Papírforma nélküli torna

A Nike Premier-kupán papírforma nem létezik, ennek ellenére a legesélyesebb Puskás Akadémia nyerte az U15-ös torna országos döntőjét. A felcsúti fiatalok a finnországi kontinentális fináléban felmérhetik, hol tartanak a nemzetközi mezőnyhöz képest.

Nagy-Pál Tamás Manapság az U15-ös korosztályba belépő gyerekek, éljenek bárhol a világon, arról álmodoznak: megnyerik hazájukban a Nike Premier-kupa országos döntőjét, hiszen akkor mehetnek a kontinentális, netán a világfináléra. A Puskás Akadémia fiataljainak most valóra az álmuk, ugyanis első helyen végeztek a nem hivatalos klubvilágbajnokságnak tartott sorozat tapolcai nyolcas döntőjében.

Nike Puskás

A győztes csapat

Mondhatjuk azt is: bejött a papírforma, ugyanis az országos bajnokság listavezetője, a Ferencváros nem kvalifikálta magát a döntőre, a második helyen pedig éppen a felcsúti gárda áll. A csapat vezetőedzője, Harmati Tamás szerint azonban ezen a tornán papírforma nem létezik: „Kétszer húsz percesek a meccsek, ennyi idő alatt annyira nem jönnek ki a különbségek.”

Ez a gyakorlatilag tét nélküli első nap után – a csoportkörben egyik csapat sem eshetett ki – már a negyeddöntőben is bebizonyosodott, ugyanis a leggyengébb gárdának tartott, másodosztályú Kisvárdát gól nélkül döntetlen után tizenegyesekkel tudta búcsúztatni a Puskás. „Teljesen új torna kezdődött a második napon. Ráadásul a pálya nem feltétlenül a játszós focit kedvelő csapatokat támogatta.”

Az elődöntőben az a Budapest Honvéd következett, amely szintén csoportgyőztesként érkezett a kieséses szakaszba. A forgatókönyv hasonlóan alakult: bár gól ezúttal már született (1–1), ismét a szétlövés döntött a Puskás javára. „Inkább birkóztak a csapatok, de végig nagy volt a tempó. A Honvéd az utolsó pillanatokban egyenlített, utána rögtön jött a párbaj. Nem nálunk volt a lélektani előny, mégis sikerült mindenkinek lehiggadnia, és a kispestiek hagyták ki az összes tizenegyesüket.”

Nike-kupa egyéni

Az egyéni díjakat is besöpörték

A döntőben két fáradt csapat találkozott, hiszen a hatodik mérkőzésük volt a tornán, de a második félidőben kétszer is betalált a Puskás az MTK ellen. „Annak köszönhetjük a tornagyőzelmet, hogy végig szervezettek voltunk és mentálisan nagyon erősek, amit bizonyított a két tizenegyespárbaj is. Együtt volt a társaság, és mindig akadt valaki, aki a hátára vette a csapatot. Hol középpályás, hol védő vagy támadó, hol a kapus nyújtott kiemelkedőt.”

Nem véletlen tehát, hogy az egyéni díjakat is a gárda gyűjtötte be: Ásványi Balázs a legjobb kapus, Sípos Zoltán a legjobb játékos, míg Hajnal Gergely gólkirály lett. A fiúk a tornát támogató sportszergyártótól megkapják a legújabb generációs futballcipőt, és nem mellesleg, májusban utazhatnak Finnországba a kontinentális döntőre.

„Eredménykényszer eddig sem volt rajtunk, ezután sem lesz. Játékosokat szeretnénk nevelni, amihez Finnországban a saját stílusunkat kell a pályára vinnünk. Meglátjuk, mire lesz elég. Az azonban biztos: kitűnő visszajelzést ad a srácoknak arról, hogy nemzetközi léptékkel mérve hol tartanak a karrierjükben. Az akadémiának mindig is az volt a fő célja, hogy a gyerekek minél többször játszhassanak külföldi csapatok ellen. Örülünk, hogy erre most plusz lehetőséget kapunk.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS