Óriási többség a budapesti olimpiarendezés mellett

Budapesti_olimpia.jpgTízből nyolc magyar úgy gondolja, hogy az Olimpia Budapestre hozatala Magyarország történelmének egyik legnagyobb sikere lenne, míg a lakosság 77 százaléka támogatja…

…, hogy 2011-ben az akkori magyar kormány és a főváros vezetése nyújtsa be Budapest jelentkezését a 2020-as játékokra. Miközben az emberek 73 százaléka véli úgy, hogy ehhez már idén a parlamentnek el kéne fogadnia ötpárti konszenzussal egy Olimpia Törvényt, a mostani gazdasági megszorító intézkedések ellenére a lakosság 61 százaléka akár évi 4000 Ft-tal is hajlandó lenne támogatni a pályázást és a győzelem esetén a szervezést a következő 13 évben – állapítja meg a BOM megbízásából elkészült legfrissebb Szonda-Ipsos közvéleménykutatás.

A február 12 és 16 között készített 2000 fős, telefonos, országos reprezentatív felmérés azt vizsgálta, hogy mekkora ma a társadalmi támogatottsága az olimpia megpályázásának.

A megkérdezettek 79 százaléka szerint az Olimpia Budapestre hozatala Magyarország történetének egyik legnagyobb sikere lenne. 53 százalékuk szerint pedig a Budapesti Olimpia ügye alkalmas arra, hogy a mai politikai megosztottságban egy nemzeti egységet teremtő téma legyen.

A közvéleménykutatás azt erősíti meg, hogy a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzetben is töretlenül magas a hazai rendezésű olimpia támogatottsága. Tízből hét ember szerint még idén szükség van egy úgynevezett olimpia törvény kidolgozására, hogy az olimpia ügyét az összes parlamenti párt elfogadja.

A megkérdezettek 77 százaléka támogatja, hogy Budapest 2011-ben nyújtsa be a jelentkezését a 2020-as nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére. Ezt a Budapestiek 70 százaléka, megyeszékhelyek lakóinak 74 százaléka, míg a községekben élők 83 százaléka gondolja így.

A felmérésből kiderül továbbá az is, hogy a megkérdezettek többsége pontosan látja és érti az olimpiarendezés hosszútávú, társadalmi és gazdasági életre gyakorolt pozitív hatásait. A lakosság 72 százaléka szerint egy hazánkban megrendezett olimpia növelné az ország gazdasági, politikai és kulturális súlyát a világban, így hosszútávon biztosított lenne az ország régiós vezető szerepe. 77 százalék szerint az olimpiának köszönhetően javul majd a közlekedés, míg 66 százalék véli úgy, hogy egy Budapesten rendezett olimpia pozitív hatással lesz a vidék fejlődésére. 81 százaléka a megkérdezetteknek a turizmus felélénkülését várja a hazai rendezéstől, ami szintén kedvező hatást jelent a vidék számára.

Az elemzőket is meglepte az az eredmény, hogy a gazdasági megszorítások ellenére a magyar lakosság 61 százaléka hajlandó lenne 13 éven át évi 4000 Ft-tal támogatni a hazai rendezésű olimpiát, míg tavaly csupán (a 2006 májusi Szonda-Ipsos felmérés adatai alapján) a megkérdezettek 53 százaléka támogatta ezt az elképzelést, ráadásul az adófizetők 61 százaléka fordítaná adója 1 százalékát az olimpia támogatására.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a BOM több mint egy éve tartó, az olimpiarendezés feltételeit kommunikáló, és a pályázás gondolatát népszerűsítő tevékenységét a megkérdezettek 68 százaléka találta szimpatikusnak.

A magyarok 78 százaléka ért egyet a BOM-mal abban, hogy a Szabadság-szobor Budapest elválaszthatatlan része, ezért a Budapesti Ötkarikás Játékok jelképe lehetne. Ez jelentős elmozdulás a tavaly májusban mért 47 százalékos támogatottsági szinthez képest.

Az aktuális közvélemény-kutatás ismét azt igazolja, hogy egy hazai rendezésű olimpia hosszútávú társadalmi és gazdasági célokat szolgál, mellyel az ország túlnyomó többsége most is tisztában van, ezért a jelenlegi politikai és gazdasági helyzetben is szeretné, hogy történjenek meg azok a kormányzati és fővárosi döntések és lépések melyek lehetővé teszik, hogy Budapest megpályázza 2011-ben a 2020-as olimpia megrendezését. (www.sportfm.hu)

XLsport.hu