A vitaminoknak két csoportját különböztetjük meg. A vízoldható vitaminok, a B-vitaminok és a C-vitamin csak kisebb mértékben raktározódnak a szervezetben ezért könnyebben alakul ki hiányuk és kisebb a túladagolás veszélye. A vízoldékony vitaminok felszívódás után fejtik ki hatásukat, a felesleg pedig távozik a vizelettel. A zsíroldható vitaminok, az A-, D-, E- és K-vitamin nagyobb mértékben halmozódnak fel a szervezetben fokozott bevitel esetén.
B-vitamin
A B-vitaminok fogyasztása biztonságosnak tekinthető, a feleslegben bevitt adag a vizelettel gyorsan kiürül, ezért túladagolásuk nem jelent valós problémát. Továbbá ezek azok a vitaminok, melyeknek nagy adagjai valóban hatékonyak lehetnek különböző betegségekben.
Miért fontos a B-vitamin? A B-vitaminok az idegrendszer nélkülözhetetlen forrásai. Ideggyulladások, idegkárosodások esetén pl. nagy dózisú B1-, B6- és B12-vitaminokat valamint egyéb rokon vegyületeket használnak az idegek védelmére. Ezek a nagy dózisok is biztonságosak, ritkán előforduló mellékhatásként általános tüneteket, pl. hasi panaszokat, fejfájást okozhatnak.
A B-vitaminban gazdag ételek a spenót, spárga, fejes saláta, paszternák vagy a zöldfőzelékfélék, a különféle babok is, a tojássárga, de megtalálható még a szójababban, mogyoróvajban, burgonyában és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben is.
C-vitamin
A C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav előállítására a legtöbb növény és állat képes, ez alól a tengerilamac, az emberszabású majmok és az ember képez kivételt. Korai ősünk valószínűleg még tudott szervezetében C-vitamint termelni, ám mutáció során elveszítettük ezt a képességünket. Tiszta formában történő első előállítása Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki Nobel-díjat kapott ezért a felfedezéséért. A C-vitamin fogyasztása nagyon népszerű, s bár ez is vízoldható vitamin, túlzott fogyasztása okozhat problémákat. A felesleg C-vitamin a vizelettel ürül, és mint sav, megváltoztatja a vizelet kémhatását, ezért fokozhatja vesekövek kialakulásának kockázatát. Ennek megelőzésére nem ajánlott tartósan 1000 mg/nap adagnál több fogyasztása és különösen óvatosnak kell lenni a vesebetegeknek.
Miért fontos a C-vitamin? Szerepet játszik az immunrendszer normális működésében, a növekedésben, a kötőszöveti anyag (kollagén) szintézisében, a hormonok képződésében. Gyorsítja a regenerálódást, a sebgyógyulást, a hegképződést. Elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését. Segíti egyes ásványi anyagok (a vas, a cink, a réz) felszívódását. Hatásos a nátha megelőzésében és kezelésében. Antioxidáns hatású, azaz megköti a szervezetben képződő káros hatású szabad gyököket.
Legfőbb természetes forrásai a zöldpaprika, a brokkoli, a káposzta, a karalábé, a kelbimbó, a karfiol, a narancs, a mandarin, a grépfrút, a citrom, a kivi, a csipkebogyó, a fekete ribizli, a málna, az eper és a petrezselyem.