Milák olimpiai szintet úszott 100 méter gyorson, de ma is volt nála jobb magyar úszó

Milák Kristóf olimpiai szintes időt úszott kedden 100 méter gyorson a belgrádi Európa-bajnokság középdöntőjében. A szám 2022-es Eb-ezüstérmese 48.26 másodperccel teljesítette a párizsi induláshoz szükséges kritériumot (48.34).

A szám másik magyar versenyzője, a februárban, Dohában világbajnoki bronzérmes Németh Nándor – aki első magyarként állt világbajnokságon dobogón 100 méter gyorson és akinek már korábban megvolt a szitje – még ennél is jobb eredménnyel, 48.05 másodperccel végzett a második előfutamban. Csak a románok sztárja, David Popovici előzte őt meg. Övé lett összesítésben a harmadik, Miláké pedig a negyedik idő.

„Láttam, hogy az amerikai válogatón most milyen időket úszott az első kettő, 47 elejét mentek, szóval úgy éreztem, kicsit fel kell kötnöm nekem is a gatyát öt héttel az olimpia előtt. Szeretnék holnap ebből egy kicsit még lefaragni, a második ötven kifejezetten biztató volt, szerintem egy nagyon jó harc lesz majd az aranyéremért” – mondta Németh, aki megjegyezte, az edzések az elmúlt időszakban nem mentek neki jól, ezért kicsit „értetlenül” áll az itteni jó formája előtt. A BVSC versenyzője hétfőn a váltóban úszott olimpiai szintes időt 200 méter gyorson, de azt már jelezte, hogy ezt a távot nem vállalja Párizsban.

Milák ezúttal sem állt a sajtó rendelkezésére. A pillantókirály tegnap 50 méteren nem úgy nyitotta az Európa-bajnokságot, ahogy azt vélhetően tervezte, ugyanis hiába úszott a továbbjutáshoz elegendő időt az előfutamban, Szabó Szebasztián és Kós Hubert is jobbnak bizonyult nála, így még az elődöntőbe jutás sem jött össze Miláknak.

Női 50 méter pillangón Komoróczy Lora délelőtti egyéni csúcsából (26.86) további három századot le tudott faragni, ez összesítésben a 15. helyre volt elég, így nem jutott a döntőbe.

Férfi 200 méter háton az utolsó három alkalommal csap össze egymással az Eb-n Telegdy Ádám és Kovács Benedek, a hazai olimpiai rangsor második és harmadik helyezettje. A Tokióban ötödik Telegdy jelenleg 28 századdal előzi meg honfitársát (1:55.57 és 1:55.85) a párizsi versenyfutásban, amelynek éllovasa, a 2023-ban Fukuokában világbajnok Kós Hubert ebben a számban nem állt rajthoz.

Elsőként Kovács ugrott medencébe, 1:57.99-cel a futam másodikjaként jutott a fináléba, a második előfutamban Telegdy 1:57.12-vel összesítésben a negyedik idővel ment tovább.

„Ez nem volt még egy százszázalékos úszás, arra majd holnap lesz szükség. Szeretném az elejét jobban elkezdeni” – mondta a tokiói olimpián ötödik Telegdy.

Írta a HVG

A Milák olimpiai szintet úszott 100 méter gyorson, de ma is volt nála jobb magyar úszó bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.