Ötvenedik születésnapját ünnepelte a Zuglói Hajós Alfréd Iskola

Hajós 5_csoportkép

Csordultig megtelt tornatermében ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pénteken.

Az ünnepi megemlékezésen a tanintézmény sok, régi tanulója is megjelent, közöttük ott voltak hazai és nemzetközi sikerekkel is büszkélkedő sportemberek is.

Hajós 4_Nagy Tímea, 440

Öröm volt a közönség soraiban látni számos olimpiai bajnokunkat. Így dr. Kárpáti György, háromszoros vízilabdázó győztest, Nagy Tímeát, aki Sydneyben és Athénban állhatott a győzelmi dobogó legfelső fokára, a zuglói illetőségű Ambrus Miklóst, aki Tokióban szerzett múlhatatlan érdemeket a magyar vízilabda válogatott végső sikerében. Ugyancsak a nézők között láthattuk a szintén Zuglóban élő ökölvívót, a müncheni olimpián diadalmaskodott Gedó Györgyöt, valamint Szöul (1988) kétszeres öttusázó olimpiai bajnokát, Martinek Jánost is.

Hajós 1A, 440, Kapás, Bernek, FöldháziKapás Boglárka, Bernek Péter és Földházi Zsófia (Fotók: jochapress.hu)

Természetesen eljöttek a mai legjobbak közül többen is, akik korábban az iskola tanulói voltak. Így Bernek Péter és Kapás Boglárka, a BVSC úszó kiválóságai, valamint a KSI öttusázó reménysége, Földházi Zsófia is.

Hajós 2_Molnár Márta ig., 440A tanintézmény igazgatónője, Molnár Márta

Az iskola félévszázados történelmére az igazgatónő, Molnár Márta emlékezett vissza, majd egy sok, érdekes momentumot felvillantó, néhány perces filmösszefoglalót is láthattak az ott lévők.

Hajós 3_Hencsei Pál

Az igazgatónő örömmel szólította a mikrofonhoz Dr. Hencsei Pál nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanárt, olimpiatörténészt, aki szívós kutató munkával gyűjtötte össze a sportban jelentős sikereket elért, egykori tanítványokról azt az anyagot, amelyből azután egy igen tartalmas kiadvány születhetett meg.

A közel száz oldalas “Zuglói Hajós 1965-2015 SPORT” című összeállításban többek között olvashatunk a felnőtt szinten is kiemelkedő eredményeket elért, volt diákokról is. Így a  világ- és Európa-bajnok öttusázóról, Füri Csilláról, az Európa-bajnoki bronzérmes birkózó Laták Attiláról,  az Európa-bajnok asztaliteniszező Gárdos Róbertről, az Európa-bajnoki ezüstérmes Turóczy Juditról és az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok sportlövőről, Záhonyi Attiláról is.

Hajós 9 A, Gedó, Ambrus, Jakabházyné, 440Balról: Gedó György, Ambrus Miklós, Jakabházyné Mező Mária 

A jubileumát ünneplő tanintézményt köszöntötte Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is, aki a gratuláció mellett továbbra is minden, a MOA által adható támogatást megígért.

A terem méretbeli korlátaihoz igazított mini programot is bemutattak a jelenlegi növendékek és természetesen nem maradhattak el az udvaron a kispályás labdarúgó összecsapások sem.

Hajós 9 B, Gergely Gábor, Tar László, Hosszúné Bartha Etelka, Martinek János, 440Balról: Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszező, Tar László, Hosszúné Bartha Etelka korábbi igazgatónő és Martinek János

A látottak-hallottak alapján bizonyosra vehető, hogy ez a tanintézmény a következő években is hasonlóan magas színvonalon végzi majd sokrétű oktató-nevelő tevékenységét.

Forrás: www.jochapress.hu – RSS