Noah Lyles a leggyorsabb férfi 

Az amerikai Noah Lyles nyerte meg a férfi 100 méteres síkfutást vasárnap este a budapesti atlétikai világbajnokság második versenynapjának zárószámában.

Noah Lyles
A győztes amerikai Noah Lyles (b) a férfi 100 méteres síkfutás döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban. Jobbról az ezüstérmes botswanai Letsile Tebogo (j), valamint a bronzérmes brit Zharnel Hughes (b2). Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A 200-on kétszeres vb-győztes, olimpiai második Noah Lyles korábban is versenyzett a klasszikus sprinttávon, ám igazán idén feküdt rá a 100-ra, ami olyan jól sikerült, hogy előbb megnyerte az amerikai bajnokságot, majd Budapesten egyértelmű fölénnyel diadalmaskodott.

A döntő előtt nem lehetett kimagasló favoritot megnevezni, a szezonban közel voltak egymáshoz a legjobbak és a vb korábbi futásai során többen mutattak nagyszerű formát. Lyles a szezonban mindig nyert, amikor a táv első harmadánál nem volt túl nagy a hátránya, mivel az utolsó ötvenen egyértelműen ő a legjobb a mezőnyben.

A vasárnapi fináléban a 2019-es vb-győztes Christian Coleman kezdett a legjobban, de a jamaicai Oblique Seville, az idei év legjobb idejével érkezett brit Zharnel Hughes és a botsvanai Letsile Tebogo is ott volt mellette, közben Lyles sem került nagy hátrányba.

Utóbbi 70 méternél már a többiek mellett volt, a végén pedig ő volt a leggyorsabb és 9.83 másodperccel – a világ idei legjobbját beállítva – győzött. A célba gyakorlatilag egyszerre ért be Tebogo (9.88 mp), Hughes (9.88) és Seville (9.88). A célfotó szerint a botsvanai egy ezreddel volt gyorsabb Hughesnál és néggyel a jamaicai sprinternél.

Női távolugrásban a szerbek klasszisa, Ivana Vuleta megszerezte karrierje első szabadtéri vb-aranyát. Ő volt az egyedüli, aki 7 méter fölé jutott, ő viszont kétszer is, előbb 7,05-ig, majd – az ötödik sorozatban – 7,14 méterig repült.

Férfi 10 000 méteren az ugandaiak 5000-es olimpiai bajnoka, Joshua Cheptegei megszerezte az aranyérmet a kenyai és az etióp futók elől, miután valamennyi riválisát lehajrázta. A második helyen a kenyai Daniel Ebenyo, a harmadikon az etióp Selemon Barega ért be.

Spanyol diadal női 20 km-es gyaloglásban

A nyitónaptól eltérően a második versenynapon az időjárás „nem állt a verseny útjába”, a gyaloglók 7.15-re kiírt rajtjának idején felhő sem volt az égen, így a mezőny 48 tagja gond nélkül nekivághatott a távnak a Hősök teréről.

A két magyar versenyzőtől nem lehetett várni, hogy az élmezőnnyel tartsa a lépést, a 35 kilométeren tavaly Európa-bajnoki bronzérmes Madarásztól azért sem, mert komoly betegséggel kellett megküzdenie decembertől, így a gyaloglás némileg háttérbe szorult gyógyulásának érdekében.

A viadalt kettejük közül Oláh Barbara kezdte jobban, az első tíz kilométeren a 35-36. helyen haladt. Honfitársa a 42-43. pozícióban gyalogolt, féltávnál azonban utolérte Oláht és onnantól az utolsó két kilométerig együtt voltak. A hajrát Oláh bírta jobban és 1:35:55 órás idővel a 34. helyen ért célba, 18 másodperccel megelőzve a 35. Madarászt.

 „Szerencsére egészen hamar túl tudtam lépni a holtpontokon” – mondta az MTI-nek Oláh Barbara, aki elárulta, hogy honfitársa is nagyon motiválta.   

 „Elégedett vagyok a teljesítményemmel, nemrég részleges szakadás volt a combizmomba, emiatt egy hétig nem nagyon tudtam gyalogolni, amit sajnálok, mert jól mentek az edzések, de ez most így jött ki, megyünk tovább”

– fogalmazott a hatszoros magyar bajnok.

Madarász is elégedetten nyilatkozott, de elmondása szerint a verseny közben többször eszébe jutott, hogy nemsokára újra rajthoz áll.   

„Egy-egy nehezebb résznél bevillant, hogy a csütörtöki 35 km az fájni fog. Akkor egy nagyon óvatos kezdést kell majd alkalmaznom, főleg azután, hogy 20 km már a lábamban van, de nincsen semmilyen elvárásom magammal szemben” – hangsúlyozta Madarász Viktória.

„A tavalyi Eb-bronzot és az időeredményt is el kell engednem, és talán ez a legnehezebb, hogy nem tudom azt hozni, ami bennem lett volna, mert a háttér és a körülmények is rosszabbak mint tavaly, ezért csak élvezni szeretném ezt a részét”

– fogalmazott az újpesti atléta.

A legjobbak versengése a 15. kilométer után dőlt el, amikor a nyolcfős élbolytól Maria Perez ellépett, ritmusváltását senki sem tudta felvenni és folyamatosan növelte előnyét. Végül 1:26:51 órás eredménnyel diadalmaskodott, a második ausztrál Jemima Montagot 25 másodperccel megelőzve. A bronzérmet az olaszok olimpiai bajnoka, Antonella Palmisano szerezte meg.

Férfi 100 m, világbajnok:
    
   Noah Lyles (Egyesült Államok) 9.83 mp
2. Letsile Tebogo (Botswana) 9.88
3. Zharnel Hughes (Nagy-Britannia) 9.88

Férfi 10 000 m, világbajnok:
   
   Joshua Cheptegei (Uganda) 27:51.42 p
2. Daniel Simiu Ebenyo (Kenya) 27:52.60
3. Selemon Bariega (Etiópia) 27:52.72

Női távolugrás, világbajnok:
    
   Ivana Vuleta (Szerbia) 7,14 m
2. Tara Davis-Woodhall (Egyesült Államok) 6,91
3. Alina Rotaru-Kottmann (Románia) 6,88

Női 20 km gyaloglás, világbajnok:

   Maria Perez (Spanyolország) 1:26:51 óra
2. Jemima Montag (Ausztrália) 1:27:16
3. Antonella Palmisano (Olaszország) 1:27:26
…34. Oláh Barbara 1:35:55
35. Madarász Viktória 1:36:13

(MTI)

A kalapácsvető Halász Bence világbajnoki bronzérmes

Post Views: 2

JochaPress