NBA-sztárokat is gyógyít a magyar edző Dohában

Katar százmillió dollárokat költ el sportra, és annak a hátterét is legszínvonalasabb módon próbálja megteremteni. A Dohában lévő Aspetar sportkórház a világ egyik legjobb gyógyító és rehabilitációs intézménye, ahová NBA-sztárok, olimpiai bajnok atléták és a világ legjobb futballistái járnak. Az intézetnek magyar munkatársa is van. Kis Gergely még kézilabdázóként került ki Katarba, és az elmúlt években olyanokat segített a felépülésben, mint például a Bajnokok Ligája-győztes Didier Drogba vagy az NBA-s Joel Embiid.

Kis Gergely a rehabilitációs részleg erőnléti edzője. Fotó: Fehér János

Dohában található a Kalifa Stadion, amely az atlétikai világbajnokság és a 2022-es futball-vb egyik helyszíne. A stadion környezetében egy olyan sportkomplexumot építettek fel a katariak, hogy szinte bármikor rendezhetnének akár egy olimpiát is. A multifunkciós csarnokok, edzőpályák, uszodák, utánpótlás nevelő akadémia közelében húzták fel a sportkórházat is 2007-ben.

A dohai atlétikai világbajnokság idején a kórház az újságíróknak és a vb-n résztvevő csapatok orvosainak is vezetett túrát az intézményben. Az egyik bemutatón derült ki, hogy a kórháznak magyar munkatársa is van, Kiss Gergely a rehabilitációs részleg erőnléti edzője.

Kis még Győrben kezdett kézilabdázni, és jól indult karrierje, mert 1999-ben a Velky Mihály által irányított junior válogatott tagja lett, csapattársai többek között Laurencz Szabolcs, Bognár Róbert és Mocsai Tamás voltak. Ez a csapat Katarban is részt vett egy tornán, de Kisnek akkor még nem alakult ki különösebb kötödése az országhoz. Pár évig az NB I-ben játszott, egyik kiemelkedő meccse volt, amikor egy bajnokin 14 gólt lőtt a Veszprémnek. Egy vállsérülés miatt azonban megtört karrierje, és nem tudott magasabb szintre emelkedni. Nehezen fogadta el a helyzetet, a játékot viszont nem akarta abbahagyni. Sok munkával rendbe jött a válla, és alternatívát keresve került képbe Katar.

Kis egy évre tervezett az országban, amikor 2003-ban aláírt az egyik csapathoz, de aztán tíz szezonra nyúlt a kalandja. „Egyre jobban ment a játék, megtaláltam a helyem, és ugyan szóba került, hogy visszatérek Európába, de maradtam Katarban” – mondta. Teljesítményével vívta ki a hosszú távú szerződést, akkortájt ő volt a legeredményesebb kézilabdázó, keresett volt az arab világban, többször kölcsön is adták szaúdi, emirátusi és bahreini kupákra.

2007 körül még az is felmerült, hogy honosítják, és a katari válogatott játékosa lesz, de végül az országot vezető emír letiltotta a honosításokat. Kis 2011-ben elhagyta Katart, és egy felemás szezont, egy újabb sérüléssel még lejátszott a Ferencváros-PLER-ben, aztán felhagyott a játékkal. A kézilabdától nem szakadt el, két évig utánpótlás edzőként dolgozott itthon. Ekkor már erőnléti és rehabilitációs edzőképzésre is járt, és azon gondolkodott, hogy milyen jó lenne ebből megélni. Mindeközben hiányzott neki a katari lét és a magasabb életszínvonal is, így visszatért Dohába.

Edzői képesítésével az Aspetarban próbálkozott, el is ment egy interjúra 2014-ben.

„2007 és 2015 között senkit nem vettek fel, de úgy látszik, a korábbi NBA-kosaras Barry White, aki az erőnléti edzők vezetője volt, meglátott bennem valamit, és felvettek próbaidőre” – mondta Kis.

A kórházban a sérülés után újra munkába álló sportolókkal foglalkozik, mindenféle sportágból jönnek hozzá, de legtöbbször futballistákkal dolgozik együtt az edzői csapatban. Naponta 10-12 sportolóval foglalkozik, ha kézilabdázóval találkozik, akkor technikai kérdésekben is szívesen segít. Az intézményben az a szellemiség, hogy a sportolók jobb állapotban hagyják el a kórházat, mint amilyenben sérülésük előtt voltak. Nemcsak a sérült testrészre koncentrálnak, hanem átfogó fejlesztést kapnak, a fizikai állóképességüket is próbálják magasabb szintre emelni.

Nekem is kihívás a top sportolókkal dolgozni, nem lassulhatok le mellettük, teljes erőbedobásra késztetnek, de mindeközben nagyon sokat lehet tanulni tőlük – mondta Kis.

Maga a kórház is képzi a dolgozóit, Kisék minden héten előadásokon vesznek részt, oktatják őket a sérülésekről, a legújabb műtéti procedúrákról és edzésmódszertanról is. „Képben kell lenni a legújabb kutatásokról, de nem kell belenyúlni abba, amit a tudósok már kitaláltak” – mondta az edző.

Kis korábbi profi sportolóként és a sérüléseket átélőként a saját példáján keresztül is tanít.

A teljes írás az index.hu oldalain olvasható.