Peking 2008: 15 vagy 20 milliót érhet a magyar arany

aranyerem.jpg

Akár húszmillió forint is lehet a jutalma a pekingi olimpián aranyérmes magyar sportolónak.

Elbert Gábor sportszakállamtitkár az MTI-nek elmondta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen megtették javaslatukat a kormánynak. A MOB 15 vagy 20 millió forintot kért, azaz az athéni játékok tízmilliójához képest legalább másfélszeres összeggel gazdagodhatnak a pekingi győztesek.
   
A részletek kidolgozása, vagyis hogy mennyit kapnak a csapatok, illetve a pontszerzők, még hátravan.
   
Athénban az aranyérmesek tízmillió forintot kaptak, a második helyezettek nyolcmilliót, a harmadikok hatmilliót vihettek haza. Ezzel Magyarország a középmezőnyben foglalt helyet a jutalmazási listán.
   
Kemény Dénes, az olimpiai bajnok férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a vlv.hu honlapnak nyilatkozva sérelmezte, hogy a hagyományok szerint a csapatjátékosok az egyéni jutalmak felét kapják.
   
"Két olimpián vagyunk túl, soha nem foglalkoztunk azzal, hogy mekkora a prémium összege. Viszont mindkétszer szembesültünk azzal, hogy a csapatjátékosok jutalma ötven százaléka volt annak, amit az egyéni győztesek kaptak. A legtöbb országban nincs ilyen differenciálás. Nem hiszem, hogy van olyan magyar egyéni olimpiai bajnok vagy olyan szurkoló, akit zavarna, hogy egy csapatsport aranyéremre képes játékosa ugyanazt a prémiumot kapja, mint az egyéni bajnok. Ez semmi más, mint a régi időkből megmaradt rossz reflex. Sydney után az égvilágon semmi nem történt, Athén után jobban jártunk: miután ismét szóvá tettem, az állami vezetés jelentősen megemelte a prémiumunkat, úgy emlékszem, hogy a fejenkénti 5 millió helyett a játékosok 8 millió forintot, azaz az egyéni győztes jutalmának 80 százalékát kapták."

MTI