Örök emlék

Dubei Debóra rendkívül boldog, hogy részese lehetett a magyar női kosárlabda-válogatott menetelésének, amelynek Európa-bajnoki részvételt lett az eredménye. A 19 éves hátvéd életre szóló emlékekkel gazdagodott.

Lakner Gábor Amint arról beszámoltunk, a magyar női kosárlabda-válogatott megnyerte Európa-bajnoki selejtezőcsoportját, azzal ott lesz a jövő évi, Csehországban megrendezendő kontinensviadalon. Legutóbb több mint 45 éve, egészen pontosan 1969-ben fordult elő utoljára, hogy a férfi és a női csapat egy kiírásban szerepelt Eb-n, így sporttörténeti bravúrt értek el válogatottjaink.

A női selejtezősorozatban Stefan Svítek szövetségi kapitány rendre bizalmat szavazott a 19 éves Dubei Debórának, az Uniqa Sopron fiatal hátvédje pedig élt is a lehetőséggel. Debi a két sorsdöntő, novemberi találkozón is a keret tagja volt, élményeit pedig megosztotta honlapunkkal.

48443_magyarlanyok

A válogatott Pöstyénben, balról a harmadik Dubei Debóra  •  Forrás: kosarsport.hu

„Amikor az utolsó két mérkőzés előtt találkoztunk az edzőtáborban, elhatároztuk, hogy mi szeretnénk dönteni a saját sorsunkról, esélyt sem akartunk adni számolgatásra. Abban bíztunk, hogy hazai pályán magabiztosan legyőzzük a portugálokat, és elhittük, hogy a szlovákok ellen idegenben, felfokozott hangulatban is képesek leszünk nyerni. A nagyszerű védekezésnek és az összetartásnak köszönhetően mindkettőt valóra váltottuk.”

Debi a portugálok ellen pályára is lépett, és az előzetes terve szerint maximálisan kihasználta a rendelkezésre álló játékperceket. Kosarak, labdaszerzés, lepattanó – többet nem tehetett volna a győzelemért.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen fiatalon a csapatba kerültem. A társak segítőkészek voltak, rendkívül jó szellemű társaság jött össze, működött köztünk a kémia. Nagyon jól éreztem magamat minden egyes percben, arra pedig különösen büszke vagyok, hogy többször is pályára léptem, és részem volt az Európa-bajnoki szereplés kivívásában. Ezekre az élményekre örökké emlékezni fogok.”

A válogatott hosszú utat járt be, hiszen a selejtezősorozat tavaly novemberben kezdődött. Debi már a legelején a csapatban volt, és a kérésünkre megemlékezett a kezdetekől.

„Amikor megláttuk a csoportbeosztást, úgy éreztük, itt az esély, hogy a legutóbbi Eb után, amelyen rendezőként indult a válogatott, most saját magunk is kiharcoljuk a részvételt. Újjáalakult a csapat, a kapitány sok fiatalt hívott meg, köztük engem is. Nagyon elszántak voltunk az első találkozástól kezdve, és elhatároztuk, hogy csak azért is végigvisszük ezt a sorozatot úgy, hogy annak Eb-szereplés legyen a vége.”

Szerda este Pöstényben aztán meglett a nagy elhatározás eredménye, Debi pedig ugyan a szlovákok ellen nem lépett pályára, természetesen részese volt a sikernek.

„Nem terveztünk előre semmiféle ünneplést, bár titkon bíztunk benne, hogy lesz rá okunk. Miután a pályán kiörömködtük magunkat, a hotelben a kapitány tósztot mondott, megköszönte a munkát, és azt mondta, nyáron találkozunk. A lányokkal aztán ittunk egy győzelmi pálinkát, de nem ünnepeltünk túlzottan, hiszen mindenki ment haza a csapatához, ahol pénteken már folytatódik a munka. Azt azért elhatároztuk, hogy nyáron bepótoljuk a bulit.”

Debi bízik benne, hogy a kapitány komolyan gondolta a tósztot, és nyáron az Európa-bajnokságra készülő csapatban is helyet kap.

„Úgy érzem, bíznak bennem, a jövőt is szem előtt tartva pedig egyre nagyobb felelősséget és terhet kell helyezni a fiatalokra. Remélem, egyike leszek azoknak, akik megkapják a lehetőséget. Ezért is dolgozom a folytatásban.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS