Mészáros Anett elindul az idei budapesti judo világbajnokságon

Hosszas egyeztetések után a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) nyilvánosságra hozta az IJF World Tour 2021-es naptárát, amelyben immár hivatalosan a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokság is szerepel. A hazai rendezésű júniusi torna miatt visszatér a tatamira az Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes, 33 éves Mészáros Anett.

Mészáros Anett korábbi edzőjével, Toncs Péterrel. Fotó: jochapress

Az IJF csütörtökön hozta nyilvánosságra a World Tour nevű sorozat 2021-es első féléves versenynaptárát, amelyben megerősítette: 2021. június 3. és 10. között Budapesten rendezik meg a cselgáncsozók felnőtt világbajnokságát.

– Nem a budapesti világbajnoksággal kapcsolatos kérdések miatt kellett várni a bejelentéssel, a World Tour többi eseményének szervezőivel zajlottak a háttérben az egyeztetések – mondta el Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke a Judoinfo.hu szakportálnak. – Nagy erőkkel folytatjuk az esemény előkészítését. Rendkívüli a kihívás, hiszen normális esetben két-három évünk lenne erre, most viszont kevesebb mint fél év áll a rendelkezésünkre. Egyelőre nagyon sok a kérdőjel, akár a lebonyolítással kapcsolatban is, ma még nem tudhatjuk, hogy buborékban, nézőkkel vagy nézők nélkül kell majd megtartani a világbajnokságot, ráadásul előtte az IJF tisztségviselő választó kongresszusának is házigazdái leszünk.

A naptár végre választ ad a világ legjobb cselgáncsozóit régóta foglalkoztató kérdésre: hogyan alakul a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt olimpiai kvalifikációs sorozat folytatása. Immár mindenki láthatja, milyen eseményeken lesz lehetősége a kvalifikációs pontok gyűjtésére. A naptárban a budapesti világbajnokság után

a hétfőn kezdődő dohai World Masters adja a legtöbb pontot, de öt Grand Slam-tornára is sor kerül (Tel-Aviv, Taskent, Tbiliszi, Antalya, Párizs), ezek ugyancsak kiemelt pontozásúak.

Áprilisban megrendezik a kontinensbajnokságokat is (az Európa-bajnokság Lisszabonban lesz), emellett sor kerül öt kontinentális open viadalra is (Európában Prága rendezhet ilyet) – vagyis összességében a világ minden cselgáncsozójának tizenkét lehetősége lesz gyarapítani pontjainak számát.

– Büszke vagyok rá, hogy tavaly a Grand Slam Hungary megrendezésével megnyitottunk egy olyan ajtót, amelyen addig senki sem mert belépni. A mi példánk alapján indult el a judoélet, s az erőfeszítéseink sikerét bizonyítja, hogy azok a nemzeti szövetségi elnökök, akik megfigyelőként jelen voltak Budapesten, valamennyien Grand Slam-tornát rendeznek a következő hónapokban – jegyezte meg Tóth László.

Az MJSZ elnöke elárulta, a 2021-es budapesti világbajnokság híre máris sokakat megmozgatott itthon:

– Megkeresett az elmúlt évek egyik legsikeresebb hazai versenyzője, aki már néhány éve visszavonult, mit szólnék hozzá, ha elindulna a 2021-es világbajnokságon. Így szólt a válaszom: kedves Anett, éppen rád gondoltam, milyen jó lenne, ha újra láthatnánk a tatamin!

Elárulhatom, Mészáros Anettről van szó, a négyszeres világbajnoki érmesünk azért kezdené újra, mert Budapesten lesz a világbajnokság.

A 33 éves Mészáros Anett a 2010-es bécsi Európa-bajnokság aranyérmese, a 2009-es rotterdami és a 2010-es tokiói világbajnokságon ezüst-, a 2007-es Rio de Janeiró-i és a 2011-es párizsi vb-n bronzérmes lett a 70 kg-os súlycsoportban. S van egy Eb-bronza is a 2005-ös rotterdami kontinenstornáról. A Papp László Budapest Sportarénában legutóbb 2015-ben versenyzett, ekkor a hazai Grand Prix-n bronzérmes lett. A Judoinside.com adatbázisa szerint a Masters-, Grand Slam- és Grand Prix-viadalokról két első, négy második és két harmadik helye van. Legutóbb a 2018 novemberi, Glasgow-ban rendezett kontinentális open versenyen végzett pontszerző helyen, itt már a 78 kg-ban, és ötödikként zárt, 2019 januárjában a tel-aviv-i GP-n a nyolcaddöntőben búcsúzott. Érdekességként jegyezzük meg, hogy az olimpiai kvalifikációs ranglistán a 105. helyen áll, és 82 ponttal rendelkezik. Az olimpiai kvótához 1500 pont már biztosan nem lesz elegendő, de egy vb-ezüst egymagában 1400-at ér….

(judoinfo.hu)