Riói kóstoló

Fél évvel az olimpia előtt tesztversenyt rendeztek Rio de Janeiróban, ahol Nagy Lajos irányításával két fiatal birkózónk, Galambos Ramóna és Dénes Mercédesz képviselte Magyarországot. Utóbbi honlapunknak elmondta, augusztusban újra szőnyegre lépne Brazíliában, de már élesben.

Lakner Gábor A riói olimpia tesztversenyére hazánkból a 19 éves Galambos Ramóna és a 21 éves Dénes Mercédesz utazott el Nagy Lajos szövetségi edző és Farkas Tibor csapatvezető kíséretében. Az 58 kg-osok között szereplő Galambos Ramóna két brazil ellenfelén könnyedén túllépett, majd az elődöntőben hiába vezetett már 3-0-ra, közvetlenül a mérkőzés vége előtt rászaladt egy dobásra, és a japán Szakano, Ázsia kétszeres juniorbajnoka tusgyőzelmet ért el. A bronzmérkőzésen kijött az orosz junior világ- és Európa bajnok Ovcsarova erőfölénye, hiszen míg ő 63 kg-ból versenyzett le az 58 kg-ba, addig Ramóna az 55 kg-ból lépett feljebb. Az orosz versenyző végül 10-0-ra győzött, a szigetvári lány az ötödik helyen zárt.

Az 53 kg-ban induló Dénes Mercédesz nem töltött túl sok időt a szőnyegen. A juniorok között mindent megnyerő orosz Maliseva az első mérkőzésen 10-0-ra legyőzte, majd a következő fordulóban – kínai ellenféltől – sima vereséget szenvedett, így az érdi versenyző a vigaszágon sem folytathatta.

Galambos Ramóna

Galambos Ramóna

„Összességében nem az eredmény volt a legfontosabb, hanem hogy a fiatalok szokják a felnőttversenyek légkörét. Ramónától a bronzmérkőzésen nagyobb ellenállásra számítottam, Mercitől pedig azt vártam, hogy birkózik néhány mérkőzést. Sajnos, az elsőn kóválygott, és mire magára talált, vége volt a küzdelemnek” – értékel Nagy Lajos.

„A csarnokok még nincsenek teljesen készen, ahogyan az utakat és a hidakat is építik még. Jártam a pekingi és a londoni olimpián is, tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy azoknak színvonalát nem éri el a riói rendezés. A közlekedésben vannak fennakadások, és a városban már most hatalmas a tömeg, nem érzem, hogy elbírná az olimpiára érkező tömegeket az infrastruktúra. A szállás és az étkezés teljesen rendben volt, a világ bármely pontján megállta volna a helyét.”

Az olimpiai kvalifikációra készülő Dénes Mercédesz egyetért a mester meglátásaival:

denesmercedes_jo

Dénes Mercédesz

„A csarnokok nagyon jók lesznek, ha elkészülnek. A miénk versenyzésre úgy is alkalmas volt, hogy a székeket még nem szerelték fel a lelátóra. A szervezőkre viszont ráférne angoltanfolyam, mert kedvesek és aranyosak, csak beszélni nem lehet velük. A lebonyolítás rendben ment, az ellátásunk remek volt, szúnyogot pedig a harmadik napon láttam először.”

A két hölgy és a mester mindössze egy napot töltött itthon, hiszen máris ment tovább, Kijevbe, a már ott edzőtáborozó válogatott után. Mercédesz örül neki:

„A Las Vegas-i világbajnokság után nem nagyon utaztunk sehová, így kifejezetten élvezem a világjárást. Más ingerek érnek, más edzőpartnerekkel birkózhatok, és a felkészülés menete is változik. Kijevben is lesz versenyünk, majd megyünk Svédországba, aztán pedig következik az U23-as és a felnőtt Európa-bajnokság. Azok mind-mind a felkészülést szolgálják az áprilisban kezdődő olimpiai kvalifikációs sorozatra. Az U23-as Eb-n azért mindenképpen érmet várok magamtól, a felnőtt Eb pedig visszajelzést ad arról, mennyire tudtam beleerősödni az 53 kg-ba. A riói verseny alapján semennyire, de van még két hónapom dolgozni, és egyébként is úgy érzem, jó úton járok. A célom egyértelműen az olimpiai kvóta, augusztusba szeretném csekkolni, elkészült-e a riói csarnok…”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS