Pannonhalmi pengecsattogás

Véget ért Pannonhalmán a Sport XXI Reménység-tőrkeret edzőtábora. Ez már a második alkalom, hogy a helyi bencés gimnázium vendégül látja a fegyvernem legifjabb képviselőit. Szombaton a Szent Márton-kupát rendezi meg a patinás intézmény.

STJ Pannonhalma és a vívás. Talán meglepőnek tűnő párosítás, pedig a legkevésbé sem az. Hiszen már az első bencés diák, Szent Imre királyi herceg is tanulta a fegyverforgatás tudományát. A második világháború előtt Pannonhalmán az iskolai oktatás része volt a vívás. Olyannyira, hogy éppúgy vizsgatantárgynak számított, mint mondjuk a matematika vagy a történelem. A gimnázium átmeneti feloszlatásáig igen élénk sportélet zajlott a gimnázium falai között.

Fotó: Szabó István

 •  Fotó: Szabó István

A vívás újjáélesztése Dejcsics Konrád ötlete volt. A bencés szerzetes kisdiákként Szombathelyen, majd egyetemistaként Budapesten vívott, és a pannonhalmi monostorban éppen egy évtizede tette meg az első lépéseket a helyi vívósport feltámasztása érdekében.

„Én magam tőröző vagyok, ez az egyik oka annak, hogy itt Pannonhalmán is ezt a fegyvernemet választottuk – mondta honlapunknak Dejcsics Konrád. – A másik, s most egy volt diákunkat idézem, aki azt mondta, »oda kell menni, ahonnan sokan eljönnek, mert ott a jövő«. Ő mindezt Kelet-Magyarországra értette, de a párhuzam érvényes a vívásra, hiszen a tőrvívás kihívásokkal teli időszakot él meg a sportágon belül. Fontos, hogy segítsük ezt az egyébként fantasztikus fegyvernemet.”

Fotó: Szabó István

 •  Fotó: Szabó István

Egy évtized alatt látványos fejlődés ment végbe Pannonhalmán. A gimnázium új tornacsarnokának két évvel ezelőtti kialakításakor szem előtt tartották a helyi kiemelt sportágak, a vívás mellett a kosárlabda, az atlétika és a szertorna érdekeit is. Sőt arra is odafigyeltek, hogy a létesítmény iskolaidőn kívüli edzőtáborok lebonyolítására is alkalmas legyen. Ehhez az egyéb infrastrukturális feltételek adottak, hiszen a kollégiumban 300 vendéget lehet elszállásolni, és van saját konyhájuk is.

Fotó: Szabó István

 •  Fotó: Szabó István

E kiváló lehetőségekkel élve vállalkozott a bencés gimnázium arra, hogy – 2015 után immár másodszor – házigazdája legyen a Sport XXI Reménység-tőrkeret edzőtáborának. A táborozáson gyermek, újonc és serdülő korú fiú és leány tőrözők vettek részt, összesen harmincan, három edző, Salamon Beatrix, Szabó István és Bakodi Róbert irányításával. Ezzel párhuzamosan, 32 sportoló – közte 10 pannonhalmi diák – részvételével zajlott a vívószövetség felzárkóztató programja keretében egy másik edzőtábor, míg 28 szakember a Solti Antal vezette edzőképzésre érkezett Pannonhalmára. E nagyszabású programok hátterét az a tavaly aláírt és 2020-ig szóló együttműködési szerződés adja, amely a Magyar Vívó Szövetség és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium között köttetett.

„Figyeltünk rá, hogy a tréningek mellett kulturális horizontja is legyen az edzőtáborozásnak – tette hozzá Dejcsics Konrád. – Szerdán a gimnáziumot mutattuk meg vendégeinknek a diákok szemüvegén át, csütörtökön pedig a világörökség részét képező főapátságot tekinthették meg. A gyerekeknek mindeközben lehetőségük nyílt arra, hogy személyesen is megismerkedjenek az itteni kor- és sporttársaikkal.”

Fotó: Szabó István

 •  Fotó: Szabó István

Pannonhalmán – 2014 óta immár az iskolai tanrendbe illesztve – délelőttönként 30 hetedikes diák tanulhat vívni heti két alkalommal, bontott csoportokban. Emellett mintegy hatvanan kapcsolódnak be rendszeresen a délutáni, egyesületi edzésekbe; ez a gimnázium diákjainak nagyjából harmada, ami igen tekintélyes szám. Nekik versenyzési lehetőség is adott, hiszen szombaton már másodszor rendezik meg Pannonhalmán a Szent Márton Vívókupát. A meghívásos versenyen a vívással foglalkozó katolikus iskolák diákjai lépnek pástra. Az idei Szent Márton-kupának lesz egy különlegessége is: Dejcsics Konrád összeszámolta, hogy egy évtized alatt 280 bencés diák tanult meg vívni a gimnáziumban, s afféle rendkívüli érettségi találkozóként valamennyiüket meghívta a november 5-i versenyre.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS