Pontszerzés Nandzsingban

Gardi Dominika a juniorok között a 15 000 méter pontversenyben elért hatodik helyének köszönhetően értékes eredménnyel tért haza a magyar küldöttség a Nandzsingban rendezett görkorcsolya-világbajnokságról.

UP-info Nandzsing – két évvel ezelőtt ebben a kínai városban zajlott az utánpótláskorú sportolók legfontosabb eseménye, az ifjúsági olimpia. Onnan zajos sikerekkel, hat arany-, hat ezüst- és tizenegy bronzéremmel utaztak haza a magyarok.

Hasonló diadalmenetet nem várhattunk a kínai metropoliszba repülő kétfős junior görkorcsolya-válogatottól, ám a páros a hazai lehetőségekhez képest több mint tisztességesen helytállt.

IMG_7240

Kopilovics Eleonóra (balról) és Gardi Dominika is jól szerepelt Nandzsingban

A pályaversenyekkel kezdődött a viadal: mindkét hosszú távon a 13. helyen végzett Gardi Dominika. Kopilovic Eleonóra az 1000 m előfutamából egyéni csúccsal került tovább, s a döntőben, rekordján tovább javítva, a nyolcadik helyen végzett.

A legnagyobb sikert azonban az utcai versenyek hozták meg. Az indulók dolgát nehezítette, hogy a két napig egyfolytában szakadó esőben rendezték a futamokat. Gardi a 15 000 méter pontversenyben határozott taktikai elképzeléssel állt rajthoz, amelyet nem volt könnyű végrehajtania, hiszen kevés kört futottak, így nem sok lehetősége nyílt a pontszerzésre (körönként pontozzák a legjobb három indulót, az összesített eredmény adja ki a végső sorrendet).

Az első két körben nem jutott ponthoz, ezért taktikát váltott, és az utolsó befutóra elsőként fordult a célegyenesre. Megőrizte a pozícióját, s három pontot kasszírozott a „szakaszgyőzelemért”, amelynek hála összesítésben a hatodik helyre futott be. Sikere a magyar görkorcsolyasport legértékesebb helyezése.

„Negyvenhárom ország több mint négyszáz sportolója vett rész az év legrangosabb versenyén – mondta Garzó Erika, a szegedi Tornádó Team vezetője. – A nagy hagyományokkal bíró közép- és dél-amerikai országok, Kolumbia, Chile, Ecuador, Venezuela és Argentína, valamint a hasonlóan komoly ázsiai riválisok, Dél-Korea, Tajvan és a természetesen a házigazda Kína is részt vettek a vébén. Óriási teljesítmény, hogy ilyen erős mezőnyben mindkét lány képes volt a legjobb tíz közé kerülni. Az első napok a hatórás időeltolódásról szóltak, s meg kellett barátkozni a magas páratartalommal is. Nandzsingban egyébként minden adott volt a remek versenyrendezéshez. Tavaly a város elnyerte a világ rollersport fővárosa címet, de ahány sportlétesítményt láttunk, nyugodtan lehetne a sportok világfővárosa is.”

A szakember kiemelte Kéri Ferenc edző munkáját, aki ismét remekül időzítette a tanítványok formáját.

A görkorcsolyás idény végeztével a versenyzők a jégre, gyorskorcsolyára váltanak. A cél, hogy megfussák a junior Világ Kupa-viadal  szintidejét.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS