MVM öttusa-vb: száz méteren belül mind az öt szám

Az eredetileg tervezetthez képest is kisebb távolságokon belül rendezik meg május 29. és június 4. között a budapesti MVM öttusa-világbajnokság versenyszámait, melyre keddig 34 ország 180 képviselője nevezett.

Amint az a viadal rajtja előtt ötven nappal tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a szervezők nem a Nemzeti Sportcsarnok uszodájában bonyolítják le az úszást, hanem egy 25 m-es, nyitott mobil medencében, melyet a Puskás Ferenc Stadion melletti szoborparkban helyeznek el. Így egy területen lesz az úszás, valamint a lovaglás és a futás, míg a lövészet és a vívás az onnan pár méterre található SYMA Sport- és Rendezvényközpontban zajlik majd.
   
Pécsi Gábor, a vb szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy olasz és osztrák ajánlat bekérése után végül is a Vízvarázs Kft. jóvoltából hazai kivitelezésben valósul meg a beruházás. A költségek gyakorlatilag nem növekednek a korábbiakhoz képest, mivel az NS-uszodánál is lettek volna komoly munkálatok – bontás, lelátóépítés, majd helyreállítás -, míg az új megoldással  nem kell külön nézőteret, VIP- illetve sajtóhelyeket kialakítani, ráadásul – amint azt Pécsi Gábor jelezte – az új beruházásban több elemet csupán bérelnek, azokat később, más helyszíneken fel fogják majd használni a kivitelezők. A zsaluszerkezetes, fóliával burkolt, hatpályás medencét a főlelátó elé helyezik el.
   
A versenyzők és kísérők a házigazdák elképzelése szerint maximálisan ki lesznek szolgálva, amennyiben a szálláshoz sem kell messzire menniük, mivel az ugyancsak a közvetlen közelben található Hotel Stadion fogadja a hivatalos szereplőket.
   
A szervezők úgy vélik, a mostanáig leadott nevezések várhatóan még nyolc-tíz ország öttusázóival bővülnek.
    
A tájékoztatón jelentették be azt is, hogy keddtől elérhető a vb hivatalos honlapja, a www.ottusavb.hu, valamint annak angol nyelvű változata, a www.pentathlonwch.com. Ezek a sportági szövetség honlapján, a www.pentathlon.hu címen keresztül is letölthetők.
   
Kedden sor került főszponzori együttműködési szerződés aláírására is az úszómedence és a lovaspálya kivitelezési munkálataiban közreműködő Hérosz Építőipari Zrt. és a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) között.
   
Az előkészületek ismertetése során Császári Attila, a MÖSZ elnöke bejelentette, a világbajnokság fővédnöke – elfogadva a szervezőbizottság felkérését – Sólyom László köztársasági elnök lesz.

MTI