Orsós Sztálvira a vigaszágon folytathatja Belgrádban

A nők 53 kilogrammos kategóriájában szereplő Orsós Sztálvira csütörtökön a vigaszágon folytathatja szereplését, a 68 kilós Szabados Noémi viszont kiesett a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

Orsós Sztálvira
Orsós Sztálvira (j) a fehérorosz Vanesza Kalidzinszkaja ellen küzd a női birkózók 53 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A nők 53 kilogrammos kategóriájában szereplő Orsós Sztálvira könnyed sikerrel mutatkozott be

A januártól magyar színekben szereplő, magyar felmenőkkel rendelkező klasszis idén ezüstérmet nyert a zágrábi Európa-bajnokságon és egyértelműen az olimpiai kvóta megszerzésének céljával érkezett meg a szerb fővárosba, ahol a legjobb 32 között a litván Vestina Daniseviciute ellen gyakorlatilag bemelegített a folytatásra.

A még orosz színekben háromszoros Eb-győztes Orsós egy percig tapogatózott, majd elkapta riválisa lábát, mögé került (2-0), kétszer billentett (6-0), kétszer pörgetett (10-0), majd felállt és kezet nyújtott a – mindössze 1:26 perc alatt – legyőzött riválisának.

Orsósnak második meccsén nem volt esélye a fehéroroszok olimpiai bronzérmesével, a kétszeres világbajnok Vanesza Kalidzinszkajával.

Előzetesen ugyanakkor kiélezett csatára lehetett számítani és két perc ötven másodpercig egyenlő erők meddő állóküzdelmét láthatták a Stark Aréna nézői. Akkor a passzivitás miatt 1-0-ás hátrányban álló Orsós azonban fejlefogásból rálépett riválisa dobására (0-5), amit még meg tudott kontrázni, de a szünetre így is komoly, 5-2-es hátrányban vonult le pihenni.

A második menetben a 30 éves birkózó igyekezett nagyobb iramot diktálni, de riválisa folyamatos kapaszkodásra kényszerítette, amiből képtelen volt megindulni, egyetlen akciókísérletét pedig meg tudta kontrázni a semleges színekben szereplő Kalidzinszkaja, aki végül összességében simán, 9-2-re győzött.

„Nehéz most mit mondanom. Szomorú vagyok” – mondta megtörten a vegyeszónában a még orosz színekben háromszoros Eb-győztes Orsós Sztálvira. – „Abban bízom, hogy a fehérorosz lány bejut a döntőbe és a vigaszágon kapok egy második esélyt.”

Kalidzinszkaja később beváltotta Orsós reményeit, előbb ugyanis az idei Eb-győztes svéd Emma Malmgrent győzte le, majd az elődöntőben az indiai Antim Antimot utolsó másodperces akcióval múlta felül.

Orsósnak a vigaszágon először Emma Malmgren lesz az ellenfele

A nők 68 kilogrammos kategóriájában szereplő Szabados Noémi, az FTC 25 éves sportolója a lengyelek háromszoros U23-as Európa-bajnokával, Wiktoria Cholujjal csapott össze a 32 között, aki remek fizikai adottságokkal rendelkezik és erőfölénye végig érezhető volt a meccs során.

A mérkőzés a sportág kevés szépségét vonultatta fel, a lengyel végig erőltette a kapaszkodást, Szabados fejét fogta közben, aki képtelen volt kibontakozni és akciót kezdeményezni.

Cholujj szintén nem csinált akciót, de úgy tűnt, nem is igazán akar, mert így is egyértelműen uralta a szőnyeget, a bírók pedig mindkét menetben Szabadost látták passzívnak, a lengyel pedig egy-egy ponttal gazdagodott és 2-0-ra megnyerte a mérkőzést.

Szabados Noémi
Szabados Noémi, miután veszített a lengyel Wiktoria Choluj ellen a női birkózók 68 kilogrammos súlycsoportjában a legjobb 16 közé jutásért folytatott küzdelemben. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Wiktoria Cholujj következő meccsén veszített, így a magyar sportoló számára véget ért a vb.

A szerda esti programban nem lesz magyar érdekelt, csütörtökön viszont Orsós mellett három kötöttfogású, Lévai Zoltán (77 kg), Szilvássy Erik (82 kg) és Vitek Dáriusz (130 kg) szerepel.

(MTI)

Galambos Ramóna minimális különbséggel veszített a negyeddöntőben

Birkózó-vb: Dollák Tamara kiesett

Post Views: 2

JochaPress