Példaképlesen

Bár kevés hibátlan gyakorlatot tudtak bemutatni, összetettben mégis a mezőny első felében végeztek a magyar junior ritmikus gimnasztikázók a III. MTK Budapest-kupán. A fiatalok a jó szereplés mellett annak is örültek, hogy a párhuzamosan zajló Világ Kupán a példaképeiktől leshettek el titkokat.

Lakner Gábor A Syma-csarnokban rendezték meg a IV. magyar ritmikus gimnasztika Világ Kupát és a III. MTK Budapest-kupát. A VK kísérőrendezvényén hazánkat öt pre-junior és négy juniorversenyző képviselte.

A pre-juniorok megmérettetésével kezdődött a rendezvény, közülük Bodnarchuk Mariola kötélgyakorlatával a legmagasabb pontszámot érte el. Az MTK sportolója labdával is az élen végzett, őt követte Csikós-Nagy Róza és Béres Eszter. Buzogánnyal Juhász Anna remekelt, karikagyakorlatával pedig Borda Korinna szerepelt a legjobban a magyarok közül.

„Magabiztosan kezdtek pre-junior versenyzőink, igaz, akadt, aki megriadt a nagy feladattól, hogy velük indult a kupa, de alapvetően büszke vagyok rájuk. Fontos, hogy kiderüljön, mire képes a versenyző stesszhelyzetben” – mondta Deutsch-Lazsányi Erika, az MTK vezetőedzője.

Váray Míra

Váray Míra  •  Fotó: rgworldcup.hu

A juniorok magabiztosabban léptek szőnyegre, és kifejezetten élvezték a miliőt. A Syma-csarnok hangulata mind a négy leányt lenyűgözte, elmondásuk szerint erőt tudtak meríteni a hazai közönség buzdításából. A legnagyobb érdeklődés természetesen a Világ Kupát övezte, de a kísérőrendezvényen is megtelt több tribün. A hozzáértő publikum udvarias tapssal jutalmazott minden gyakorlatot, a magyar fiatalok azonban elsöprő erejű ováció közepette léptek a versenyterületre, és hasonló körülmények között is hagyták el.

Összetettben előkelő helyen zártak a magyarok, Kis Alexandra 11., Pigniczki Fanni 14., Váray Míra 18. lett a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben, míg az első nagyobb versenyén induló Katona Hanna a 27. helyen végzett. Természetesen orosz versenyző, Alina Jermolova nyerte meg az összetettet, rontás nélküli gyakorlatait látva nem férhetett kétség az elsőségéhez.

„Teljes mértékben nem vagyok elégedett a juniorok szereplésével, hiszen a hathetes felkészülés ellenére kevés volt a hibátlan gyakorlat. Ennek ellenére nagy öröm, hogy ennyire elöl végeztek a versenyzőink, hiszen nagyon erős mezőny gyűlt össze. Tavaly Debrecenben hasonló eredmény még elképzelhetetlen lett volna” – értékelt Deutsch-Lazsányi Erika.

Váray Míra karikával harmadik, buzogánnyal pedig ötödik lett, Kis Alexandra kötéllel negyedik, míg labdával hatodik a szerenkénti rangsorban. Az első nyolc sorrendje úgy alakult ki, hogy minden résztvevő ország legjobban szereplő sportolója kerülhetett a díjazottak közé.

„A négy gyakorlatból egy, a karika sikerült úgy, ahogy szerettem volna, a többi lehetett volna jobb is. Nagyon jó érzés volt hazai pályán versenyezni, szeretem az itthoni, nagy tornák hangulatát, inspirál a közönség buzdítása” – mondta honlapunknak Váray Míra, aki természetesen a felnőttek versenyét is figyelemmel követte. – Nagyon sok nagy tornász jött el, mindenkinek itt vannak a példaképei, igyekszünk ellesni tőlük néhány titkot. Az én kedvencem az orosz Alekszandra Szoldatova, akit nagy élmény élőben látni.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS