Ötvennégy ifjú bajnok az Utánpótlás Magyar Kupán

Csepelen a negyedik versenynappal és a döntőkkel zárt az Utánpótlás Magyar Kupa a Halker Király Team termében. Ötvennégy győztes vehette az aranyérmeit, és a bajnoki serlegeket, többen első alkalommal értek fel a csúcsra. A juniorok ezúttal is bizonyították, hogy sok tehetséges versenyző bontogatja a szárnyait.

A versenyen az U12-esek, a juniorok, valamint a serdülők között összesen 65 egyesület 324 ökölvívója vett részt, és küzdött meg a bajnoki aranyérmekért. A serdülők, és a juniorok között az Utánpótlás Magyar Kupa fontos válogató a korosztályos Európa-bajnokságok előtt.

Az egri Dorkó Laura, valamint Szvercsek Jázmin 51kg-os serdülő női döntőjét nagy érdeklődés várta, mindketten remek eredménysorral érkeztek az Utánpótlás Magyar Kupára. Dorkó jól használta ki magassági fölényét, gyorsabb volt ezen a mérkőzésen, és megérdemelten nyerte meg az aranyérmet.

Bajcsi Flóra is harcosan bokszolt a döntők napján, és Nagy Krisztina ellen sikerrel vívta meg a párharcot, így a 42kg-os kategória bajnoka lett. A tavalyi serdülő Európa-bajnokságon is szereplő Horváth Dzsenifer remek döntőt vívott a KSI-s Horváth Rebekával, és pontozással nyerte meg a 46kg-os bajnoki döntőt.

A vecsési Egri Zsombor harcos, technikás bokszot mutatott be a döntők napján, és Homai Patrik ellen bezsebelte a 35kg-os bajnoki aranyérmet. Rafael Dávid a kőbányai Baráth Nándor elleni szoros győzelmét követően, ismét egy nehéz összecsapásra kényszerült, de Srof Kevin nem tudta megfelelően kihasználni magassági fölényét, így előbbi nyert a 40kg-osok között.

Az egri Asztalos Hunor is alacsonyabb volt döntős ellenfelénél, Kékesdy Áronnál, de sebességben felülmúlta riválisát, így az ő nyakába került a bajnoki aranyérem. Kállai Dominik is jól bokszolt az utolsó versenynapon, egy nehéz taktikai mérkőzésen Pataki Sándor ellen a 63kg-osok között ért fel a csúcsra.

Völgyi György és Domján Alex nehézsúlyú döntője volt az egyik legizgalmasabb mérkőzés a serdülők között, a két rutinosabb ökölvívó összecsapását előbbi nyerte meg, miután néhány nehéz pillanatot is megoldott a fináléban.

Petrimán Patrícia a junior lányok között egy gyors sikerrel nyitotta a döntők sorát, Baranyi Vanda ellen döntő fölénnyel nyerte meg a 46 kilós súlycsoportot. A junior Eb-negyeddöntős Nyögéri Sára az idén nemzetközi szinten is veretlen Rába Noémi ellen diadalmaskodott pontozással a nap egyik legjobb döntőjében, és nagy lépést tett, hogy a következő junior Európa-bajnokságon is bokszolhasson.

A junior fiúk között a 2008-as korosztály legjobbjának tartott Körömi Ábel (48kg), tavalyi serdülő Eb-ezüstérmesünk, a döntőben is ellenállhatatlan volt, magabiztosan győzte le Sinka Botondot. A szintén elsőéves Gombai Dominik mérkőzés nélkül nyerte meg az 50kg-os súlycsoportot, miután ellenfele, Nikolics Dávid nem tudott ringbe lépni.

Horváth András nagy sebességgel kezdte meg az 52kg-os döntőt a tavalyi junior Eb-n is szereplő Benedek Péter ellen, és igyekezett egyenesekkel távol tartani rutinosabb riválisát. Horváth sokat mozgott lábon, bizonyította, hogy rengeteget fejlődött, így egy nagy csatában legyőzte Benedeket.

Nileborg Benjámin (54kg) káprázatos teljesítményt mutatott be ezen a versenyen, minden mérkőzését idő előtt fejezte be, és a döntőben is gyors döntő fölényes győzelmet aratott Koczab Jordán ellen. A várakozásoknak megfelelően az 57kg, a 60kg, és a 63kg-os junior fiú döntők nagyon kiegyensúlyozott párharcokat hoztak, végül Brázovics Tamás, Leiner Krisztián és Mailát András nyerte meg ezeket a súlycsoportokat.

A váltósúly (66kg) is óriási küzdelmet hozott, és némi meglepetésre ezúttal Szakál Ahmed le tudta győzni Budai Szebasztiánt. Váradi Sándor (75kg) az egész versenyen kiemelkedőt nyújtott, és a döntőben is gyors győzelmet aratott Novák Szabolcs ellen.

„A döntő mérkőzések többsége az eddig láttotakhoz képest magas színvonalú volt. Igazi nagy meglepetések nem történtek, nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakultak a döntők. A 44kg, az 50kg, az 52kg, a 75kg, és a 90kg-os döntők kiemelkedő mérkőzéseket hoztak. Nagy Kornél volt a legtechnikásabb versenyző, Farkas Tamás a legharcosabb, míg Asztalos Hunor és Kékesdy Áron hozták össze a legjobb mérkőzést” – mondta Dorkó Péter a serdülők döntőit követően.

„Remek mérkőzéseket vívtak a srácok, igazán erős junior kerettel tudok készülni majd ebben az évben is. Több súlycsoportban is kiélezett küzdelem volt, a legtöbb esetben a várakozásoknak megfelelően teljesítettek a srácok. A nagyobb súlycsoportokban több új versenyző is lehetőséget fog kapni a válogatottban. A Horváth-Benedek, valamint a Mailát-Bangó mérkőzéseken nagy adok-kapok alakult ki” – nyilatkozta Törteli Ferenc a juniorok döntőiről.

Hajrá, magyar ökölvívás!