Pintérék nagy ötlete: Tartsanak elméleti testnevelésórát ott, ahol nincs elég tornaterem

Ez már csak azért is elég vad ötlet, mert a felmentési lehetőségek szűkítését épp azzal indokolták, hogy a gyerekek keveset mozognak és elhízottak. 

Azokban az iskolákban, ahol a tornatermek szűkössége, vagy azok hiánya miatt nem lehet szakszerűen megtartani a heti öt testnevelésórát, legyenek elméleti tanórák, például tanítsanak a diákoknak sporttörténetet – ezt javasolja az oktatásirányítás az érintett intézményeknek a Népszava információi szerint.

A heti öt testnevelésórából kettőt eddig ki lehetett váltani sportköri foglalkozásokkal vagy néptánccal, de az Orbán-kormány nemrég szigorított a testnevelésórák alóli felmentés szabályain és idén szeptember 1-jétől (a versenysportolók kivételével) már nem lesz lehetőség, ami azt jelenti, hogy az eddiginél több diáknak kell részt vennie hetente mind az öt testnevelésórán.

A testnevelésórák elméleti oktatással való kiváltása már csak azért is furcsa ötlet, mert a felmentési lehetőségek szűkítését épp azzal indokolták, hogy a gyerekek keveset mozognak és elhízottak. 

Az Orbán-kormány a 2012/2013-as tanévtől, felmenő rendszerben vezette be a mindennapos testnevelést. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 2012/2013-as tanévben összesen 5492 tornaterem vagy tornaszoba volt a hazai általános és középiskolákban, ami a 2022/2023-as tanévre 5662-re emelkedett. Az általános iskolai és középfokú iskolai feladatellátási helyek száma azonban 5843 volt az előző tanévben, vagyis mintegy 200 iskolai feladatellátási helyen továbbra sem volt se tornaterem, se tornaszoba. 

A lap ugyan megkereste a Belügyminisztériumot, de érdemleges választ nem kaptak kérdéseikre.

Írta a HVG

A Pintérék nagy ötlete: Tartsanak elméleti testnevelésórát ott, ahol nincs elég tornaterem bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.