Orsi nagy napjai

A felnőtt női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila kihirdette a franciák elleni, keddi Világliga-meccsre készülő keretét. A szakember hét újoncot hívott be, köztük az ifjúsági válogatott Hertzka Orsolyát (18).

STJ Igazán jó napok járnak Hertzka Orsolyára. Az UVSE vízilabdázója vasárnap tagja volt a Magyar Kupa-győztes csapatnak, két nappal később pedig meghívót kapott a franciák elleni, jövő keddi Világliga-meccsre készülő felnőttválogatottba. Lille-ben nemcsak a medencében bizonyíthat, hanem a nyelvgyakorlásra is lesz lehetősége, hiszen az újpestiek saját nevelésű játékosa francia kéttannyelvű gimnáziumba jár.

Hertzka Orsolya szerint egyre jobban beletanulnak az öt az öt elleni pólóba

Hertzka Orsolya (balra) szerint egyre jobban beletanulnak az öt az öt elleni pólóba

„Nem számítottam rá, hogy Bíró Attila engem is meghív – mondta honlapunknak Orsi. – Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen fiatalon csatlakozhatok a felnőttválogatotthoz. Izgatottan várom az utazást, bár megnyugtató a tudat, hogy az UVSE-ből rajtam kívül hét lány utazik Franciaországba. A házigazdák ugyan nem tartoznak az elitbe, de mégiscsak felnőttcsapatról van szó. Nekem első erőfelmérőnek, azt hiszem, éppen jó lesz ez a mérkőzés. Arra készülök, hogy ha vízbe szállhatok, bizonyítsam a szövetségi kapitánynak, méltó vagyok a bizalomra.”

Hertzka Orsolyának nem csupán azért remek a hangulata, mert mindössze 18 esztendősen bemutatkozhat a nagyválogatottban. Még élénken él benne a hétvégi, dunaújvárosi Magyar Kupa minden mozzanata. Az UVSE az elődöntőben a Szentest, a fináléban pedig a BVSC-t győzte le, s Orsi mindkét találkozón vízben volt.

„Nagyon készültünk a kupa négyes döntőjére, szerettük volna méltóan lezárni a 2016-os esztendőt. A Szentesnek nagyon fiatal a csapata, mégis keményen küzdött ellenünk az elődöntőben. Mi sem vettük félvállról a meccset, jól pólóztunk, annak köszönhettük a 19-8-as győzelmet. A továbbjutás kiharcolása után az uszodában maradtunk, s megnéztük a másik elődöntőt, a Dunaújváros és a BVSC találkozóját, amelyet ötméteresekkel nyertek meg a pestiek. Még aznap volt videózásunk is, újra végigvettük a BVSC játékát, noha alaposan ismerjük egymást, hiszen gyakran kétkapuzunk velük.”

A finálét meggyőző különbséggel, 9-5-re nyerte meg az UVSE, s ezzel zsinórban harmadszor nyerte el a trófeát. Hertzka Orsolya szerint azonban az eredmény megtévesztő, nem volt ez könnyed győzelem. Maradjunk annyiban: az újpestiek megint igen jó napot fogtak ki, különösen a védekezésük volt hatékony, hiszen az öt kapott gól több mint elfogadható. S a kilenc dobottra sem lehet panasz, főleg annak fényében, hogy néhány nappal korábban, a Dunaújváros elleni bajnoki szuperrangadón mindössze négy találatig jutottak.

„Megint megtaláltuk a támadójátékunkat, s ez nagyon fontos. Ami személy szerint engem illet, amennyi játéklehetőséget kaptam, azzal igyekeztem élni. Az elődöntőben jobban ment, akkor gólt is dobtam, a BVSC ellen viszont elrontottam az utolsó helyzetet. Ha sikerül gólra váltanom, még boldogabb lennék, ám így sincs okom panaszra. A kupagyőzelem pedig mindig büszkeség, akárhányadik is a sorban.”

Orsi pontosan tudja, nem kirándulás lesz az ifi-vb Fotó: Facebook

Orsi pontosan tudja, nem kirándulás lesz az ifi-vb  •  Fotó: Facebook

Klubszemüvegen át vizsgálva a 2016-os évet, Orsinak nem lehet oka panaszra, hiszen az UVSE-vel a felnőtt bajnoki címet is besöpörték. A juniorválogatottban ellenben kevésbé mentek jól a dolgok, a hágai Eb-n elért hatodik hely máig fájó emlék a fiatal játékosnak. Viszont még idén javíthat, nevezetesen az ifjúsági válogatott tagjaként, amelyre decemberben világbajnokság vár Új-Zélandon. Orsolya tagja a jelenleg 15 tagú keretnek, amelyből 13-an utazhatnak Aucklandbe. A végső keret közzététele vasárnapra várható, így ha Orsi rajta lesz a listán (amiben őszintén bízik), akkor Lille-ből hazatérve egyből csatlakozik az U18-as nemzeti együtteshez.

„Az öt az öt elleni játék egészen más, mint a hagyományos vízilabda. A pálya mérete nem változik, mégis jócskán megnő a bejátszandó tér. Mivel a magyar lányok nem a fizikumukról híresek, a gyorsaságunkkal, mozgékonyságunkkal akár előnyükre is fordíthatják a kísérleti szabályokat. A hágai junior-Eb óta elég sokat dolgoztunk közösen együtt, és úgy érzem, kezd összeállni a játékunk. Az elsődleges cél a négy közé kerülés, amire a keret összetétele alapján képesek lehetünk.”

Hertzka Orsolya két testvére is vízilabdázik. Olivér, a bátyja volt már ifibajnok, Dominik, az öccse az első lépéseken van túl a sportágban. Hármuk közül kétségkívül Orsi eddig a legszorgosabb érem- és trófeagyűjtő, de emiatt csöppnyi féltékenység sincs a két fivérben. Sőt, ők húguk/nővérük legnagyobb drukkerei. Egy aucklandi éremnek bizonyosan találnának helyet a családi gyűjteményben.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS