Petra bronza

Záhonyi Petra bronzérmet nyert a junior kardozók dourdani Világ Kupa-versenyén. A kadetek európai körversenyének pozsonyi állomásán a párbajtőröző Gnám Tamara és Petri Renáta is a nyolc között fejezte be a versenyt, a tőröző Mendrey Tamás a tizenhat között búcsúzott.

Pusztai Viola Hódító hadjáratra indultak Európába a magyarok 2016 januárjának negyedik hétvégéjén. Csatáikat a következő fegyverekkel kívánták megvívni: párbajtőr, tőr, kard. A franciaországi Dourdanba kilenc női kardozót küldtek a „vezérek” a junior Világ Kupa-versenyre, s nem kellett bennük csalódniuk, hiszen a 118 fős mezőnyben szépen helyt álltak.

Különösen az ifjúsági olimpiai bronzérmes Záhonyi Petra, aki egészen az elődöntőig menetelt. Ott azonban a világranglistán éppen mögötte álló, későbbi győztes, az olasz Michela Battiston megállította, miután 15-10-re nyert ellene.

Záhonyi Petra (balra) bronzérmet nyert Dourdanban

Záhonyi Petra (balra) bronzérmet nyert Dourdanban

Pozsonyba sokkal nagyobb erőkkel érkeztek a magyarok, már csak azért is, mert a kadet európai körverseny szlovákiai állomásán szombaton a fiú tőrözők és a leány párbajtőrözők is pástra léptek, vasárnap pedig a fiú párbajtőrözők méretnek meg. A két fegyvernemben egyaránt gigamezőny jött össze, amiatt aztán délután négy-öt óra tájban még csak a 32 között vívtak a fiatalok.

A nap végén a leány párbajtőrözők könyvelhettek el nagyobb sikert, hiszen a 261 fős mezőnyben a tizennyolc magyar induló közül ketten is nyolc közé jutottak. Az elődöntőért vívott asszóban azonban Petri Renáta 15-11-re maradt alul a francia Lola Lucanival szemben, míg Gnám Tamarát 15-10-es győzelmével a végül ezüstöt nyerő orosz Manyana Szaumova ütötte el a négy közé kerüléstől. A dobogó legfelső fokára az olasz Alessandra Bozza állhatott fel.

A fiú tőrözők tizenheten próbáltak szerencsét, a 209 indulót felvonultató mezőnyben a legtovább Mendrey Tamás jutott: a nyolcaddöntőben 15-11-es vereséget szenvedett a későbbi ezüstérmes amerikai Andrew Machovectől. Az aranyat a lengyel Szymon Czartoryjski szerezte meg.

Vasárnap Pozsonyban a fiú párbajtőrözők egyéni, és a tőrözők csapatversenyét rendezik, míg Dourdanban csapatban lépnek pástra a kardozó lányok.

A részletes eredmények ITT és ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS