Defektek napja volt, de Szalayék megint javítottak

Tereprali

2016. január 1. péntek, 19:28

Szikla, kõ, homok, majd megint szikla, és még egy kis kõ. Valahogy így kell elképzelni az Africa Race negyedik szakaszát, amelyet az új év elsõ napjára jelöltek ki a szervezõk a mezõny számára.

409 kilométeres össztáv, 409 kilométeres mért szakasz – ez minden versenyzõ álma. Hogy ne kelljen összekötõ távot teljesíteni, hanem reggel felkelni, ráállni a gázra és nyomni, ahogyan a csövön kifér…

Persze, aztán az ésszerûség is bekúszik a képbe, hiszen a fent említett sziklák és kövek automatikusan magukkal hozzák a defektveszélyt is – kevés olyan egység volt ezen a napon, amelyik megúszta lyukas abroncs nélkül. (Az autós éllovas Jurij Szazonov például jócskán visszacsúszott a három defektje okán, ami miatt felnin kellett bebicegnie a táborba.)

odt_0101-1

Sajnos, a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs sem úszta meg kényszerpihenõ nélkül – az Opel Dakar Team párosának kétszer is meg kellett állnia kereket cserélni. 

„Az elsõ defektet már nagyon korán, kábé a tizedik kilométernél megkaptuk – talán azért, mert túlságosan is bekezdtünk a szakasz elején. Ez intõ jel volt számunkra, de azért továbbra is nagyon lendületesen, jó ritmusban mentünk. Egészen addig, amíg hatvan kilométerrel a cél elõtt be nem gyûjtöttük a második defektet, mert akkor már nem volt több tartalék abroncsunk, és rögtön eszünkbe jutott, hogy két évvel ezelõtt ugyanitt az egyik szakasz végét felnin teljesítettük a harmadik lyukas kerék miatt, és azt az érzést nem akartuk még egyszer átélni. Ezt leszámítva nagyon jó kis napunk volt – talán most mentünk a legjobban a verseny során” – mondta Szalay Balázs, aki szakaszon és az összetettben is a kilencedik helyet foglalja el, vagyis tovább faragott a hátrányából.

odt_0101-2

„Nem pont ilyen évkezdetre számítottam – nehezebb volt a szakasz, mint amit az új év elsõ napjára vártam volna. A két defekt miatt négy-öt infarktust kihordtam ülõ helyzetben, a második kerékcsere után ráadásul még el is tévedtünk a porban, az se nagyon hiányzott. Összességében azonban nehéz napon vagyunk túl, és megint javítottunk” – tette hozzá Bunkoczi. 

A verseny másik magyar indulója, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió talán még az autósoknál is kicsit jobban megszenvedte a szakaszt, lévén a tengelyen ül, így minden követ, minden ütõdést még jobban érzett. „Nagyon rázott, nagyon ütött, úgy elfáradtunk, hogy alig élek” – foglalta össze a történéseket Kovács, aki szintén kénytelen volt csapatával kereket cserélni a pályán, s ez egy majd’ tíztonnás Scania esetében korántsem egyszerû mûvelet. A trió a monstrumok mezõnyében a negyedik helyrõl várja a folytatást.

odt_0101-3

AFRICA RACE

4. szakasz, Assza–Remz el Kebir (össztáv: 409 km, ebbõl szelektív szakasz: 409 km). Autósok: 1. Jean-Antoine Sabatier, Agostino Rizzardi (olasz, Bugga One) 4:44:33, 2. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 2:26 perc hátrány, 3. Sagirov, Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 3:42 p h., …9. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Mokka) 23:00 p h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 4:49:30, 2. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho (portugál, MAN) 10:32 p h., 3. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 41:02 p h., …4. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 1:00:56 ó h. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 5:32:01, 2. Dubois (francia, KTM) 14:19 p h., 3. Newland (brit, KTM) 19:14 p h. 

Az összetettben. Autósok: 1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov 14:16:51, 2. Thomasse, Larroque 8:50 p h., 3. Sabatier, Rizzardi 29:38 p h., …9. Szalay, Bunkoczi 1:43:25 ó h. Kamionosok: 1. Anton Shibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev 14:16:51, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin 1:00:57 ó h., 3. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho 1:59:34 ó h., …4. Kovács, Czeglédi, Ács 3:17:48 ó h.. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter 16:09:58, 2. Newland 1:11:50 ó h., 3. Nifontova (orosz, Husqvarna) 1:17:25 ó h. 

Forrás: www.formula.hu – RSS