Mercedes: A szabályokhoz csak ésszel

F1

2015. december 31. csütörtök, 09:57

Szerző: Strommer Benjamin, Fotó: Daimler Media Site

Az F1-ben domináló csapat is szívesebben győzne valódi ellenfelek ellen, de óva intenek attól, hogy az FIA-nál ész nélkül a szabálykönyvnek essenek – felborítva ezzel az erősorrendet.

A Mercedes uralma, amely a V6-os hibrid erőforrásrendszer 2014-es bevezetése óta tart, gyakran felveti a gondolatot: előnyük túl nagy ahhoz, hogy a rivális csapatok önerőből felzárkózzanak, szorosabb verseny csak szabályváltozások útján lehetséges. Toto Wolff, a német gárda üzleti ügyvezetője azonban amellett kardoskodik, hogy az előírásokhoz csak óvatosan nyúljanak:

„A csapatok nézőpontjai különböznek, és gyakran opportunisták is. A sportért azonban mindannyian felelősek vagyunk. Nincs értelme egy unalmas vagy kevésbé vonzó bajnokságban nyerni. Tisztában vagyok vele, hogy a győzelmeink csak akkor értékesek, ha amellett, hogy megdolgoztunk értük, küzdelemben szerezzük meg ők. Ellenségekre van szükségünk” – fogalmazott az Auto Motor und Sport lapnak.

Fényezte kicsit a csapatot is, amely nem akadályozta meg, hogy engedélyezzék a szezon közbeni motorfejlesztést – ami elméletileg nem lenne érdekükben. „A Mercedes kétszer nyert, most pedig lazított a motorszabályokon, mert felismerjük, hogy szükség van erre. Világos, hogy az FIA-nak és kereskedelmi jogtulajdonosnak néha más nézőpontja van. Én szeretném azt is, hogy minden verseny megnyerjünk, de azt is, hogy a kiszámíthatatlanság maximális legyen.”

„A kérdés az, hogy hogyan jutunk el idáig. Meg akarunk rövidíteni valakit, aki versenyképes előnyt épített fel, és egyenlőséget akarunk kreálni, hogy szórakoztassunk? Ez az egyik út, de a Formula-1-ben soha nem így működött. Vagy nagy viták nélkül akarjuk finomítani a szabályokat egy olyan irányba, ahol kiegyenlíthetjük a teljesítményt? Ez tovább tart, ugyanakkor ez az ésszerűbb út” – magyarázta Toto Wolff.

Érdemes Wolff szavai mellé tenni Christian Horner korábbi nyilatkozatát is. „A kiszámítható, sorozatos győzelmek és sorozatos győztesek megnehezítik minden sport életét. A kiszámíthatósággal elkerülhetetlenül együtt jár, hogy az emberek kikapcsolják a tévét. Hozzá kell nyúlni, hogy szorosabbá váljon a versenyzés. Nem várható el a csapatoktól, hogy ők oldják meg, a szabályozó testület dolga előállni egy olyan szabályrendszerrel, amely hozzásegít ezekhez a célokhoz” – mondta a Red Bull csapatvezetője.

Forrás: www.formula.hu – RSS