Mosley bosszúja volt a 2009-es diffúzor-ügy?

F1

2016. január 1. péntek, 16:37

Adrian Newey úgy véli, az akkori FIA-elnök, Max Mosley elsősorban a Ferrarit és a McLarent akarta megleckéztetni azzal, hogy 2009-ben legálisnak minősítették az F1-ben a dupla diffúzor használatát.

Rendkívül komoly szabályváltozások előzték meg a Formula-1 2009-es szezonját, amely alaposan fel is borította a korábbi években látott erőviszonyokat. 2007-ben és 2008-ban rendre a McLaren és a Ferrari versenyzői harcoltak a világbajnoki címekért, a módosítások azonban a Brawn GP-t és a Red Bullt hozták helyzetbe. Előbbi csapat egyik csodafegyverének tartották a dupla diffúzort, amellyel a wokingi és a maranellói alakulat nem rendelkezett. Egy ideig komoly vitatémát szolgáltatott, hogy szabályos-e a később vb-győzelemig masírozó gárda megoldása, ám végül az FIA jóváhagyta azt.

McLaren_Ferrari_2009_DPPI

Adrian Newey, aki már akkoriban is a Red Bullnál dolgozott, úgy véli, Max Mosley ezzel akarta megleckéztetni a két nagycsapatot, akik abban az időben egyre komolyabb beleszólást követeltek maguknak az F1 ügyeibe:

„Vita alakult ki a dupla diffúzorral kapcsolatban, mivel annak eldöntése, hogy szabályos-e vagy sem, elsősorban nem műszaki szempontból történt” – nyilatkozta Newey a motorsport.com szakoldalnak. „Ez azon múlott, hogy akkoriban Max Mosley meg akarta leckéztetni a Ferrarit és a McLarent, és miután ők nem rendelkeztek dupla diffúzorral, legálisnak minősítették a használatát, hogy ezzel hozzák nehéz helyzetbe őket.”

Newey azt is hozzátette, hogy a döntés nem csak a Ferrarit és a McLarent, hanem a Red Bullt is hátrányosan érintette, hiszen a szezon második felére már elsőszámú erővé váló csapatnál sem használták eleinte a dupla diffúzort. Az energiaitalosok zsenije az interjúban arról is beszélt, hogy manapság a roppant szigorú szabályok mellett már nem is lenne lehetőség hasonló megoldásokkal előrukkolni, személy szerint pedig jobban élvezte az időket, amikor a mérnökök számára sokkal nagyobb mozgási teret biztosítottak a regulák.

Forrás: www.formula.hu – RSS