Nyitás érmekkel

Két ezüst- és három bronzéremmel nyitottak a magyar versenyzők a Trabzonban zajló Gymnasiadén. Az első napon karatéban és birkózásban voltak érdekeltek a fiatalok.

UP-info Kedden este az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is útjára indult a 2016-os Gymnasiade, a középiskolások legkiemelkedőbb nemzetközi versenye. A négyévente megrendezett eseménynek idén a törökországi Trabzon ad otthon, a fiatalok immár hagyományosan atlétikában, tornában és úszásban mérhetik össze tudásukat, az idei évben pedig bemutató sportágként az íjászat, a sakk, a vívás, a cselgáncs, a karate, a tenisz, valamint a birkózás is szerepel. A versenyeken 33 ország mintegy háromezer fiatalja indul.

Kulcsár Elizabet (bal oldalt) a dobogó második fokán Forrás: MDSZ

Kulcsár Elizabet (bal oldalt) a dobogó második fokán  •  Forrás: MDSZ

A legutóbbi, brazíliai viadalt szenzációs eredménnyel zárta a magyar csapat. A Gymnasiade történetének legeredményesebb szereplésével, 12 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett, és az összesített éremtáblázat 4. helyén végzett Magyarország – Oroszország, Olaszország és a házigazda Brazília mögött. A 37 résztvevőből olyan országokat előzött meg, mint Anglia, Franciaország, India, Kína vagy a mostani házigazda Törökország.

Trabzonban négy sportágban 20 magyar versenyző küzd a minél jobb helyezésekért, az első napon a karatékák és a birkózók léptek szőnyegre. Bár a magyar himnusz nem csendült fel, az éremátadások nem magyar érdekelt nélkül zajlottak. A birkózók egyetlen leányversenyzője, Kulcsár Elizabet a 63 kg-ban a döntőig menetelt, ott azonban alulmaradt török ellenfelével szemben, aki éppen a mérkőzés végét jelző dudaszó előtt hajtott végre nyerő akciót. A kecskeméti lánynak így az ezüstérem jutott.

A karatékák közül Knirsch Marcell szerepelt a legjobban, ő ugyancsak döntőbe jutott a 82 kg-os kumitében, de végül neki is be kellett érnie a második hellyel. Egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott fel küzdelemben Fehér Péter (54 kg), Klement Carmen (52 kg) és Boussebaa Aicha (60 kg), formagyakorlatban pedig Forgács Tamás. Nagy Balázs (70 kg, kumite) és Fábián Csenge (kata) ötödik lett.

Csütörtökön a szabadfogású birkózóknak szurkolhatunk.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS