Micsoda hármas!

A fiúk két fogásnemét vezető szakember, Struhács György (kötött) és Bánkuti Zsolt (szabad), illetve a lányokért felelő Ritter Diletta is egyetért: óriási teljesítmény, hogy mindhárom szakág érmet szerzett a kadetek vasárnap zárult tbiliszi birkózó-világbajnokságán.

reb Honlapunk alaposan és részletesen beszámolt a nemrég befejeződött kadet birkózó-világbajnokságról, amely nagyszerű magyar sikereket hozott: Szőke Alex a kötöttfogásúak 85 kg-os versenyében aranyérmet szerzett, míg Budai-Kovács Marcell (46 kg) a szabadfogásban nyert bronzérmet, akárcsak a lányok között Elekes Emese (65 kg).

szoke_alex

Szőke Alex még barátkozik a gondolattal, hogy világbajnok

A vb-szereplés értékelésére a három szakág vezetőit kértük.

„Szőke Alexszel kapcsolatban egyértelműen dicsérni kell az ESMTK-ban zajló munkát, hiszen az edzői építették fel, mi csak csiszolgattuk a a kézbe kapott gyémántot – jegyezte meg Struhács György. – Szorgalmas fiú, profin gondolkodik. Ha képes hasonló ütemben fejlődni, nagy jövő vár rá.”

A szakember elégedett a szerepléssel, hiszen bár a kötöttfogásúak első napján a három magyar összesen egy meccset nyert, Váncza István például nem állt távol attól, hogy éremért birkózhasson.

Struhács szerint a három szakág három érme mutatja, micsoda értékei vannak a magyar birkózásnak. „Az lesz a fontos, hogy minél inkább centralizáltan, központosítva eddzünk, akár kicsit többet is, mint a riválisok, így az eredmények átvihetők a felnőttkorra is.”

Szőke Alex a felnőttvilágbajnok Kiss Balázs 1998-as sikere után első magyar kadetvébé-elsőséget szerezte meg: a neves előd gratulált is neki a közösségi oldalon. „Az Európa-bajnokságon nagyon rosszul szerepeltem, a vigaszágon gyorsan kikaptam, s akkor úgy éreztem, abbahagyom a birkózást. Aztán elbeszélgettem magammal, felálltam és újrakezdtem a munkát. Az első tbiliszi meccsen nagyon izgultam, de a másodiktól már minden gördülékenyebben ment. Még csak kapisgálom, hogy világbajnok vagyok.”

A szabadfogású magyarok között is találunk hőst, hiszen Budai-Kovács Marcell (46 kg) az idei kontinensviadalt követően a vb-n is a dobogó harmadik fokára léphetett fel.

„Nem is tudom, utoljára mikor fordult előre, hogy magyar versenyző mindkét világversenyen érmet nyert. Pedig Marci a fiatal kora miatt csak engedéllyel indulhatott a vébén – veszi át a szót Bánkuti Zsolt. – A korához képest érett, taktikus versenyző, aki betartja a megbeszélteket, a fogyasztásban is nagyon tudatos. Jövőre szerintem legalább két súlycsoportot vált, most is jócskán kellett leadnia, de ha így folytatja, sokra viheti.”

Az érem úgymond ernyőt tartott a szakág fölé, amely meglepően kevés versenyzővel, néggyel indult a vb-re, ráadásul sérülés miatt végül csak hárman léptek valóban a szőnyegre. Bánkuti azzal magyarázza, hogy két súlycsoportban azért nem indult magyar, mert nőnek a gyerekek, és már tíz kilóval többet nyomtak, mint az Eb-n. Ketten pedig korábban megsérültek.

Ha a létszám miatt érezhetően csalódott is volt Bánkuti, örömmel nevezte kisebb csodának, hogy mindhárom szakágban született érem, ráadásul olyan országokat előztek meg a magyarok, mint a házigazda Grúzia.

elekes_emese

Elekes Emese a szőnyegen már nem ilyen barátságos az ellenfelekkel

A leányokért felelős Ritter Dilettát nem lepte meg a japánok egyeduralma: mint ismert, a felkelő nap országának képviselői tízből kilenc súlycsoportban indultak, s nyolcat meg is nyertek. Európának az oroszok révén egyetlen aranyérem jutott.

„A bronzérmes Elekes Emesének kevésen múlt a finálé, de a dobogónak is örülünk, hiszen kemény mezőnyben szerezte meg. Az ötödik helyen záró Nagy Bernadettet mindenképpen megdicsérem, hiszen bár a tavalyi Eb-éremmel ellentétben most dobogós helyezés nélkül jött haza, de egyértelműen fejlődött a birkózása. Bognár Erika könyöksérülést követően versenyzett, az orvos az utolsó pillanatban döntött arról, hogy egyáltalán szerepelhet.”

Elmondása szerint a kilencedikként záró Szekér Szimonetta – és persze a többiek is – megtapasztalhatták, hogy az ázsiai és az amerikai versenyzők ellen birkózni teljesen más kihívást jelent, mint az európaiakkal szemben. Éppen ezért a fejlődés zálogának azt tartja, hogy a két említett országban edzőtáborozzanak, gyakoroljanak, s tőlük tanuljanak. „Tudom, persze, mindezt sok pénzbe kerü, de szükséges az előrelépéshez” – zárta gondolatait a szakember, aki elégedett azzal, hogy a lányok egy éremmel és két ötödik hellyel tértek haza Grúziából.

Elekes Emese aranyéremmel akart hazatérni a világbajnokságról, ennek megfelelően elkeseredett a későbbi győztes orosz ellen elveszített elődöntőt követően. „A meccs után tíz percig csak sírtam, nagyon összetörtem. Aztán beszéltem az edzőmmel, Wöller Gergővel és a családommal, s utána már éreztem, hogy össze kell szednem magam, hiszen már csak négy perc küzdelem vár rám, és én akarom azt a bronzérmet. Most már picit örülök is neki. Ad némi önbizalmat a jövőre.”

Szombaton 10.15-től az M4 Sporton látható, Jövünk! című utánpótlás-magazinban megnézheti a vb-ről nyilatkozó Szőke Alexszel és Elekes Emesével készült interjúnkat.

Amit eddig írtunk az eseményről
Tizenheten Tbilisziben – előzetes
1. versenynap: kötöttfogás 50, 54, 58, 63 és 100 kg
2. versenynap: kötöttfogás 42, 46, 69, 76, 85 kg
3. versenynap: női 38, 43, 49, 56, 65 kg
4. versenynap: női 40, 46, 52, 60, 70 kg
5. versenynap: szabadfogás 42, 50, 58, 69, 80 kg
6. versenynap: szabadfogás, 46, 54, 63, 76, 100 kg
Földcsuszamlás – nemzetközi értékelés

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS