(Nagyon) fiatal csapattal

A szabadfogású birkózóválogatott fiatal csapattal utazik el a bukaresti junior Európa-bajnokságra, de Tihanics Tibor szövetségi edző szerint egy érem és két pontszerző helyezés így is összejöhet.

Lakner Gábor Keddtől vasárnapig Bukarestben rendezik meg a junior Európa-bajnokságot, melyen összesen huszonhárom magyar versenyző vesz részt. Honlapunkon bemutatjuk a három fogásnem válogatottját, a sort a kötöttfogásúak és a nők után az utoljára szőnyegre lépő szabadfogású válogatottal zárjuk.

nagymihalyeb2015isztambul

A rutinos nagy Mihálytól érmet remél Tihanics Tibor

A Tihanics Tibor irányította csapat nemzetközi versenyekkel és külföldi edzőtáborral készült az Eb-re, a verseny előtti három hetet pedig a kötöttfogásúakhoz hasonlóan, Mátraházán töltötte el. Rendkívül fiatal gárda utazik Bukarestbe, mindössze két utolsó éves junior található a válogatottban. A rutint a Haladás birkózója, Wittman Kristóf és a szigetszentmiklósi Nagy Mihály képviseli. Többeknek ugyanakkor a mostani lesz az első komoly versenye a korosztályban.

Örömteli, hogy a korább lyukas, 50 kg-os súlycsoportban is indul magyar versenyző: az orosházi Balogh Zoltán lép szőnyegre a legkönnyebbek között. A csepeli Vida Csaba ezúttal 66 kg-ban versenyez, mert a szakvezető úgy ítélte meg: túl sokat kellett volna fogyasztania a 60 kg-hoz, és eggyel feljebb jobban teljesíthet. 74 kg-ban a tavaly kadet Eb-bronzot nyert Lukács Botond kap lehetőséget, akinek Szél Balázs térdsérülése miatt nem volt komoly riválisa a csapatba kerülésért.

„A fiataloktól leginkább a tisztes helytállást várhatom el. A felnőtt és junior magyar bajnok Vida Csaba pontszerző helyre érhet, bár a 66 kiló elég mérges súlycsoport. A két éve kadet Eb-ezüstöt nyert Tóth Bendegúz is pontszerző lehet, bár az érettségi sokat kivett belőle. Wittman Kristóftól ötödik-tizedik, Román Tamástól hetedik-tizedik helyet várok, és ha a két éve junior-bronzot nyert Nagy Mihály elhiszi magáról, hogy képes győzni, akkor esélyes lehet az újabb éremre is” – latolgatja az esélyeket Tihanics Tibor.

A szakvezető optimistán várja az Európa-bajnokságot, bizakodására pedig az ad okot, hogy a nemzetközi felkészülési versenyeken több nagy skalpot is gyűjtöttek a versenyzői. Véleménye szerint kis szerencsével egy érem és két pontszerző helyezést benne van a csapatban, és mindent megtesznek azért, hogy sikerüljön elérni.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST
Július 2-3.: szabadfogás
Július 2., szombat. 50 kg: Balogh Zoltán (Orosházi Spartacus BK). 60 kg: Egyed Balázs (Kanizsai BS). 74 kg: Lukács Botond (Csepeli BC). 97 kg: Wittmann Kristóf (Haladás VSE)
Július 3., vasárnap. 55 kg: Román Tamás (Kecskeméti TE). 66 kg: Vida Csaba (Csepeli BC). 84 kg: Tóth Bendegúz (ESMTK). 125 kg: Nagy Mihály (Sziget SC)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS