Pioli: “A negatív tapasztalatok segítettek fejlődni, nem a pozitívak”

Stefano Pioli, a Milan vezetőedzője terjedelmes interjút adott a Sky műsorában és számos érdekes témára kitért. Az olasz szakember kommentálta többek között Olivier Giroud vb-szereplését, Rafael Leao szerződése körüli helyzetet, a 2020-as Rangnick-sagát, Paolo Maldini hatását és Davide Astori halálát is. Pioli úgy véli, hogy 2019 decemberében az Atalanta elleni 5-0-s vereség hatására minden megváltozott és megkezdődött az új Milan építése.

GIROUD-RÓL
“Úgy gondolom, hogy Oli optimális pszichikai és fizikális állapotban van. Remek formában vágott neki ennek a világbajnokságnak, nagy volt a lelkesedése és bizonyította, hogy kiváló játékos. Örülök Olivier-nek és Theónak. Remélem, hogy továbbra is így folytatják. Csak néhány videóhívás kellett ahhoz, hogy tudatosuljon bennem, Oli milyen ember és milyen játékos. A csapatért dolgozik, gólokat rúg és mindig nagy hatást gyakorol, nem csak a góljaival. Az érkezésekor meg voltam győződve arról, hogy a klub egy kiváló játékost szerződtetett. Nagyszerű srác, motivált és higgadt. Minden olyan tulajdonság megvan benne, ami egy vezéregyéniségnek kell. Mindig könnyebb boldog és motivált játékosokkal dolgozni. Kjaer például csalódottan tért vissza a világbajnokságról, mert Dánia nem tudott megfelelni a nagyobb elvárásoknak a vb-n.”

LEAÓRÓL
“Egy dolgot leszögeztem a világbajnokságon szereplő játékosaimnak. Nem zaklatom őket, de kötelességük minden egyes mérkőzés után felhívni, hogy elmondják, hogyan érzik magukat. Leao keveset játszik? Nehéz megítélni, mert Portugáliának nagyon erős kerete van. Amint meglátod Rafát az edzéseken, azonnal megérted, hogy hihetetlen potenciál van benne. Olyan technikai képzettség párosul a gyorsaságához, ami nagyon kevés játékosról mondható el. Idővel fejlődött és megértette, hogyan kell játszania egy olyan csapatban, mint a Milan, ahol más a nyomás. Időbe telt, de mindig ott volt benne a potenciál, hogy nagyszerűen teljesítsen. Szerintem még szüksége van egy ugrásra ahhoz, hogy egy igazi bajnok legyen. A stratégiától függ, hogy hol játszik, egy az egyben nagyon nehéz megállítani. Van, amikor középre húzódik és van, amikor mélységből indul. Az ilyen támadó játékosoknak mindig közelebb kell lenniük a büntetőterülethez. Rafa nagyon intelligens srác, mindenhol tud játszani és véleményem szerint még meghatározóbbá válhat. Az ilyen tehetséges játékosoknak szabadságot kell adni az ellenfél térfelén.”

LEAO JÖVŐJÉRŐL ÉS SZERZŐDÉSÉRŐL
“Két dologban biztos vagyok: Leao boldog velünk, ezt látom és hallom. Másrészt Paolo és Rafa egyeztetnek a hosszabbításról, szóval várjuk a jó híreket. Imádom Rafát és szerintem az útja még nem ért véget a Milannal. Jól érzi magát a csapattársaival és Milánóban is.”

A VILÁGBAJNOKSÁGRÓL
“Úgy vélem, hogy ez a 2022-es torna inkább az egyéniségek világbajnoksága, aminek egyszerű az oka. Korábban 50 napot együtt töltöttek a válogatottak, most pedig egy hét után már kezdődött. Az utolsó mérkőzésünk, amit a Fiorentina ellen játszottunk nagyon fontos összecsapás volt és nem láttam, hogy a játékosok már a világbajnokságra koncentráltak volna. Nem lehetett könnyű egy hét alatt akklimatizálódni és megtalálni a koncentrációt.”

A TÉLI SZÜNETRŐL
“Jót tett a szünet azoknak, akik nagyon elfáradtak, mert akik nincsenek ott a világbajnokságon, azok januárra kiváló fizikális és mentális állapotban lesznek. Ami a vb-n lévő futballistákat illeti: nem tudom, hogy milyen állapotban fognak visszatérni, ez egyelőre kérdőjel. Papíron azon csapatok vannak előnyben, amelyeknek kevesebb játékosuk szerepel a vb-n, aztán majd meglátjuk, hogy hogyan alakul.”

A KARANTÉNRÓL ÉS A RANGNICK-SAGÁRÓL
“Minden támogatást megkaptam a klub technikai részlegétől, de Gazidistól is, aki mindig jó volt hozzám. Akkor azt mondta nekünk, hogy mindannyian kiértékelés alatt állunk a szezon végéig és csak a pályára kell koncentrálnunk. A karantén alatt videóhíváson keresztül edzettünk a Zoomon, majd amikor visszatértünk, valami megváltozott. Az első meccs nem sikerült jól, de aztán teljes fordulat következett be.”

A MEGTETT ÚTRÓL ÉS MALDINIRŐL
“Minden összetevő hozzájárult ahhoz, amit véghez vittünk. Már az első naptól kezdve – amikor beléptem Milanellóba – jól éreztem magam és a Maldinivel illetve Massarával folytatott megbeszélés még több erőt adott a munkához. Ez olyan dolog, ami erőt és magabiztosságot ad egy edző számára. Maldini nem csak azért jön Milanellóba, hogy megnézze az edzést, hanem azért is, hogy mindenkivel kapcsolatba kerüljön. Ő egy központi személy, aki hihetetlen szintű szakértelemmel rendelkezik.”

IBRAHIMOVICRÓL
“Anélkül, hogy bárki érdemeit is elvenném, Zlatan nagyban hozzájárult a csapat fejlődéséhez. Egy fiatal együttesbe érkezett, amely kezdetben nem volt győztes csapat és nem voltak hozzá hasonló játékosok, de tudatosult benne, hogy ez teljesen más helyzet. Mindenki el tudta fogadni az erősségeit és a hibáit. Zlatan mentalitása és elszántsága magasabb szintre emelte a csapat szintjét. Vele már az első edzés más szintű volt a korábbiakhoz képest. A csapattársak jól követték őt, de nem ő volt az egyetlen. Ott volt Kjaer, Giroud és Maignan is, akik vezették a csapatot. Négy – öt vezérünk van, akik sokszor irányítanak. Zlatan mindent megtesz, hogy visszatérjen és december végén vagy január elején újra a pályán fog dolgozni.”

AZ ATALANTA ELLENI 5-0-S VERESÉGRŐL
“Úgy gondolom, hogy az a mérkőzés indította el az új Milan építését. Akkor tudatosult bennünk, hogy más tulajdonságú játékosokra van szükségünk ahhoz, hogy azt a futballt játsszuk, amit akartunk. A klub technikai részlege mercatóról mercatóra olyan játékosokat hozott, akik új jellegzetességgel rendelkeztek mind mentálisan, mind fizikálisan, mind tehetségben.”

A PROJEKTRŐL
“Paolo és Ricky olyan játékosokba akartak fektetni, akik fenntartható és megfizethető összegbe kerültek. A klub egy bizonyos utat akart követni. Egy olyan utat, amely nem hoz azonnali eredményeket, de jól láttuk előre.”

DAVIDE ASTORI HALÁLÁRÓL
“Mélyen megérintett, ami Davidével történt. Sajnos – és mondom sajnos – ez egy olyan helyzet volt, ami által nagyon sokat fejlődtem. Az elvesztése után olyan szituációval szembesültem a csapat irányításakor, amivel korábban soha. Ez segített megérteni és megfigyelni a csapatot, valamint közelebb kerülni a játékosokhoz. Óriási csapás volt Davide elvesztése. Két nappal később újra találkozott a csapat és úgy éreztem, hogy közel kerültem hozzájuk. Minden játékosomat próbáltam megérteni, segíteni a nehéz időszak leküzdésében és ők is segítettek nekem. Most közelebb vagyok a játékosaimhoz és jobban megvédem őket. Nem volt könnyű szituáció.”

A KIRÚGÁSAIRÓL
“A Scudetto megnyerésének köszönhető, hogy most itt vagyok, de a negatív tapasztalatok segítettek fejlődni, nem pedig a pozitívak. Milyen érzés egy edzőnek, amikor kirúgják? Egy nagy pofon, ami megakadályoz abban, hogy befejezd a munkádat. Igazságtalannak tartottam, amikor valahányszor kirúgtak engem, kivéve egy alkalmat a Palermónál. A fájdalom után megpróbálod megérteni, hogy miért történt. Minden egyes negatív pillanat után tudatosabban kezdtem újra a munkámat.”

A PALERMÓI MENESZTÉSÉRŐL
“Kiestünk az FC Thun ellen az Európa Liga selejtezőjében. Nem illeszkedtem a környezethez. Az első meccsünket a Novara ellen műfüvön kellett vívnunk, majd az edzés után értesítettek minket a sztrájkról és arról, hogy elmarad a meccs. Ezt követően felkészülési mérkőzést szerveztünk a Napoli ellen, amelyet elveszítettünk. Amikor visszatértünk Palermóba, az edzőközpont kapujában sok újságíró várakozott. Akkor még semmiről sem tudtam… Amint beléptem, a raktári dolgozók megöleltek és ekkor rájöttem, hogy valami történt. Ezután az elnök felhívott és azt mondta: »Ha ma nem rúglak ki, akkor a következő meccs után fog megtörténni.« Egyetértettem vele, egyszerűen nem passzoltam a Palermóba. Ettől függetlenül jó emlékeim vannak Zamparini elnökről.”

AZ INSPIRÁLÓ EDZŐKRŐL
“Sok ilyen edző van… Sok mérkőzést látok Guardiolától, Nagelsmanntól és Klopptól. Minden kiváló edzőnek megvan a fő jellemvonása. A stábomat fiatal videóelemzőkkel egészítettem ki, akik segítenek új játékhelyzetek felismerésében és szerencsés vagyok, hogy olyan játékosokat edzhetek, akik mindenre nyitottak. Amikor azt javasoltam Theónak és Calabriának, hogy szélsőhátvédként néha lépjenek fel a pálya közepe felé helyezkedve, akkor láttam rajtuk a lelkesedést. Ha megkérek egy játékost, hogy tegyen valamit és ez nem annyira tetszik neki, akkor nem erőltetem. Nem minden ellenfél egyenlő, de az az elképzelésünk, hogy ne engedjük a többi csapatot játszani. Gyorsabbnak kell lennünk és érezhető, hogy túlságosan erőltetjük a labda mélységi járatását. Többet kell járatnunk a labdát az ellenfél térfelén. A csapat magasabb szintre szeretne jutni és az ellenfelek változnak, de a játékosoknak tudniuk kell olvasni a játékhelyzeteket.”

MICHEL PLATINIRŐL
“Élvezte, hogy ellenem játszott az edzéseken, mert szinte minden alkalommal bebőrözött engem. Ő egy bajnok volt. Abban a Juventusban egy igazán magas szintű környezetbe csöppentem és igazi bajnokok vettek körül. Ez nagyon fontos volt számomra.”

A 2022-ES SCUDETTO LEGFONTOSABB MECCSEIRŐL
“Az azt megelőző szezonban a második helyen végeztünk és azt mondtuk magunknak, hogy csak akkor nyerhetünk, ha fejlődünk. Minden meccs sorsdöntő fontosságú volt, mert csak 2 pontos előnnyel nyertük meg a bajnokságot. Ugyanakkor az Inter elleni derbi és a Lazio elleni mérkőzés a fordulópontot jelentette.”

A TÁMADÓ-KÖZÉPPÁLYÁS POSZTRÓL
“Amikor egy középpályás játszik trequartistaként, akkor határozottabban szilárdabbá válik a csapat védekezése. Az idei szezonban támadó-szelleműbb trequartistával játszunk, de nem lettünk rosszabbak védekezésben. A világbajnokság miatt mindenki túl gyorsan ítélkezik. Vranckx, Thiaw és De Ketelaere három hónapja érkezett és teljesen normális, hogy időbe telik egy másik bajnokságból érkező fiatal játékos alkalmazkodása.”

DE KETELAERÉRŐL
“Számomra ő egy középpályás. Szabadságot adtam neki a pályán, de a labda nélküli mozgásban pontos iránymutatást kell kapnia. Belgiumban gyakran egyedül játszott elöl és itt most olvasnia kell a csapattársak mozgását. Meggyőződésem, hogy ez a szünet segíteni fog neki. Tonali és Leao esetében is hasonló történt, akkor az idény vége után az előszezonban teljesen más játékosként tértek vissza. Talán időre volt szükségük, mert nem könnyű ilyen sok információt befogadni. Idén ugyanezt véltem felfedezni Bennacerben és Messiasban is.”

KALULURÓL
“Pierre egy nagyszerű srác és egy érett játékos higgadtságával rendelkezik. A hibákat is kiküszöböli, nem körülményeskedik. Az edzéseken úgy tűnt, hogy otthonosabban érzi magát a védelem közepén. Kaluluban és Tomoriban is megvannak a modern futball jellegzetességei, még akkor is, ha néha kockázatot vállalnak.”

A NAPOLIRÓL
“Minden játékosukban megvan a kvalitás a pályán és egy kiváló edző irányítja őket. Jó mérkőzést játszottunk ellenük és nem érdemeltünk vereséget, de minden adandó alkalommal – amikor lehetőségük volt rá – nehézséget okoztak nekünk. Nem számítottunk arra, hogy egy olyan csapat, amely elveszítette Insignét, Fabian Ruizt és Koulibalyt azonnal versenyképes lesz. Nagyszerű futballt játszanak és remek játékkal nyerik a mérkőzéseket. Meggyőződésem, hogy a bajnokság még mindig nagyon hosszú és vannak olyan csapatok, amelyek képesek zsinórban 8-10-11 mérkőzést nyerni, ahogy mi is.”

A JUVENTUSRÓL
“Csodálkoztam a szezon elején rajtuk, de azon már nem, amilyen jól teljesítenek most. Ezeket az eredményeket Di Maria, Pogba és Chiesa nélkül érték el. Az egyik legjobb kerettel rendelkeznek a bajnokságban.”

A SERIE A-RÓL
“A bajnokság szintje emelkedik a nagycsapatok által és még a kisebb csapatoknak köszönhetően is, akik nem a Scudettóért küzdenek. Nehéz mérkőzések vannak és magas szinten kell teljesíteni.”

A JÁTÉK HÁTULRÓL TÖRTÉNŐ FELÉPÍTÉSÉRŐL
“A saját elveink alapján játszunk. Mindig azt gondolom, hogy a játékosoknak tudniuk kell kontrázni. Mindenki a saját gondolkodásmódját valósítja meg. A végső akarat a teljesítmény szintjének emelése és az eredmények elérése.”

A VB ALATTI EXTRA HOSSZABBÍTÁSOKRÓL
“Nehezen tudom megérteni, hogy miért nem vezetik be a tiszta játékidőt. Nem tudom, hogy egy 12 perces hosszabbítás alatt valójában mennyi idő telik tényleges játékkal. Kétszer 30 perces félidőkre lenne szükség tiszta játékidővel és a játékosok kevesebbet húznák az időt. Amikor a labda elhagyja a pályát, sérülés történik vagy valami miatt áll a játék, akkor meg kell állítani az órát. Érdekes módon a Bajnokok Ligájában nem reklamálnak annyit és nem maradnak a földön a játékosok olyan sokáig. Azért nem, mert nem engedik. Olaszországban a játékvezető a szögleteknél bemegy a tizenhatoson belülre és mindenkinek elmagyarázza, hogy ne szabálytalankodjanak. A nemzetközi porondon a játékvezető nem magyaráz. Nem szabad engedni azt sem, hogy a kapus az első 45 percben húzza az időt.”

A TÖKÉLETES MÉRKŐZÉSEKRŐL
“Tökéletes mérkőzés nem létezik. Lehet, hogy egy meccs akkor tökéletes, ha a játékosok csapatként és egyénileg is jó döntéseket hoznak a pályán, de önmagában nincs ilyen. Szinte tökéletes meccs talán tavaly Bergamóban volt, amikor a 90. percig 3-0-ra vezettünk. Az volt az a meccs, amikor először jött az ötlet, hogy a szélsőhátvédek időnként a pálya közepe felé húzódjanak.”