Négy, öt, hat

Negyedik, ötödik és hatodik helyezést hozott a plovdivi U23-as vívó Európa-bajnokság csapatversenyének első napja a magyaroknak. Az éremhez legközelebb a női tőrözők jártak.

Pusztai Viola Elkényeztettek bennünket idén a férfi párbajtőrözők, elég csak a felnőttcsapat vancouveri Világ Kupa-versenyen aratott sikerére gondolni, amellyel megszerezte a riói kvótát. És akkor még nem is beszéltünk a kadet- és a juniorcsapat szenzációs Eb-aranyáról, a juniorok vb-ezüstjéről, illetve Siklósi Gergely Eb-címéről, vb-bronzérméről és Bányai Zsombor ugyancsak világbajnoki harmadik helyéről.

A női tőrcsapat járt legközelebb az éremszerzéshez Forrás: FIS

A női tőrcsapat járt legközelebb az éremszerzéshez  •  Forrás: FIS

A sikersorozat a plovdivi U23-as Európa-bajnokságon sem szakadt meg, hiszen Cho Taeun Sándor egyéniben bronzérmes lett. Mégis hiányérzete van az embernek a csapatverseny után. A Berta Dániel, Buta Levente, Cho Taeun Sándor, Kiss Gergő alkotta együttest ugyanis előzetesen a harmadik helyre rangsorolták, és ismerve a fiúk tudását, a szezonban elért eredményeit, legalább a bronz elérhető célnak is tűnt.

Az éremszerzésről szőtt álmok a németek elleni negyeddöntő kilencedik meccsén foszlottak szerte, pedig addig végig a magyarok vezettek. 21-21 után azonban az ellenfél befejező embere Lukas Bellmann 23-17-re megverte Bertát, a németek így 44-38-ra nyertek.

A helyosztón a magyar csapat először a második kiemelt lengyeleket győzte le 45-40-re, majd az izraelieket 45-41-re, így végül az ötödik helyet szerezte meg.

A Gólya Fruzsina, Lupkovics Dóra, Szalai Szonja, Tóth Janka alkotta női tőrcsapat egy helyezéssel jobbat ért el. A hétcsapatos mezőny negyeddöntőjében hatalmas csatában győzte le a románokat 42-41-re, az elődöntőben azonban sima 45-27-es vereséget szenvedett az oroszoktól. A bronzéremért a lengyeleket kellett volna legyőzni, de erre az esély a meccs korai szakaszában elszállt, így maradt a negyedik hely.

A Csaba Márton Bence, Kossuth Bálint, Nagy Martin, Singer Martin alkotta kardcsapat tulajdonképpen érvényesítette a papírformát: a hatodik helyre rangsorolták és azt is szerezte meg. A nyolcaddöntőben a törököket viszonylag simán győzte le, a németek azonban könnyed, 45-27-es sikerrel nyertek az elődöntőért folytatott csatában. A helyosztón a románokat 45-42-vel pipálta ki a csapat, de az elsőként rangsorolt olaszok ellen csak rövid ideig volt esély az ötödik hely megszerzéséért: a meccs az ellenfél 45-31-es győzelmét hozta.

A plovdivi U23-as Eb csapatversenyének első napja abszolút orosz sikert hozott, mindhárom fegyvernem eredményhirdetésekor Oroszország himnusza csendült fel.

A szerdai zárónapon, csapatban a férfi tőrözők, illetve a női kardozók és a párbajtőrözők szállnak harcba az érmes helyezésekért.

U23 EURÓPA-BAJNOKSÁG, PLOVDIV (BULGÁRIA)
Férfipárbajtőr-csapat, 17 induló
Nyolcaddöntő: Magyarország‒Törökország 45-36 (Berta +10, Buta 0, Cho Taeun -1).
Negyeddöntő: Magyarország‒Németország 38-44 (Cho Taeun +1, Berta -1, Buta -3, Kiss -3).
Az 5-8. helyért: Magyarország‒Lengyelország 45-40 (Berta +3, Kiss +2, Buta 0, Cho Taeun 0).
Az 5. helyért: Magyarország‒Izrael 45-41 (Cho Taeun +6, Berta 0, Buta -2).
Európa-bajnok: Oroszország (Szergej Bida, Dmitrij Guszev, Alan Fardzinova, Georgij Brujev), 2. Ukrajna, 3. Olaszország, …5. Magyarország (Berta Dániel, Cho Taeun Sándor, Buta Levente, Kiss Gergő)
Férfikardcsapat, 12 induló
Nyolcaddöntő: Magyarország‒Törökország 45-37 (Csaba +8, Kossuth +4, Singer -4).
Negyeddöntő: Magyarország‒Németország 27-45 (Singer -3, Csaba -7, Kossuth -8).
Az 5-8. helyért: Magyarország‒Románia 45-42 (Singer +6, Kossuth 0, Csaba -3).
Az 5. helyért: Magyarország‒Olaszország 31-45 (Singer +1, Nagy -3, Kossuth -6, Csaba -6).
Európa-bajnok: Oroszország (Ilij Andrejev, Alekszandr Trusakov, Artyum Bucskovszkij, Kiril Jefimov), 2. Grúzia, 3. Németország, …6. Magyarország (Csaba Márton Bence, Kossuth Bálint, Nagy Martin, Singer Martin)
Női tőrcsapat, 7 induló
Negyeddöntő: Magyarország‒Románia 42-41 (Lupkovics +1, Gólya +1, Szalai -1).
Elődöntő: Magyarország‒Oroszország 27-45 (Lupkovics -1, Gólya -6, Szalai -11).
A 3. helyért: Magyarország‒Lengyelország 31-45 (Gólya -2, Lupkovics -5, Szalai -7).
Európa-bajnok: Oroszország (Okszana Martinesz Hauregi, Jana Alborova, Szvetlana Tripapina, Krisztyina Szamszonova), 2. Olaszország, 3. Lengyelország, 4. Magyarország (Gólya Fruzsina, Lupkovics Dóra, Szalai Szonja, Tóth Janka)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS