Négy junior az álmok birodalmában

Négy junior játékosnak is megadatott, amiről gyerekkora óta álmodik: Erdély Csanád, Galló Vilmos, Garát Zsombor és Stipsicz Bence is jégre léphet a felnőtt, A csoportos jégkorong-világbajnokságon a magyar válogatottban.

Pusztai Viola Már nem is a napokat, inkább az órákat számoljuk az oroszországi A csoportos jégkorong-világbajnokság kezdetéig, amelyet ezúttal nemcsak azért kísér nagy érdeklődés, mert a világ legjobbjai küzdenek meg, hanem ‒ 2009 után már másodszor ‒ közöttük van a magyar válogatott is.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány már április 30-án este, az orosz B válogatottal játszott felkészülés mérkőzés után megnevezte azt a 25 játékost, akire számít Szentpéterváron. A kerethirdetésen rutinos rókák és tapasztaltabb fiatalok neve mellett négy junioré is elhangzott.

Erdély Csanádnak (balra) a kép tanúsága szerint meggyűlt a baja csomagolással Fotó: Mudra László/MJSZ

Erdély Csanádnak (balra) a kép tanúsága szerint meggyűlt a baja csomagolással  •  Fotó: Mudra László/MJSZ

A kanadai szakember már a tavalyi, divízió I-es világbajnokságon megmutatta: nem fél mélyvízbe dobni a fiatalokat. A Krakkóban az A csoportos tagságot a második helyével megszerző csapatban két U20-as játékosnak adott lehetőséget a bizonyításra, és nyugodtan mondhatjuk, hogy a két fehérvári játékos, Erdély Csanád és Vincze Péter igazán nem vallott szégyent.

Utóbbi ezúttal áldozatául esett az első keretszűkítésnek, előbbi azonban csütörtökön reggel már el is utazott a társakkal Szentpétervárra. A húsz éves csatár nem sok időt töltött a csapattal a felkészülés alatt, csupán múlt hét szerdán csatlakozott a kerethez, miután az amerikai első osztályú juniorbajnokságban (USHL) szereplő csapata, a Sioux Falls Stampede a play-off első körében búcsúzott a további küzdelmektől.

Erdélynek két mérkőzésen ‒ a kazahok és az orosz B válogatott ellen ‒ kellett bizonyítania, hogy helye van a 25 fős keretben. Chernomaz nem most látta először a jégen, tisztában van a képességeivel, legfeljebb a formájára lehetett kíváncsi. Nos, az U20-as válogatottal decemberben még a divízió II/A csoportos vb megnyerését ünneplő támadó a jelek szerint megfelelt az elvárásoknak.

Erdély Csanáddal korábban forgatott videóriportunk:

Aki ismeri Csanit ‒ ahogy becézik ‒ biztos lehet abban, hogy nemhogy a saját árnyékától, de az ellenfelektől sem ijed meg Szentpéterváron, legyen szó a kanadaiakról, a finnekről vagy a szlovákokról.

Ugyanez elmondható a svéd élvonalban szereplő Linköpingben remek szezont futó Galló Vilmosról is. A válogatottba először a februári olimpiai selejtezők előtt kapott meghívott, és kurtán-furcsán mutatkozott be a nagycsapatban a Papp László Sportaréna jegén. A kapitány ugyanis az első keretszűkítéskor elküldte, majd ‒ amikor Galló már megvette a svédországi visszaútra szóló repülőjegyét ‒ Sebők Balázs sérülése miatt másnap visszahívta, s végül be is vetette a csatárt. Aki nem akárhogy debütált a litvánok ellen, hiszen mindjárt gólt is szerzett. Azóta nyolc meccsen ötöt.

A szurkolók is hamar megszerették a svédek által többek között a nagy munkabírása miatt Duracell-nyuszinak becézett játékost. Az orosz B válogatott elleni mérkőzésen a Tüskecsarnok lelátóján ugyanis többen sürgették, hogy a társak csak adják Gallónak a korongot, mert abból nagy valószínűséggel gól lesz. A vb házigazdái ellen ez nem jött össze, de egy nappal korábban a kazahokat nem kímélte, mint ahogy korábban az osztrákok ellen mindkét felkészülési mérkőzésen betalált. A teljesítményével meggyőzte a kapitányt: helye van az A csoportos világbajnokságon.

Korábbi videóriportunkból közelebbről is megismerhetik Galló Vilmost:

Ahogy a két csatár korábban az utánpótlás-válogatottakban rendre feljebb játszott korosztályánál a világbajnokságokon, ugyanazaz igaz a két védőre, Stipsicz Bencére és Garát Zsomborra is. Amellett, hogy mindketten a MAC Budapest játékosai, közös bennük, hogy egy éve Debrecenben még az U18-as válogatott erősítették, és a következő szezonban is juniorok lesznek.

Stipsicz a mostaniban a MOL Liga-ezüstérmes MAC felnőttcsapatában játszott, nem is akárhogyan. Védő létére többször góllal vette ki a részét csapata sikeréből, többek között minden idők leghosszabb magyar bajnoki mérkőzésén, a Fehérvár elleni elődöntő második találkozójának a 78. percében lőtt győztes gólt.

A felnőttválogatottban Gallóhoz hasonlóan a februári olimpiai selejtezőn mutatkozott be. Bár a 2015 legjobb utánpótláskorú hokisának választott játékos akkor azt mondta, még gyorsabban kell gondolkodnia a jégen, pontosabban passzolnia és lőnie, amit tud, azt hozta a mérkőzéseken.

A három mosolygós vb-újonc (balról): Garát Zsombor, Galló Vilmos, Stipsicz Bence Fotó: Mudra László/MJSZ

A három mosolygós vb-újonc (balról): Garát Zsombor, Galló Vilmos, Stipsicz Bence  •  Fotó: Mudra László/MJSZ

Nos, a kapitány és szakmai stábja a felkészülés alatt mutatott teljesítményére jelest adott, hiszen bekerült a 25 fős keretbe. Nincs kétség afelől, hogy Szentpéterváron is a maximumot akarja nyújtani, ahogy minden bizonnyal tette azt az írásbeli érettségin is. Bár, hogy annak a vizsgának az eredményére még várnia kell.

De nemcsak őt várták a könyvek és a jegyzetek az edzések, meccsek után az öltözőben, hanem Garát Zsombort is. A srácok a Glen Williamson vezette utánpótlás-válogatottakban már hozzászokhattak, hogy a hoki mellett a tanulás is ugyanolyan fontos, de ahogy arról a tizennyolc éves védő a jégkorongblog.hu-nak beszélt, azon meglepődtek, hogy Rich Chernomaz is szorgalmazta: most tegyék le az érettségit. Mi több! Hogy a ne maradjanak le a vizsgák miatt az edzésekről, utóbbit inkább fél-egy órával későbbre tette.

Hogy mit jelent az elmúlt másfél évet az észak-amerikai Boston csapatában töltő játékosnak az A csoportos világbajnokságon való részvétel, azt mondta a szakportálnak:

‒    A tavalyi debreceni ifjúsági világbajnokságon Stipsicz Bencével arról beszélgettünk, mekkora dolog lenne, ha a felnőttek feljutnának Krakkóban az A csoportba, mi pedig egy év múlva együtt már ott játszanánk. De ezt egyáltalán nem gondoltuk komolyan, csak hülyéskedtünk. Hétfőn reggel fogott el az érzés: tagja vagyok az A csoportos válogatottnak. Az oroszok elleni meccs után szabályosan sokkos állapotban voltam, miután kihirdették a keretet. Hajnali ötig nem tudtam elaludni. Hátborzongatóan gyönyörű érzés volt. Átélhetem életem legnagyobb sportélményét.

Az oroszországi A csoportos világbajnokság pénteken a Svédország-Lettország mérkőzéssel kezdődik, a magyar válogatott szombaton 11.15-kor lép először jégre, Szlovákia ellen. A világbajnokság csoportmérkőzései során továbbá Kanadával, Franciaországgal, Finnországgal, az Egyesült Államokkal, Fehéroroszországgal és Németországgal játszik.

Az A csoportos világbajnokságról minden fontos információ megtalálható a nemzetközi szövetség oldalán.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS