Nyíltvízi Vk: Rasovszky Kristóf bronzérmes Szardínián

Kezdi visszanyerni igazi formáját Rasovszky Kristóf: világbajnokunk bronzérmet szerzett a Szardínia partjainál rendezett nyíltvízi úszó Világkupán. Betlehem Dávid centikkel lemaradva negyedik lett, míg a nőknél az első állomáson ezüstérmes Fábián Bettina ezúttal legjobb magyarként a hatodik helyen zárt.

Rasovszky Kristóf többszörös címvédőként indult neki a Golfo Aranciban rendezett viadalnak: tavaly ő nyerte a versenyt ugyanitt, később – zsinórban negyedszer – a Világkupa-összetettben is első lett, és február óta ő a 10km regnáló világbajnoka. Igaz, épp a dohai szereplést követő pihenő, majd egy kisebb betegség miatt a „harci formájától” jócskán elmaradva indult neki a Vk-sorozat első versenyének Egyiptomban, ahol tőle szokatlan módon a 13. helyen zárt.

Ezúttal sokkal acélosabban úszott – egy törökországi edzőtáborból érkeztek –, veszprémi társával, Betlehem Dáviddal egyetemben végig az élmezőnyben haladt, a hajrá pedig magyar-francia párviadalt hozott: Marc-Antoine Olivierrel és Logan Fontaine-nel csatáztak óriásit a magyarok. Olivier sprintje kifejezetten jól sikerült, így ő egyedül ért be elsőnek, ellenben Kristóf és Dávid, plusz köztük a másik francia vállt a vállnak feszítve robbant a célba – öt tizedmásodpercen belül ütötték meg a panelt, a célfotó Fontaine-t hozta ki másodiknak, Rasó két tizeddel, Dávid további három tizeddel később ütött be a második-harmadik-negyedik helyen.

Azaz a Rasovszky-Betlehem páros dobogó még mindig várat magára a nagyobb nemzetközi viadalokon – a versenynaptárban a júniusi Európa-bajnokság, de még inkább a párizsi olimpia tűnik kiváló alkalomnak arra, hogy megtörjön a jég. Harmadik indulónk, Gálicz Péter a 45. helyen zárt.

Mint kiderült, világbajnokunk ezúttal sem volt százszázalékos állapotban, ezért is rendkívül elégedett a harmadik hellyel. „Ez jó volt, bár kicsit meg vagyok fázva, de ez annyira nem zavart. Nagyon jól mentek az edzések az elmúlt időszakban, és a versenyen is kifejezetten jól éreztem magam. Az éremnek nagyon örülök, remélem, az Európa-bajnokságon is meglesz a dobogó” – összegzett Kristóf.

„Ez van, a negyedik-hatodik hely megy bárhol, bármikor… – kommentálta a történteket kissé egykedvűen Dávid. – Sokkal több mindent nem tudok mondani. Elégszer hallottatok már beszélni a negyedik helyek után… Remélem, sokkal többször már nem kell.”

A hölgyeknél is óriási küzdelem zajlott, olimpiai indulónknak, Fábián Bettinának sikerült az élmezőnyre tapadnia, féltávnál a negyedik helyen haladt, a hajrára viszont a vezető négyest üldöző bolyban ragadt. Így az 5. helyért vívott hasonlóan kiélezett csatát, mint a fiúk, itt öten zuhantak be 0.7 másodpercen belül, Bettit végül a 6. helyre sorolta a célfotó. Szimcsák Mira és Olasz Anna a középmezőnyben hadakozott, végül a 20., illetve 25. helyen értek be az ötven indulót felvonultató viadalon. Érdekesség, hogy itt is összejött egy nemzeti 1-2, a brazilok két legjobbja, Ana Marcela Cunha és Viviane Jungblut végzett az első két helyen.

„A verseny első felében magabiztosan mentem előre, a mezőnyön is látszódott, hogy erősebb iramot diktáltam, mint ami megszokott egy átlagversenyen – elemezte a történteket Betti. – Jól helyezkedtem, kipróbáltam új taktikai elemeket is, amik egész jól sikerültek. Az utolsó hosszon sajnos nem tudtam kihozni a maximumot magamból, nem alakultak számomra kedvezőek a körülmények, de ez benne van ebben a sportban.”

Összetettben Betlehem Dávid második, Rasovszky Kristóf hetedik, Fábián Bettina harmadik helyen áll féltávnál – a sorozat októberben zárul, Setubal, majd Hongkong várja a legjobbakat.

Nyítlvízi Világkupa-sorozat, 2. állomás, Golfo Aranci

Férfiak: 1. Marc-Antoine Olivier (francia) 1:50:03.00… 3. Rasovszky Kristóf 1:50:04.50, 4. Betlehem Dávid 1:50:04.80… 45. Gálicz Péter 1:56.06.80

Nők: 1. Ana Marcela Cunha (brazil) 2:02:00.70… 6. Fábián Bettina 2:02:04.80… 20. Szimcsák Mira 2:02:30.90… 25. Olasz Anna 2:03:06.40

A Nyíltvízi Vk: Rasovszky Kristóf bronzérmes Szardínián bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.