Norvég álomtörők

KIKÜLDÖTT MUNKATÁRSUNK JELENTÉSE POZSONYBÓL. A szívét-lelkét a pályára tette a magyar leányválogatott, végig óriási, kiélezett, öldöklő küzdelmet vívott Norvégiával, ám 28-27-re veszített, így az 5-8. helyért folytatja.

Roska Emese Boglárka  Megismétli magát a történelem? Nem bánnánk. Az elődöntőbe kerülésért Norvégia várt a magyar leányválogatottra a pozsonyi ifjúsági kézilabda-világbajnokságon. Egy éve pedig, a szkopjei U17-es Eb-n – ugyan a csoportkörben – kiütéses, 40-29-es diadalt arattak Hajdu Jánosék az itteni nyolcaddöntőben a házigazda szlovákokat búcsúztató északiak ellen.

Ezúttal akár egygólos győzelem is óriási boldogságot jelentene az együttesnek, amelynek tagjai legalább a négy közé kerülésről álmodoznak.

marton_greta04

Márton Gréta és a társak mindent megtettek a győzelemért – nem sikerült

„Gratulálok a tegnapi sikerhez. Kudarc lett volna, ha nem nyerünk, most viszont a siker különböző verzió közül választhatunk” – jegyezte meg a lányoknak a szövetségi edző, amikor a délelőtti edzés kezdetén maga köré gyűjtötte a társaságot a szaunának is beillő Mladost-csarnokban.

Délután aztán a HC Slovan Bratislava jégkorongcsapat hűvös otthonában, az Ondrej Nepela Jégcsarnokban kellett realizálni a „papírformát”. Merthogy Marczinka Zoltán szakmai és sportigazgató szerint ez azon ritka mérkőzések egyike volt, amikor a magyart mondhattuk esélyesnek a norvéggal szemben. Ráadásul a szakember azt sem bánta, hogy az Angola elleni nyolcaddöntő első félidejében eljött a minden világversenyen törvényszerűen érkező holtpont: így legalább vereség nélkül esett át a nehézségen a társaság.

A mérkőzés első pillanatától fogva érezhető volt, hogy nemcsak a legfontosabb, hanem a legkeményebb mérkőzését is vívja a magyar alakulat.

A norvégok villámgyorsan 2-0-s előnyre tettek szert, ám Fodor Csenge és Háfra Noémi hamar egyenlített. Ezt követően óriási harc folyt a pályán, s javarészt felváltva potyogtak a gólok. Először a 10. percben, Háfra találatával vezetett az együttes, ám többnyire a rivális örülhetett előnynek. A legnagyobbnak a 29. percben (15-18), ám Háfra az utolsó másodpercekben kettőre csökkentette a különbséget, így a zöldmezesek 18-16-os hátrányban vonultak pihenőre.

suba_sara

Suba Sára csodálatosan védett

A fordulást követően Suba Sára érkezett Hlogyik Petra helyére, s bár gyorsan felavatták a szélről, utána rögvest komoly védések sorozatát mutatta be, Pál Tamara pedig a tőle megszokott, test melletti lövéssel köszönt be. Öt perc alatt egyenlített a csapat, nem véletlen, hogy a norvég tréner azonnal időt kért.

Suba extrázisban védett, teljesen elbizonytalanította a rivális játékosait, ám az ellenfél így is rendre egy góllal vezetett. Márton Gréta minden lehetőségével élt, de a 27. percben a félidőben először kettővel lépett meg Norvégia. A magyar lányok a szívüket-lelküket kitették, azonban így is 28-27-es vereséget szenvedtek. A folytatásban a Dánia-Horvátország mérkőzés vesztese vár rájuk az 5-8. helyért.

„Sajnálom, hogy a legfontosabb mérkőzésen játszottak több hibával a kulcsjátékosaink – értékelt Hajdu János szövetségi edző. – Végig volt esélyünk a győzelemre, csak minden alkalommal tettünk valamit, amivel odaadtuk az ellenfélnek a vezetést.”

A mérkőzés legjobb magyarjának választott Suba Sára és az összes társa zokogva vonult le a pályáról, a parádézó kapus könnyek között kérte, nem beszélhetnénk-e kicsit később. Nem volt szívünk faggatni…

A vb-hez kapcsolódó korábbi anyagaink: beszámoló a vasárnapi érkezésről, hétfői szünnap, Magyarország–Kína,szerdai szünnap, Magyarország-Spanyolország, Magyarország–Kongó, interjú Siti Beátával, Magyarország–Svédország, Magyarország–Brazília, Hajdu János-interjúbeszélgetés az újoncokkal, Magyarország–Angola

IFJÚSÁGI LEÁNY KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, POZSONY
Negyeddöntő
MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 28-27 (16-18)
Játékvezetők: Bethmann, Tszaferopoulosz (görögök)
MAGYARORSZÁG: Dányi, Hlogyik, Suba (kapusok). Fodor 2, Háfra 5, Hornyák 6 (1), Hudák, Klujber 2, Kuti, Lakatos 5 (1), Márton 5, Pál 1, Pankotai, Pásztor 1, Szabó, Tóvizi. Szövetségi edző: Hajdu János
SVÉDORSZÁG: Fagerheim, Groenlund, Roed (kapusok), Auberg, Bergum, Dahl, Ellertsen 5 (1), Fossheim, Gabrielsen 4, Hovland 2, HUse 1, Lund 1, Nestaker 6, Olsen, Reistad 9 (2), Syverud. Szövetségi edző: Vigdis Holmeset
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/2, ill. 3/3
A további negyeddöntők

Oroszország–Franciaország 24-19 (13-8)
20:45 Horvátország-Dánia
20:45 Svédország-Koreai Köztársaság
Helyosztók
A 9. helyért: Egyiptom-Angola 33-26 (14-12)
A 11. helyért: Németország–Brazília 18-17 (6-9)
A 13. helyért: Szlovákia-Románia 25-21 (11-13)
A 15. helyért: Spanyolország–Szlovénia 32-27 (18-13)
Elnöki-kupa
A 17. helyért: Japán-Argentína 32-31 (18-14)
A 19. helyért: Kazahsztán–Kína 31-28 (12-11)
A 21. helyért: Paraguay–Chile 27-23 (13-9)
A 23. helyért: Kongó-Üzbegisztán 31-23 (13-10)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS