Pozsonyi párbajsiker

Nagy Dávid aranyérmet, Koch Máté bronzot nyert a kadet párbajtőrözők európai körversenyének pozsonyi állomásán. A női junior kardcsapat a hatodik helyen végzett a dourdani Világ Kupa-viadalon.

Pusztai Viola Nem érdemes fogadni a magyar fiú kadet és junior párbajtőrözők sikerére egy-egy nemzetközi versenyen, mert nem fizet túl sokat. Ugyanis mindkét korosztályban szinte papírforma, hogy a népes és rendkívül erős mezőnyből valaki feljut a dobogóra. Ahogy egy hete Bázelben a két érmet szerző juniorok, most Pozsonyban a kadetek vitézkedtek: Nagy Dávid aranyat, Koch Máté bronzot nyert.

A szokásoknak megfelelően ezúttal is gigamezőny gyűlt össze az európai körverseny szlovákiai állomásán, egészen pontosan 282 vívó vágott neki délelőtt a döntőig vezető, hosszú útnak. A csoportkörben nem úgy tűnt, hogy ez a húsz fős magyar küldöttségből Nagy Dávidnak sikerül, mivel pocsékul kezdett. Plusz négyes mutatóval a 115. helyre sorolták, ami persze a sportágban még nem jelent semmit, hiszen a kieséses szakaszban kell topon lenni.

Nagy Dávid (jobbra) a szezonban már a második aranyérmét nyerte

Nagy Dávid (jobbra) a szezonban már a második aranyérmét nyerte

Aki ismeri a Vasas tizenhat éves párbajtőrözőjét, nem féltette attól, hogy nem kapja össze magát. Ami gyorsan ment neki, hiszen a főtáblán a legszorosabb asszóját az elődöntőben vívta: 15-14-re győzte le az amerikai Sean Wilsont. A döntőben könnyebb dolga volt, hiszen a lengyel Wojciech Kolańczykot 15-9-re múlta felül. Elsősége azt is jelenti egyben, hogy megvan a szezon első magyar duplázója, hiszen Halla Péter tanítványa a versenysorozat budapesti állomásán is diadalmaskodott.

És ha már szóba került a mester, nos, neki sem volt könnyű dolga Pozsonyban, ami a pástok közötti rohangálást illeti, hiszen másik tanítványa, Koch Máté is remekelt. Klubtársával ellentétben ő már a nap elejétől kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, s a nyolc között még a hazai ranglista vezetője, Andrásfi Tibor sem tudta megszorongatni. A döntőbe jutása is csupán egyetlen tuson múlt a lengyel versenyző ellen, de miután a bronzérem eddigi karrierje messze legjobb eredménye, maradéktalanul elégedett lehet.

A junior női kardcsapatnak kevésbé sikerült jól a verseny a dourdani Világ Kupa-viadalon. A Bérczy Dorottya, Kelecsényi Mirabella, Pusztai Liza, Záhonyi Petra alkotta együttes Algéria magabiztos legyőzése után a negyeddöntőben szoros mérkőzésen 45-43-ra kikapott az olaszoktól. Ezután a helyosztón 45-41-re megverte a németeket, az ötödik helyért vívott meccsen azonban 45-36-os vereséget szenvedett az amerikaiaktól, így a hatodik helyen zárt. az aranyérmet az oroszok szerezték meg.

Pozsonyban a fiú tőrcsapatok versenyét is vasárnap rendezték, magyar érdekeltség nélkül. A japánok ellenben két csapatot is indítottak, s végül házidöntőt rendeztek, amelyet az egyes gárda 45-38-ra nyert meg.

A részletes eredmények ITT és ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS