a varázslatos pillanatokat, amelyeket Cseh Laci és a többiek megtapasztalhattak. Természetesen jelenleg minden idegszálammal az olimpiai felkészülésre koncentrálok, mivel azonban elég sokat versenyzem rövidpályán az arizonai egyetem csapatával, nem tudok nem arra gondolni, hogy ez máris milyen jó felkészülés számomra a jövő decemberi budapesti világbajnokságra.”

A Megvan a budapesti rövidpályás úszó vb időpontja bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.