Párosban (is) szép az élet

Tavaly szinte minden versenyén győzött a 17 éves Mayer Keán. A Graboplast Győri VSE kajakosa elsősorban párosban alkotott, s bár az idén sem mond le a „csapathajóról”, egyéniben is bizonyítana.

reb „Ősszel lesz tíz éve, hogy kajakozni kezdett. Én adtam a kezébe a lapátot. Már akkor is sokra hivatott fiúnak látszott” – idézi fel az első találkozást Mayer Keánnal edzője, Borsodi Géza. A megérzést az idő igazolta, hiszen a 17 éves kajakos azóta szép sikereket aratott. Tavaly például gyakorlatilag ahol elindult, nyert: különböző párokkal, de a dobogó legfelső fokára állhatott a montemor-o-velhói ifjúsági világbajnokságon (K–1000 m, Béke Kornél), a hazai, győri rendezésű maratoni vb korosztályos számában (Petró Erik), illetve a meglehetősen hosszúra nyúló versenyszezont lezáró Európai Olimpiai Reménységek Versenyén (K–500 m, ismét Béke).

mayer_kean_masodik

Mayer Keán (a második beülőben) Béke Kornéllal lett vb-első K–2 1000 méteren

„Különlegesen jó évet tudhatok magam mögött, és elégedett lennék, ha bármilyen számban, de hasonló eredményeknek örülhetnék a mostani szezon végén” – jegyzi meg Mayer.

Előfordulhat, hogy elsősorban nem párossikerek várnak rá, hiszen az edzőjével összhangban úgy döntött, utolsó éves ifjúságiként egyesben próbálkoznak.

Kuli Istvánnal viszont majdnem biztosan összeül a K–200 méterre, s bár az előző években jobbára a hosszabb versenyszámokban jeleskedett, úgy érzi, a sprinttávot gond nélkül tudja összeegyeztetni akár a maratonnal is.

„Akármelyik számról beszélünk, nagyon erős a hazai mezőny, de hát tavaly sem volt gyengébb, szóval, úgy gondolom, miért ne sikerülhetne idén is?”

A lendületet az előző évi diadalok mellett a nemrég zárult öthetes abu-dzabi tábor is megadhatja. Keánnak még az előző szezonban ígérte meg trénere, ha jól szerepel, melegvízes felkészülésben vehet részt. A világbajnoki címekkel ezt maximálisan teljesítette, így a keménységéről is ismert Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjával – többek között tehát Kammerer Zoltánnal – edzhetett együtt.

„Géza bá’ nem tartott velem, ezért a mindennapoktól eléggé eltérő edzéseket végeztem, de nagyon élveztem. Ráadásul a szabadprogramokon sok látványosságot néztünk meg, különleges élményekkel gazdagodtam.”

Kérdés, a szezon végén milyen érmekkel bővül a gyűjteménye. Az edző, Borsodi szerint kissé talán éppen az hátráltathatja az egyest, hogy Keán tisztában van vele: annyira jó, hogy párosban bárki összeülne vele. Ettől függetlenül nehezen tudjuk elképzelni, hogy trófeák nélkül zárja 2016-ot.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS