Ne kettő helyett, hanem kettőtökért egyél!

A kismamáknak várandósság idején különös figyelmet kell fordítaniuk a testükre, hiszen abban egy új élet is fejlődik. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a helyes életmód, amibe a kíméletes testmozgás is beletartozik, elengedhetetlen a mamák és a babák egészsége szempontjából. Sőt már a gyermekvállalás tervezésénél figyelni kell a túlsúlyra, mert az komoly problémákhoz vezethet a terhesség alatt is.

A jelentős túlsúly nehezítheti a teherbeesést, megnöveli a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét, szülés után késlelteti az alak visszanyerését és a kisbabáknál is okozhat túlsúlyt, valamint ebből adódó egészségügyi kockázatokat.

Mennyit hízhat a kismama?

A terhesség alatt felkúszó kilók természetesen függnek az egyéni adottságoktól. Általánosságban azonban elmondható, hogy 11,5 és 16 kilogramm súlygyarapodás tekinthető normálisnak a várandósság alatt.  Ebben benne van a megduzzadt mellek fél és egy kiló közé tehető súlytöbblete, a kisbaba súlya, a méhlepény és a magzatvíz tömege. A vér, a fehérje- és zsírraktározás, továbbá az egyéb testnedvek megnövekedett térfogata 6-8 kg többletet eredményeznek a terhesség idején.  Káros és kockázatos tévhit, hogy a kismamának „kettő helyett” kell ennie. A második és harmadik trimeszterben napi 200-300 kcal energiatöbblet éppen elegendő a magzat megfelelő gyarapodásához és fejlődéséhez.

Kiegyensúlyozott táplálkozás, könnyű testmozgás

Az energiaegyensúly szempontjából minden bevitt és elégetett kalória számít. A kismamáknak is figyelniük kell erre, hogy a várandósság alatt elkerüljék a túlzott súlygyarapodást. Ráadásul a hormonális változások miatt jellemző erre az időszakra a kívánósság, különösen az édességek iránti vágy fokozódása. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek és élelmiszerek biztonságosan segíthetnek abban, hogy a terhes nők be tudják tartani a kiegyensúlyozott étrendet és a számukra ajánlott energiabevitelt.

Ne kettő helyett, hanem kettőtökért egyél!

Megelőzhető a túlzott kalóriabevitel, ha a gyermekvállalás előtt álló nők szakembertől kérnek táplálkozási tanácsot. A helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásnak is fontos szerepe van a terhesség alatt. Természetesen az állapotnak és terhelhetőségnek megfelelő mozgásformákat kell ilyenkor választani.

Amikor már valaki másra is figyelsz!

A kisbaba világra jötte után az egyik legfontosabb feladat a táplálása. Hároméves korig ez általában anyatejjel, esetleg tápszerrel és fokozatosan bevezetett egyéb táplálékokkal, bébiételekkel történik. Hároméves kor után szükség esetén már kaphatnak a kicsik alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel készült élelmiszereket is, ügyelve arra, hogy a fejlődésükhöz szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokhoz hozzájussanak. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek fogyasztása a Megengedett napi beviteli érték (az ún. ADI) betartása mellett gyerekeknél is bizonyítottan biztonságos. Az étrendbe való alkalmankénti beiktatásukkal, a táplálkozás változatosságával, az adagok helyes mértékével és a rendszeres testmozgással, jó eséllyel visszaszorítható a napjainkban egyre súlyosabb problémaként jelentkező gyermekkori elhízás.

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS