Milán: irány a BL!

Tóth Milán senkivel nem cserélné el azt az érzést, amikor tucatnyi újpesti év után az MTK színeiben mesterhármast ér el az örökrangadón. A 18 éves csatár vezeti az U19-es bajnokság góllövőlistáját, és határozottan kijelentette: bajnoki címet, vagyis ifjúsági BL-indulást ünnepel csapatával jövő tavasszal.

Nagy-Pál Tamás Mi okozhatja a legnagyobb örömöt annak a 18 éves támadónak, aki 12 évet eltölt az Újpest utánpótlásában, majd az MTK játékosa lesz? A válasz egyszerű: ha mesterhármast ér el az FTC elleni örökrangadón az U19-es bajnokságban.

Tóth Milán

Tizenkét évet töltött el Újpesten

„Életem legfantasztikusabb meccse volt – emlékezett vissza Tóth Milán, aki 4-1-es győzelemre vezette a Sándor Károly Akadémiát. – Az a siker nekem ezerszer többet jelentett, mint bárki másnak a csapattársaim közül, hiszen mindig lila marad a vérem. Rúghattam volna egyébként négyet is, de az utolsó percben hibáztam.”

Bár a csatár 11 gólt szerzett az őszi alapszakaszban (és vezeti a góllövőlistát),természetesen a kedvenc találatát is erről a mérkőzésről választotta. „A harmadikat szabadrúgásból lőttem: húsz méterről tekertem be a labdát a ficakba. Készült felvétel a meccsről, többször is visszanéztük a gólt.”

Korábban a Honvéd ellen is lőtt hasonlót, így most már mindig ő áll oda, ha kapura lehet küldeni a szabadot. Apropó kispestiek: akik látták, egyöntetűen állítják, hogy az egész magyar utánpótlás őszi szezonjának legszínvonalasabb meccse volt, amelyet a Magyar Futball Akadémia 4-3-ra megnyert az MTK ellen.

„Belülről is úgy tűnt. Sajnos, két szabályos gólunkat is elvették, az egyiket tőlem. Iramos meccs volt. Sokak szerint a kispestiek túl keményen játszottak, de én pont azt élveztem. Csak a győzelem hiányzott. Rengeteg ilyen meccsre lenne szükség az U19-ben, de csak két ilyen erős csapat van.”

Milán egészen tavalyig volt az Újpest játékosa, az utolsó két szezonja elég jól sikerült, így sejtette: az akadémián kijöhet neki a lépés, még ha az első napok nem is voltak zökkenőmentesek. „Nagyon nehezen ment a beilleszkedés, hiszen a fiúk három éve együtt élnek már. Ráadásul tizennyolc évesen először szakadtam el a családomtól, nagyon hiányzott mindenki. Azt is sajnáltam, hogy el kellett jönnöm Újpestről, de a korosztályos gárda kiesett az első osztályból, ráadásul nem úgy tűnt, hogy a nagycsapat közelébe férhetnék.”

Aztán úgy magára talált, hogy már most több gólt szerzett, mint eddig bármelyik teljes szezonjában, pedig még csak féltávnál járunk. „Hál’ istennek mindig engem talál meg a labda a tizenhatos előtt, és ritkán hibázom. Mindenemről a kapuba pattant a labda. Volt, hogy vállal szereztem gólt. Azért maradéktalanul nem vagyok elégedett, mert minden meccsen megvolt a lehetőségem a gólszerzésre, de nem sikerült mindet kihasználni.”

Milán köszönheti mindezt remek fizikumának: ha fedezi a labdát, nem lehet elvenni tőle. Remek a helyzetfelismerése és ballal a rúgótechnikája. A jobbat viszont szeretné még fejleszteni, ahogy a gyorsaságát is. „Most vagyok a fejlődésemnek abban a szakaszában, amikor eldől: futballista leszek-e. Az elmúlt hónapok alapján úgy tűnik, igen.”

Az MTK egyébként az élen zárta az U19-es bajnokság alapszakaszát, egy ponttal a Honvéd előtt. A felsőházi küzdelmek előtt azonban nullázzák a pontokat, így gyakorlatilag elölről kezdődik a versenyfutás az igen komoly tétért: az ifjúsági Bajnokok Ligájában való szereplésért.

„Tavaly elszalasztotta a csapat a lehetőséget, hiszen hiába zárta az élen az őszt, tavasszal egyetlen vereségének köszönhetően a Puskás Akadémia mögé szorult. Még egyszer nem követjük el a hibát: jövőre mi leszünk a BL-ben.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS