RG-világbajnokság: Deutsch-Lazsányi Erika: „Régóta vártunk ilyen eredményre!”

A magyar ritmikus gimnasztika küldöttség hazatért Bakuból, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságról, ahol története egyik legkiemelkedőbb teljesítményét érte el. Pigniczki Fanni ugyanis egyéni döntőbe jutott, ahol 75.500 ponttal a 21. pozícióban zárt. Ez – mint később kiderült – kvótát jelentett Magyarországnak a 2021-es Világjátékokra. A magyarok teljesítményét Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnöke értékelte.

Magyar szempontból heroikus izgalmakat tartogatott a kvalifikációs vb. Milyen volt megélni ezt a helyszínen szakvezetőként?
– Nagyon jó volt, jobb, mint amire számítottunk, hiszen Pigniczki Fanninak hála, olyan eredmény született, amire nagyon régóta vártunk. Mondhatnám azt, hogy számítottunk erre a szereplésre, mert Fanni nagyon jól versenyzett a vb-t megelőzően, de azért egy világverseny mégis más. Főleg annak fényében, hogy itt kiültettek bírókat, sárga lapot kaptak, haza is küldtek pontozókat, ami érthető, hiszen ez egy kvalifikációs világbajnokság volt, kiemelt figyelemmel. A lebonyolítási rendszere is teljesen más volt a világbajnokságnak, így nem tudtuk, hogy a körülmények miként hatnak majd a versenyzőkre.

Ha már a versenyzők, hogy alakult a magyarok teljesítménye?
– Konkrét elvárás nélkül mentünk ki a vb-re, talán az volt az egyetlen, hogy mentálisan legyünk felkészültek, és ejtés nélküli gyakorlatokat mutassunk be. Ehhez képest sikerült Pigniczki Fanni révén az egyéni összetett finálé, a Világjátékok kvóta, tartalék listán vagyunk Tokióhoz, és ez bőven több, mint amit tervezhettünk volna. Fanni négy kiváló gyakorlatot mutatott be a selejtezőben, és ezt még fokozni tudta a döntőben, hiszen négyből három szeren javított a pontszámok tekintetében. Nagyon elégedettek vagyunk vele. Juhász Anna újoncként hihetetlen mentális magabiztosságról tett tanúbizonyságot, és négy ejtés nélküli bemutatója volt. Ebből az egyik pontszáma 18 fölötti volt, büszke vagyok rá is. Az egyéni csapat másik két tagja is, Boldizsár Blanka és Juhász Emma a világbajnokság előtt nem sokkal tudták meg, hogy számítunk rájuk, ennek ellenére a rájuk bízott feladatot maximálisan teljesítették, szépen helyt álltak.

Az egyéni versenyzők mellett pedig a kéziszercsapat is részt vett a viadalon.
– Pontosan. A lányok a mindennapokban egy nagyon harmonikusan működő egységet alkotnak, akik remekül megtalálják a közös hangot egymással. Ennek ellenére, a felkészültségi állapotuktól, teljesen eltérően szétesett a mozgásuk, nem is tudták megcsinálni azt, ami bennük van. Esetükben azon kell elgondolkodni, miként lehet elérni, hogy a célversenyen is ki tudják hozni, amit tudnak, de összességében rájuk sem tudok haragudni, szépen helytállt a kis magyar csapatunk.

Jövőre pedig olimpiát rendeznek Tokióban. Milyen esélyeink lehetnek a kvótára?
– Még két állomáson lehetséges kvótát szerezni. Az egyik 2020 áprilisában lesz, ekkor minden hétvégén rendeznek Világkupa-viadalt. Ott a következő három olyan ország szerez jogot az indulásra, amelyeknek ez a mostani világbajnokságon nem sikerült, vagy csak egy kvótát szerzett. Ezen kívül a 2020-as kijevi Európa-bajnokságon az a legjobb európai ország kap kvótát, amely eddig még nem szerzett egyet sem. Pigniczki Fanninak realitás az, hogy ott legyen, de nagyon nehéz lesz, hiszen legalább tíz ország reménykedik abban, hogy indulhat Tokióban. A verseny az verseny, tényleg bármi megtörténhet, ahogyan ezt a mostani világbajnokságon is láthattuk. Azonban annyiféle módon alakulhat a kvóták sorsa, hogy felesleges számolgatni. Az mindenképpen bíztató, hogy Fanninak egyáltalán esélye van arra, hogy ott legyen az olimpián. Nagyon rég voltunk ennyire közel az ötkarikás részvételhez.

Mekkora munka van a remek szereplés mögött?
– Abban a felállásban, ahogy most dolgozunk, a Technikai Bizottság és az elnökség, 2016 márciusa óta vagyunk együtt. Azt gondolom, nem panaszkodhatunk, hiszen ebben a ciklusban, ami elrendeltetett nekünk, azt teljesítettük: TOP Európa-bajnokságokon kvótánk van, Világkupán döntőnk, ami nem volt még. Universiadén fináléba kerültünk, Európa Játékokra kijutottunk, a Világjátékok-kvótát megszereztük, amihez a legjobb 20-ban benne kellett lenni a világon. Az utánpótlásról pedig nem is beszéltünk, hiszen a juniorok egy remek világbajnokságon voltak, ahol hatodikként zártak, ráadásul Kocsis Evelin is hatodik lett. Ha már nem történik semmi más velünk a ciklusban, akkor is nagyon sokat tettünk azért, hogy a sportágunk fejlődjön. Úgy gondolom, a magyar rg dübörög a maga módján, amire én mérhetetlenül büszke vagyok, úgyhogy hajrá Magyarország.