Reformok előtt áll a Serie A, változás az új idényben

Az Olasz Labdarúgó Szövetség döntése értelmében a 2016/17-es bajnoki szezonban életbe lépnek az olasz bajnokság első osztályára vonatkozó reformszabályozások, amelyek elsősorban a ligában szereplő klubok játékosállományának összetételét hivatottak szabályozni a jövőben.

A reformokat már a Serie A legutóbbi szezonjában ismertették a klubokkal, azonban – átmeneti időszak lévén – alkalmazásuk kötelező érvény nélkül történt eddig. A Gazzetta hírül adta, miszerint a következő szezontól, vagyis a 2016/2017-es idénytől már teljes érvényű és osztatlan lesz a szabályozás minden első osztályú klubra nézve, amelyeknek legalább nyolc olaszországi háttérrel rendelkező játékost kell neveznie a szezonra.

Részleteiben mindez azt jelenti, hogy legalább négy olyan játékost kell a keretbe nevezni, aki 16 és 21 év közötti életkorú, és legalább 3 évet töltött a klub alkalmazásában (ifjúsági vagy felnőtt csapatban). Továbbá négy olyan játékost is nevezni kell, aki legalább 3 évet töltött el egy olasz klub alkalmazásában mielőtt betöltötte volna 21. életévét. Esetükben nincs megkötés arra vonatkozóan, hogy az adott klub játékosaként kelljen letölteniük ezt a bizonyos 3 éves időszakot.

A reform fő célja, hogy növelje az olasz és olaszországi kötődésű játékosok számát a klubok kereteiben, bár a szabályozás értelmében a fenti kategóriákba nem kötelező olasz állampolgárságú játékosokat nevezni, amennyiben a feltételeknek megfelelnek, külföldiek is nevezhetőek a 8 játékos közé. A várakozások szerint az intézkedés népszerű lehet a szurkolók körében, azonban számos klub hevesen tiltakozik ellenük, mivel a szabályozás ratifikálásával nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek. Ennek oka elsősorban az, hogy a Seria A tagsággal rendelkező klubok jelentős része nem a szabályokkal összhangban folytatta átigazolási politikáját az elmúlt időszakban.

A Juventus sportigazgatója Giuseppe Marrotta is hevesen bírálta a reformokat.

„Az olasz futball nem áll készen ezekre a változásokra. Az lenne az ideális, ha előbb jogorvoslatokra kerülhetne sor, s csak ezek elbírálása után kerülne sor a módosításokra. Ez a jogszabály leginkább a Juventushoz hasonló csapatokat bünteti, amely szezononként akár 50 meccset is játszik, s ezekre egyre kevesebb olyan játékost nevezhet, akiket a legmegfelelőbbnek tart gazdasági vagy sportszakmai szempontok alapján, hiszen köti egy kötelező kvóta, amelyre tekintettel kell lennie.”

Forrás: www.acmilan.hu – RSS