Rajt a pástokon

Ezüstérmet szerzett a magyar vegyes csapat a budapesti junior tőr Világ Kupa-versenyen, amelyen egyéniben Kondricz Kata szerepelt a legjobban. A kardozók és a párbajtőrözők hazai válogatóversenyen léptek pástra.

P. V. A szeptember az utánpótláskorú vívóknak nemcsak az iskola, hanem a szezon kezdetét is jelenti. Az elmúlt hétvégén a hazai és a nemzetközi pástokon is elindult a nagyüzem, egész pontosan csak a hazain, hiszen Budapest adott otthon a junior tőr Világ Kupa-versenynek.

Egy éve Dósa Dániel aranyérmet ünnepelhetett Győrben, most szerényebb reményekkel vághattak a magyar fiatalok a viadalnak, bár az előző évadban a VK-versenyeken remeklő Pásztor Flórától azért titkon dobogót reméltünk. Nos, végül felállhatott a második fokára, csak nem egyéniben.

A magyar tőrcsapat a dobogó második fokán Forrás: hunfencing.hu

A magyar tőrcsapat a dobogó második fokán  •  Forrás: hunfencing.hu

Ezúttal nem hagyományos csapatversenyek lehettek szemtanúi, akik ellátogattak a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokba. Az európai és a nemzetközi szövetség évek óta teszteli a vegyescsapat-viadalt – a kadet-világbajnokságon például mindhárom fegyvernemből nemenként egy-egy vívó alkotja az együttest –, tavaly a tőrözők a kadet európai körversenysorozat budapesti állomásán ízlelgethették.

A lelkesedés a csapatok részéről visszafogott volt, hiszen mindössze hét nevezett. A Hajas Nóra, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Frühauf Benjámin, Mendrey Tamás, Mészáros Tamás összeállítású magyar együttes a nyolc között a szlovákokkal kezdett, s nyert 39-14-re. Különösebben az elődöntőben sem kellett megizzadnia, hacsak nem volt túl meleg a teremben, a briteket ugyanis 40-19-re múlta felül. A szakág legjobbjai közé tartozó oroszok ellenben már nagy falatnak bizonyultak: amilyen simán nyertek az előző meccseken a magyar fiatalok, olyan simán kaptak ki a döntőben 40-15-re. Így a második helyen zártak.

Egyesben tehát Pásztortól lehetett várni a jó eredményt, őt azonban az egyik legjobb olasz, Serena Rossini 15-9-cel búcsúztatta a 32 között. Közben Kondricz Kata két olaszt is legyűrt, és a lengyel Renata Tomczak legyőzése után a nyolcban találta magát. Ott már nem bírt a későbbi ezüstérmes, orosz Adelja Abdrahmanovával, akitől 15-12-re kapott ki. A Világ Kupa-versenyt a szintén orosz Marta Martyanova nyerte, a döntőben honfitársnőjét 15-13-ra győzve le.

Dósa juniorkortól való búcsújával, úgy tűnik, a fiúválogatottban űr tátong. A 175 fős mezőnyben huszonhárom hazai tőröző próbált szerencsét, közülük tizennégyen „élték túl” a csoportkört. A 128 között már csak hárman hagyták el győztesen a pástot, köztük Mészáros Tamás is, akitől mindenképpen jobb eredményt vártak. A 64 között aztán a három állva maradt magyar, Bencze Attila, Mendrey Tamás és Németh Balázs is befejezte a versenyt, amelyet az amerikai Samuel Moelis nyert meg.

A kardozók és a párbajtőrözők hazai válogatóversenyen mérték össze tudásukat. A kardozó lányok viadalát a kadetek és a juniorok között is Pusztai Liza nyerte, a fiúk mezőnyében a fiatalabbak között Kaiser Balázs, az idősebbeknél Hegedűs Márton győzött.

A kadet párbajtőrözők versenyét az elsőéves Nagy Marcell nyerte, a lányoknál a serdülőkorú Muhari Eszter diadalmaskodott. A junior fiúk között győzött az elsőszámú esélyes, Siklósi Gergely, a lányok mezőnyében a kadet Kazár Dóra bizonyult a legjobbnak.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS